I en demokrati borde det vara självklart att det krävs en viljeyttring för att bli medlem i ett trossamfund. Men så är det inte i Sverige trots att det i grundlagen finns bestämmelser om religionsfrihet.
I Sverige blir ett barn automatiskt medlem i svenska kyrkan om en av föräldrarna är medlem, såvida de är gifta med varandra. I det fall modern inte är gift och inte medlem i svenska kyrkan blir inte heller barnet det även om fadern är medlem. Men den dag modern gifter sig med fadern blir barnet också automatiskt medlem i kyrkan.
Barn med utländskt medborgarskap kan under dessa omständigheter också skrivas in i kyrkan utan att föräldrarna vet om det. Personer som får svenskt medborgarskap kan även de bli medlemmar utan att de bett om det. Alla dessa exempel är tecken på att religionsfriheten inte fungerar.
Bestämmelserna om medlemskap i svenska kyrkan strider mot regeringsformens fri- och rättighetskatalog. Därför har riksdagen tvingats införa övergångsbestämmelser enligt vilka bestämmelserna om medlemskap i svenska kyrkan gäller utan hinder av 2 kap. 2 § regeringsformen. Dessa övergångsbestämmelser har nu gällt i 13 år och tenderar att bli permanenta, vilket inte kan vara avsikten med sådana bestämmelser.
Riksdagen har under flera år avslagit motioner i denna fråga, trots att konstitutionsutskottet i sina betänkanden påtalat den motsättning som föreligger. Det gäller således inte bara en inomkyrklig ordningsfråga utan problemet är konstitutionellt. Det är märkligt att riksdagen år efter år kan bortse från denna motsättning som är ovärdig en demokrati med ett allt större inslag av invånare med utländska medborgarskap och olika religionstillhörighet.
Riksdagen har enligt vår mening all anledning att ge sin mening till känna. Staten bör ta initiativ i frågan utan att avvakta pågående utredningar inom svenska kyrkan.
I religionsfrihetslagen finns följande paragraf:
9 § Den som förvärvar svenskt medborgarskap och ej tillhör svenska kyrkan skall, utan särskild ansökan, anses upptagen i kyrkan, om han är evangelisk-luthersk trosbekännare; dock skall vad nu sagts ej gälla, om han hos pastor i den församling, där han är kyrkobokförd, anmält att han icke vill inträda i kyrkan.
Detta har inneburit att utländska medborgare ovetande och mot sin vilja har blivit medlemmar i svenska kyrkan vid förvärvet av svenskt medborgarskap. JO har ifrågasatt den automatik som ovanstående paragraf tillsammans med 9 § medborgarskapskungörelsen medför. JO anser att i stället för att som nu fordra en aktiv handling i form av en anmälan hos pastor av den som vill bryta automatiken och således inte vill inträda i kyrkan, borde krav på sådan anmälan uppställas för den som verkligen vill bli medlem. Formuläret för sökande av svenskt medborgarskap kan ändras, så att det även innefattar en ansökan om att bli medlem i svenska kyrkan.
Vi delar denna bedömning. Från principiella utgångspunkter kan gällande ordning inte anses tillfredsställande utan åtgärder måste vidtas för att få en ändring till stånd. Regeringen bör snarast förelägga riksdagen förslag till ändringar av religionsfrihetslagen och medborgarskapskungörelsen enligt de riktlinjer som angivits ovan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att initiativ tas syftande till att undanröja den påtalade motsättningen mellan regeringsformen 2 kap. 2 § och religionsfrihetslagen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av religionsfrihetslagen i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen hos regeringen begär ändring av medborgarskapskungörelsen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 23 januari 1991 Birgit Friggebo (fp) Ylva Annerstedt (fp) Ingela Mårtensson (fp) Lars Sundin (fp)