Vänsterpartiet har i ett flertal motioner till riksdagen avvisat reklamfinansierad TV. Detta är fortfarande vår inställning.
Men en majoritet i riksdagen har deklarerat att de vill ha reklamfinansierad marksänd svensk TV. I detta läge beslutade vänsterpartiet att delta i TV-beredningen för att påverka utformningen av regler m.m. för marksänd TV.
Vänsterpartiet anser att det är glädjande att TV- beredningen kom fram till att Sveriges Radio även i fortsättningen ska vara fri från reklam. Vi ställer oss också bakom de regler som föreslås för den nya reklamfinansierade kanalen.
Vänsterpartiet accepterar inte förslaget till förändring av demokratibestämmelsen i radiolagen. Vi anser dessutom att Sveriges Radio måste få mer medel till sitt förfogande än vad regeringen föreslår. Vi har också synpunkter på den framtida finansieringen av Sveriges Radio. Vänsterpartiet menar att viss skattefinansiering kan bli nödvändig.
Demokratibestämmelsen
Vänsterpartiet anser att demokratibestämmelsen ska vara överordnad andra intressen. Vi avslår därför regeringens förslag till ändring och föreslår att nuvarande lydelse av demokratibestämmelsen bibehålls.
Regeringen föreslår att demokratibestämmelsen ändras från nuvarande skrivning: ''Programföretag skall i programverksamheten hävda det demokratiska statsskickets grundidéer samt principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.'' till: ''Programverksamheten skall som helhet präglas av det demokratiska statsskicket samt -- -- -- värdighet.''
Grunden för den föreslagna förändringen är i huvudsak radionämndens beslut att fälla Sveriges Television för att man visat sportevenemang där det finns deltagare som satts upp på den av ett FN-organ upprättade svarta listan.
Vänsterpartiet anser att det är viktigt att programföretagen har en övergripande skyldighet att fördöma rasism, våld och brutalitet samt att hävda jämställdhet mellan könen. Vi anser att regeringens förslag öppnar för att acceptera våld och rasism i filmer m.m. genom att motivera ändringsförslaget med att programföretagen också har andra förpliktelser än sådana som följer av demokratibestämmelsen, t.ex. att i skälig omfattning tillgodose skiftande behov och intressen hos befolkningen.
Lagrådet säger i sitt utlåtande att ett enstaka avgörande av radionämnden och en därav föranledd meningsmotsättning mellan nämnden och Sveriges Television är uppenbart otillräckligt som skäl för att ändra en regel av den karaktär som demokratibestämmelsen har.
Riktlinjer inför beslut om ett nytt avtal mellan staten och Sveriges Radio-företagen
En radio och TV i allmänhetens tjänst måste även i framtiden ha som målsättning att aktivera, ge impulser och möjligheter till samhällsengagemang och kulturell delaktighet.
Sverige Radio måste få möjlighet att erbjuda lyssnarna och tittarna ett mångfaldigt utbud av program, både underhållande och bildande. Det ska finnas utrymme både att värna om det svenska språket och kulturen och invandrarnas kultur och språk. Egenproducerade program för barn och ungdom är viktigt.
Inte minst viktig är utbildningsradion. Utbildningsprogram stimulerar till personlig utveckling och samhällsengagemang. Utbildningsradion är en viktig resurs i det framtida kunskapssamhället, där alla människor har behov av fortbildning och vidareutbildning -- återkommande i ett livslångt perspektiv.
För att kunna tillgodose alla de krav som bör ställas på ett public-service-företag krävs både professionella och ekonomiska resurser i tillräcklig omfattning. Sveriges Radio har både i sina redovisningar av de senaste årens verksamhet och sina framtidsplaner visat att det krävs mer resurser för att behålla nuvarande kvalitet på programverksamheten. De har också visat att de under de senaste åren åstadkommit omfattande rationaliseringar av sin verksamhet.
Vi kan konstatera att Sveriges Radios resurser nu är så knappa att flera kvalitativt bra barn- och ungdomsprogram är hotade. Varje månad kommer det meddelanden om att olika radio- och TV-program måste läggas ned av ekonomiska skäl. På senare år har det dessutom blivit ett alltför stort utbud av kafé- och andra mer schablonartade underhållningsprogram. Konkurrensen från fler TV- kanaler gör att kostnaderna ökar men också att tittarfrekvensen minskar -- det blir ju trots allt inte fler tittare för att det blir fler kanaler.
Vänsterpartiet anser att det är en naturlig del i programföretagens verksamhet att sträva efter att få en effektivare verksamhet. Vänsterpartiet anser att Sveriges Radio-koncernen behöver ett större ekonomiskt tillskott än vad regeringen föreslår.
Vänsterpartiet har många gånger förordat höjningar av mottagaravgiften utan att vinna riksdagens gehör för våra förslag. Det är svårt att bedöma hur hög TV-avgiften kan vara per år utan att betalningsvilligheten avtar. Vi har därför pekat på möjligheten att finna andra former att finansiera verksamheten än via TV-avgiften.
En rimlig ordning kunde vara att vissa tunga delar av verksamheten skattefinansieras på samma sätt som idag sker ifråga om utlandssändningarna.
Vänsterpartiet anser att det är helt nödvändigt att ge Sveriges Radio-koncernen de resurser den behöver.
Medelsberäkningen för 1992
Programföretagen har redovisat sina behov för 1992.
Lokalradion kommer att få kostnadsökningar, även med en verksamhet på nuvarande nivå, till följd av nya avtal med upphovsrättsorganisationer. Lokalradiostationer hotas på grund av ''effektivitetskrav'' av nedläggningshot.
Riksradion behöver resurser för att återställa verksamheten på den nivå som gällde för år 1989 innan en utveckling kan äga rum. Populära program som Svar idag hotas av nedläggning av ekonomiska skäl.
Sveriges Television har ett behov av medelstillskott år 1992 för att kunna behålla en i förhållande till 1991 oförändrad verksamhet. SVT har inte råd med underfundiga barnprogram som Björnes magasin.
Utbildningsradion redovisar ett ökat medelsbehov för att kunna bedriva en oförändrad verksamhet. Program som är både lärorika och stimulerande kostar pengar att producera.
Sveriges Radio-koncernen hemställer om 3 324 100 000 kr i 1989 års genomsnittliga prisnivå för klara ovan redovisade behov. Regeringens förslag till medelstilldelning för 1992 innebär att Sveriges Radio måste minska sin verksamhet eller försämra kvalitén. Vänsterpartiet anser att Sveriges Television och övriga företag i koncernen måste tillförsäkras en hög kvalité för att kunna konkurrera med de reklamfinansierade kanalerna. Vi föreslår därför att Sveriges Radio-koncernen för den avgiftsfinansierade verksamheten får de medel den begärt.
Vänsterpartiet föreslår att detta finansieras med en höjning av TV-avgiften dels den 1 juli 1991 till 1 308 kronor/år, dels den 1 januari 1992 till 1 400 kronor/år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att avslå regeringens förslag till ändring av demokratibestämmelsen i radiolagen (1966:755),
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer inför beslut om ett nytt avtal mellan staten och Sveriges Radio-företagen,
3. att riksdagen beslutar att Sveriges Radio-koncernen för den avgiftsfinansierade verksamheten för år 1992 tilldelas 3
324
100
000 kr. i 1989 års genomsnittliga prisnivå,
4. att riksdagen beslutar om sådan ändring i lagen (1989:41) om TV-avgift att TV-avgiften för ett år blir 1 308 kr. från den 1 juli 1991,
5. att riksdagen beslutar om sådan ändring i lagen (1989:41) om TV-avgift att TV-avgiften för ett år blir 1 400 kr. från den 1 januari 1992.
Stockholm den 15 april 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Maggi Mikaelsson (v) Bertil Måbrink (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Annika Åhnberg (v)