Den verksamhet som bedrivs i kommuner och landsting har ett stort värde för majoriteten av medborgarna. Därför krävs det åtgärder för att stärka den kommunala demokratin. Stå upp till försvar för de tusentals politiker som gör ett oegennyttigt arbete i kommuner och landsting ofta på sin fritid! I stället för att begränsa de förtroendevaldas antal och uppgifter behöver den kommunala verksamheten ses över och de politiska besluten inriktas på det väsentligaste och fattas så nära de enskilda människorna som möjligt.
Den kommunala demokratin kommer i ett ökat Europasamarbete att öka i betydelse. Skälet härtill är att den nationella nivåns betydelse minskar och att uppgifter bör utföras på ''lägsta'' beslutsnivå.
Ny kommunallag
Efter uppdrag från riksdagen 1988 beslutade regeringen samma år att tillkalla en kommunallagsutredning för översyn av kommunallagen. Samtidigt har i stat- kommunberedningen pågått en utvärdering av ''frikommunförsöken''. Till detta kommer ytterligare ett antal utredningar och rapporter. Det finns således ett brett underlag för att nu ta beslut om ny kommunallag om regeringen i vår kommer med en proposition. Skulle regeringen inte lägga något förslag bör riksdagen ändå ta upp de frågor vi berör i det följande.
Organisation
En fråga som under senare tid alltmer trätt i förgrunden är kommunernas rätt att fritt välja organisationsform. Kommunallagskommittén hade inte möjlighet mot bakgrund av sina direktiv att föreslå en sådan lagstiftning.
Sambandet mellan service och kostnader/skatteuttag måste framträda tydligare. Bättre effektivitet måste åstadkommas genom fler lokalt förankrade och anpassade beslut. De möjligheter som givits inom ramen för frikommunförsöket bör i den nya kommunallagen vara generella för samtliga kommuner.
Antalet regler som styr den kommunala verksamheten bör starkt begränsas. För att uppnå detta krävs en genomgång av ett stort antal lagar och administrativa regler som ligger utanför kommunallagen.
Direktval
Möjligheter bör i kommunallagen öppnas för att folket direkt får välja de styrelser som skall betjäna ett visst geografiskt område i en kommun.
Facklig representation m.m.
En grundläggande demokratisk princip är att de som fattar besluten är ansvariga inför folket. Reglerna om facklig representation och s.k. brukarmedverkan bryter denna princip och bör utgå ur lagstiftningen.
Övriga frågor som berörs i kommunallagskommitténs förslag kommer vi att återkomma till i samband med propositionen. Nedan aktualiserar vi ett antal frågor som inte har direkt anknytning till aviserad proposition.
Dela stora kommuner
Det är allmänt omvittnat att de schablonmässigt och tvångsvis genomförda storkommunreformerna haft mycket negativ effekt på den kommunala demokratin.
Antalet kommunala förtroendemän har minskat kraftigt, medborgarnas möjligheter till insyn och påverkan har försvårats, det har blivit allt mödosammare att förena yrkesarbete med kommunala uppdrag. Verksamheten har byråkratiserats och tjänstemännen har fått allt större reellt inflytande.
Erfarenheten visar att mindre kommuner fungerar bättre än stora. Enligt vetenskapliga utvärderingar bör en kommun, om den kommunala demokratin skall ha goda villkor, inte ha mer än 8 000 innevånare.
De regeringar där centerpartiet medverkat har beslutat om flera kommundelningar, där det funnits opinion för detta. De nya kommuner som på detta sätt uppstått har fungerat väl.
Socialdemokraterna har till hösten 1990 varit helt avvisande till kommundelningar. Denna attityd är svårförståelig och olycklig. Den kommundelning som nu godkänts har också motiverats på ett sådant sätt att socialdemokraterna visar att de i grunden inte ändrat uppfattning.
Om man vill främja den kommunala demokratin är det mycket bättre att dela stora kommuner än att inrätta kommundelsorgan. Det visar erfarenheten.
Det är ofta svårt att hitta effektiva verksamhetsformer för kommundelsorganen. Det blir ibland en alltför tung arbetsbörda för de förtroendevalda att bevaka flera sakområden. Inflytandet blir litet och i flera fall har det visat sig att ett system med kommundelsorgan i realiteten leder till en maktkoncentration till kommunstyrelsen.
Kommundelningar är således ett bättre alternativ. Det är därför viktigt, att statsmakterna i stället för att som nu motarbeta kommundelningar uppmuntrar och befrämjar initiativ och aktivt medverkar vid de utredningar som måste göras.
Folkomröstningar i kommunerna
Kommunfullmäktige har rätt att genomföra kommunala folkomröstningar eller opinionsundersökningar som ett led i den kommunala beredningsprocessen. Valnämnden får anlitas för sådana omröstningar.
Vad gäller förfarandet i övrigt finns det dock inga regler. Detta anser vi vara en brist som kan leda till osäkerhet vid användningen av folkomröstningsinstitutet.
Förfaranderegler bör därför utarbetas, som bl.a. anger beslutsgången vid anordnandet av omröstningar, rätten att formulera omröstningsfrågor och tidpunkt för genomförandet av omröstningar.
Öppna styrelse- och nämndsammanträden
Styrelser och nämnder är de viktigaste beredningsorganen i kommuner och landsting. Sammanträdena i dessa organ är slutna.
Motsvarande organ i riksdagen kan sedan ett par år tillbaka besluta att vissa sammanträden skall vara öppna och med tillträde för allmänhet och massmedier. Erfarenheterna från dessa öppna sammanträden är positiva.
Det är enligt vår mening viktigt att på olika sätt öka kommuninvånarnas möjlighet till information och insyn. Ett sätt att göra detta kan vara att ge styrelser och nämnder rätt att besluta om öppna sammanträden. Vi anser att en sådan rätt bör införas. Öppenhet skall dock inte gälla vid myndighetsutövning mot enskild.
De förtroendevaldas villkor
Förutsättningarna för de förtroendevaldas arbete har, som tidigare berörts, förändrats mycket markant under de senaste årtiondena, bl.a. som en följd av kommunsammanslagningarna.
En viktig förändring är att arbetsbördan ökat kraftigt. Detta har medfört, att det ibland kan vara svårt att rekrytera personer till poster i styrelser och nämnder. Uppgiften som förtroendeman kan vara svår att förena med yrkesarbetet. Bl.a. av detta skäl kan det finnas risker för att vissa yrkes- och åldersgrupper blir helt orepresenterade.
Det är således mycket viktigt att arbetsvillkoren för de förtroendevalda och möjligheterna att få ledigt för sammanträden uppmärksammas.
Det är också viktigt att arvoderingen är sådan att de som lägger tid på kommunalt arbete får en rimlig ekonomisk kompensation för detta.
Förrättningsarvoden och sammanträdesarvoden måste således vara så tilltagna att alla skall kunna åta sig ett kommunalt uppdrag. Arvodena bör enligt vår mening vara lika för alla. Därmed undviker man byråkratiskt krångel och kategoriuppdelningar.
Från 60- och 70-talen har det blivit allt mer vanligt med heltidsengagerade politiker i kommuner och landsting. Denna utveckling har ansetts nödvändig för att politikerinflytandet över den kommunala verksamheten inte skulle tunnas ut alltför mycket, när denna verksamhet expanderat.
Någon utvärdering av effekterna av denna utveckling har inteskett. Farhågor har ibland rests, att systemet med heltidsanställda politiker lett till omfattande maktkoncentration hos några få dominerande politiker. Det har också hävdats att de heltidsanställda efter en tid lätt kommer att identifiera sig mera med den centrala förvaltningens intresse i stället för att upprätthålla rollen som företrädare för allmänheten.
Vi anser att det är viktigt att frågor som rör de förtroendevaldas villkor och rollfördelningen mellan olika kategorier förtroendevalda undersöks utifrån kommunaldemokratiska aspekter.
Avskaffa den gemensamma valdagen
Den gemensamma valdagen är till stor nackdel för den kommunala demokratin. De rikspolitiska frågorna dominerar valrörelserna och de kommunala frågorna kommer i skymundan.
Detta är allvarligt ur kommunaldemokratisk synpunkt. Den gemensamma valdagen minskar således medborgarnas möjlighet till information om de kommunala frågorna och om de olika partiernas program. Därmed försvåras också den värdering och det ansvarsutkrävande som är en viktig del i all demokrati.
Den gemensamma valdagen bör således avskaffas och valen tilllandsting och kommunfullmäktige ske fristående från riksdagsvalen.
I en särskild grundlagsmotion har vi utförligt argumenterat i denna fråga. Där finns också våra konkreta förslag.
Det bör i detta sammanhang också nämnas, att centerpartiet i en motion till årets riksdag kräver en utredning med syfte att omvandla landstingen till länsdemokratiska organ med det övergripande ansvaret i alla samhällspolitiska frågor som skall avgöras på länsnivå.
Detta ser vi som ett mycket viktigt krav ur demokratisynpunkt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det fortsatta reformarbetet på det kommunala området skall ha den inriktning som anges i denna motion,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om delning av kommuner,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkomröstningar i kommunerna,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om öppna styrelse- och nämndsammanträden.
Stockholm den 21 januari 1991 Bengt Kindbom (c) Bertil Fiskesjö (c) Martin Olsson (c) Stina Eliasson (c) Ingbritt Irhammar (c) Anders Svärd (c) Birger Andersson (c) Rosa Östh (c) Hugo Andersson (c) Kjell Ericsson (c)