I proposition 1990/91:149 om radio- och TV-frågor föreslås att Lokalradion och Riksradion förs samman till ett bolag. ''Riksdagen bör ta ställning endast till huvuddragen i den struktur som bör uppnås'', säger propositionen. Vidare sägs att ''dessa organisatoriska förändringar bör genomföras så att förutsättningar skapas för att förstärka den regionala och lokala radio- och TV-produktionen''.
Lokalradion tillkom som ett resultat av utredningen 1969 års radioutredning. Riksdagen beslutade om 24 länsvisa lokalradiostationer. Dessutom skulle på två platser i landet försök genomföras med ännu mer lokal lokalradio. Dessa två orter var Södertälje och Borås. För Södertälje har Radio Södertälje haft mycket stor betydelse. I 14 år har man dagligen sänt lokalradio till stor glädje och nytta för Södertäljeborna.
Södertälje är, med sina 80 000 innevånare, den näst största kommunen i Stockholms län. Lokalradion fyller ett viktigt behov i Södertälje. Den bidrar till att stärka den egna identiteten och öka sammanhållningen. Det är viktigt för en kommun, som ligger så nära den stora huvudstaden. Under de 14 åren har ett omfattande kontaktnät byggts upp mellan radion och Södertäljeborna, som innebär en unik kunskap och insikt i lokala förhållanden. Eftersom kommunen har en hög andel innevånare som kommer från andra länder är lokalradion extra viktig. Det är det medium som snabbast och lättast når ut.
Radio Södertälje är knutet till Radio Stockholm och har genom åren upprepade gånger utsatts för nedläggningshot; så även detta år. Konsekvenserna av en nedläggning skulle bli mycket stora för Södertäljeregionen och motverka ambitionen att stärka länets södra delar.
Lokalradion har utvecklats mycket under de år den funnits, men den har inte i alla delar blivit vad den var tänkt att vara. Ibland är det svårt att uppfatta skillnaden mellan Radio Stockholms musikspelande och riksradions. När nu en omfattande omorganisering förestår är det hög tid att systematiskt förbereda en utveckling i enlighet med vad som sägs i propositionen: ''så att förutsättningar skapas för att förstärka den regionala och lokala radio- och TV- produktionen.''
Södertälje lämpar sig ovanligt väl, på grund av storlek, läge och struktur, som experimentort i radiosammanhang. Här finns en liten behändig public-service-station med färdig personal, etablerad lyssnarskara på mellan 35 och 40 %, lokaler, teknik och egen kommuntäckande sändare. Det enda som krävs är att Radio Södertälje får behålla sina resurser, med viss förstärkning, och att man ges självständighet i förhållande till Radio Stockholm.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra Radio Södertälje till en experimentstation.
Stockholm den 16 april 1991 Lennart Andersson (s) Annika Åhnberg (v) Ylva Annerstedt (fp) Pär Granstedt (c) Sören Lekberg (s)