Det är angeläget att, inom landets kommuner, valresultatet får ett snabbt genomslag. Därför bör majoritetsbyte i styrelser och nämnder få ett snabbare genomslag än idag.
Val till riksdag och kommunfullmäktige sker i vårt land i september månad. Den nyvalda riksdagen sammanträffar relativt omgående, och de nyvalda fullmäktigeförsamlingarna i oktober.
I Stockholm förekommer särregler som gör det tillåtet att relativt omgående utse styrelser och nämnder företrädande den nya majoriteten.
Denna förmån gäller inte för övriga kommuner.
Detta vållar en rad problem i de fall där valet inneburit byte av majoritet i kommunfullmäktige. När fullmäktige har en annan majoritet än styrelser och nämnder drabbas kommunen av en besvärande handlingsförlamning. Förslag från styrelse och nämnder avvisas av fullmäktigeförsamlingen. Riktlinjerna för förvaltningarnas arbete blir oklara och frustrerande.
Eftersom eftersommaren till stor del upptas av politikernas arbete i valrörelsen och resten av valårets höst, innebär oklara direktiv och bristande beslutsförmåga att det uppstår en handlingsförlamning i kommunen som varar minst ett halvår -- eller en sjättedel av valperioden. Naturligtvis är detta oönskat och orationellt.
Det är därför angeläget att övriga kommuner ges möjlighet att tillämpa de specialregler som gäller för Stockholm.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär lagförslag om ändrade regler för att utse styrelser och nämnder i kommunerna, innebärande att samma fördelaktiga system som gäller för Stockholm kan tillämpas i landets övriga kommuner.
Stockholm den 25 januari 1991 Bertil Persson (m) Inger Koch (m)