Frågan om förhållandet mellan stat och kyrka har utretts och diskuterats under lång tid. Den nuvarande diskussionen kan egentligen sägas ha pågått sedan 1958 års kyrka--stat- utredning tillsattes. Olika förslag har lagts fram och förkastats.
Samtidigt har de sakliga ståndpunkterna i stat--kyrka- frågan utvecklats. Konfrontationen mellan olika ståndpunkter har blivit mindre skarp. Uppslutningen bakom svenska kyrkans roll som en folkkyrka med församlingarna som grundläggande enhet är utomordentligt stark. Svenska kyrkan som en evangelisk-luthersk kyrka med rikstäckning, demokratisk styrelse och stor öppenhet har ett omfattande stöd. Relationerna mellan stat och kyrka kan nu diskuteras friare och i ett perspektiv som medger olika praktiska lösningar. Därmed kan hänsynen till såväl grundläggande religionsfrihetskrav som svenska kyrkans särskilda behov tillgodoses.
Vidare har det politiska stödet för fria relationer mellan stat och kyrka successivt ökat. Med stor säkerhet torde man i dag kunna hävda att en sådan förändring har en stark parlamentarisk förankring.
Under 1980-talet har också ett omfattande arbete genomförts som gett svenska kyrkan en ny organisation på församlings-, stifts- och riksplan. Denna utveckling har gjort det möjligt för riksdagen att till svenska kyrkans egna organ föra över beslutsrätten i en rad viktiga inomkyrkliga frågor.
Avsaknaden av organ som samlat kan företräda svenska kyrkan vid överläggningar med staten om de framtida relationerna har dessutom tidigare betraktats som ett problem i kyrka--stat-frågan. Nu finns sådana organ i kyrkomötet och svenska kyrkans centralstyrelse.
Det fortsatta arbetet bör ta sikte på att garantera svenska kyrkans möjligheter att markera sin identitet som trossamfund. Detta bör ske samtidigt som goda förutsättningar för en trygg ekonomi och en demokratisk beslutsstruktur bibehålls. Olika inslag i en sådan lösning kan tänkas:En begränsad ramlagstiftning som reglerar några få grundläggande principer för svenska kyrkan.En tryggad ekonomi behöver tillskapas för svenska kyrkan. Förutsättningen att den som är medlem i svenska kyrkan vid tidpunkten för de förändrade relationerna också utan särskilda åtgärder kvarstår som medlem, vilket har framhållits som en för kyrkan viktig identitetsfråga. Tydliga ålägganden för stat och/eller kommun beträffande det kulturhistoriska ansvaret för kulturskyddade kyrkliga byggnader.
Hur fria relationer mellan stat och kyrka skall utformas måste emellertid övervägas i samtal mellan de politiska partierna och mellan företrädare för stat och kyrka.
För närvarande arbetar en utredning under ledning av hovrättspresidenten Carl Axel Petri med frågan om förhållandet mellan stat och kyrka. I utredningens uppdrag ligger att belysa olika ekonomiska och rättsliga förhållanden som rör svenska kyrkan. Uppdraget är också att presentera några olika modeller för framtida relationer. Utredningen skall enligt sina direktiv vara klar med detta arbete under 1991. Ett omfattande och värdefullt underlag för fortsatta överväganden kommer således inom kort.
Det reformarbete som utförts under 1980-talet kan nu utvärderas av alla aktiva i kyrkans arbete. Med Petris utredning kommer så avgörande underlag om rättsfrågor och ekonomi. Därmed finns fakta för att inte enbart teoretiskt diskutera kyrka--stat-frågan. En fördjupad diskussion kan föras och fria relationer prövas.
Under hösten 1991 bör därför en parlamentarisk beredning tillsättas för att föra arbetet vidare. Denna beredning bör med utgångspunkt från utredningens material kunna utforma politiskt väl förankrade förslag. Som ett led i detta arbete bör beredningen överlägga med företrädare för svenska kyrkan. Beredningens slutresultat bör sedan bli föremål för en bred remissbehandling och därefter ställningstagande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om relationerna mellan staten och svenska kyrkan.
Stockholm den 25 januari 1991 Bo Holmberg (s) Aina Westin (s) Magnus Persson (s) Ingrid Andersson (s) Maj Britt Theorin (s) Nils T Svensson (s)