Moderata Samlingspartiet har i en partimotion, Fördjupad demokrati och ökad rättssäkerhet, behandlat vissa frågor med kommunal anknytning, såsom kommunala folkomröstningar, skilda kommun- och riksdagsval m.m. I denna motion behandlar vi skiftande kommunala frågor.
Delning av kommuner
Det har tidigare genomförts omfattande kommunsammanslagningar. Det finns många exempel på att detta emellertid inte gagnat utvecklingen. Möjligheterna till att dela kommuner borde därför vidgas.
Vi anser att regeringen intagit en alltför restriktiv hållning i fråga om kommundelningar. Enligt vår mening bör som princip gälla att regeringen tillåter en kommundelning som begärs av kommuninvånarna själva. Vi vill i sammanhanget framhålla att en sådan åtgärd kan vara ett medel att stärka den kommunala demokratin.
Stad som benämning på vissa orter
Vi vill erinra om att införandet av det enhetliga begreppet ''kommun'' inte innebar hinder för att bruka uttrycket ''stad'' i andra sammanhang än när det utgör kommunalrättsligt och administrativt begrepp. I praxis har utvecklingen inte heller gått mot en utmönstring av stadsbegreppet utan detta används inofficiellt på många håll, bl.a. som benämning på den centrala tätorten i en förutvarande stadskommun. Vi anser det motiverat att nu -- genom en lagändring -- införa möjlighet för kommun som så önskar att bruka uttrycket stad även som kommunalrättsligt och administrativt begrepp. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med ett sådant förslag.
Stadsfullmäktige som benämning på kommunfullmäktige
Många kommuner som benämner sig stad önskar även använda benämningen stadsfullmäktige. Detta språkbruk har emellertid inte godkänts av riksdagen.
Enligt vår mening kan det inte anses rimligt att en kommun, som beslutat sig för att använda beteckningen stad som benämning på kommunen, inte får använda beteckningen stadsfullmäktige som benämning på kommunfullmäktige. Vi anser därför att kommunallagen bör ändras så att detta blir möjligt. Intresset av ett enhetligt kommunbegrepp kan inte anses vara så starkt att det utgör något hinder mot en sådan reform.
Öppna nämnd- och utskottssammanträden
Det vore värdefullt om en försöksverksamhet inleds som gör det möjligt för kommun eller nämnd att besluta om helt eller delvis öppna sammanträden i ärenden som inte rör myndighetsutövning mot enskilda. En sådan offentlighet skulle öka medborgarnas insyn i den kommunalpolitiska processen och öka intresset för de beslut som fattas.
Kommunal vårdnadsersättning
I ett flertal kommuner i landet föreligger ett starkt intresse för kommunal vårdnadsersättning till föräldrar för vård av eget barn. I förvaltningsdomstolspraxis anses emellertid sådan ersättning inte vara förenlig med de kommunala kompetensbestämmelserna. Det är angeläget att de hinder, som synes föreligga i fråga om kommuns rätt att utge vårdnadsersättning, blir undanröjda genom en ändring av kommunallagen.
Det är angeläget att de legala förutsättningarna i fråga om kommunens överlämnande av förvaltningsuppgift till icke offentliga rättssubjekt preciseras och klarläggs. Folkrörelseutredningen har i ett i september 1987 till civilministern avlämnat betänkande -- (SOU 1987:35) Ju mer vi är tillsammans, del 3 Underlag för reformer samt förslag -- utrett vissa aspekter av frågan och bl.a. lagt fram lagförslag syftande till visst klarläggande av rättsläget på förevarande område. Den fortsatta beredningen av betänkandet som har remissbehandlats, sker inom civildepartementet. Såvitt är känt har, trots den tid som gått sedan betänkandet avgavs, ställning ännu inte tagits till frågan om något förslag i saken skall föreläggas riksdagen eller inte. Mot angiven bakgrund vill vi framhålla vikten av att regeringen nu skyndsamt tillser att de i motionen upptagna frågorna löses.
Med anledning av vad som i motionen anförts hemställs
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om delning av kommuner,1]
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stad som benämning på vissa orter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stadsfullmäktige som benämning på kommunfullmäktige,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om öppna nämnd- och utskottssammanträden,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunal vårdnadsersättning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om offentlig verksamhet på entreprenad.
Stockholm den 25 januari 1991 Anders Björck (m) Hans Nyhage (m) Elisabeth Fleetwood (m) Stig Bertilsson (m) Birger Hagård (m) Göran Ericsson (m) Göran Åstrand (m)
1 1990/91:Bo325