I propositionen föreslås bl.a. en ny reklamfinansierad tredje TV-kanal. Den skall drivas av företag utanför Sveriges Radio-koncernen.
Föredragande departementschefen framhåller det väsentliga att den samlade TV-verksamheten i Sverige speglar landet som helhet. Programmen bör ta upp frågeställningar och uppfattningar som är aktuella i olika delar av landet och inte domineras av ett huvudstadsperspektiv.
Det är viktigt att den nya TV-kanalen ges en bredare uppgift att spegla händelser över hela landet och därmed bryta den huvudstadskoncentration som dagens massmedia skapat.
Den rundgång och styrning av viktiga samhällsfrågor som nu sker genom Stockholmskoncentrerade riksmedier begränsar i viss mån yttrandefriheten. Genom att ofta starta debatten i radio och TV med citat från debattartiklar i huvudstadstidningarna, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, som i sin tur återger och kommenterar TV- och radioprogrammens innehåll, skapas en ur riksperspektiv begränsad debatt.
En väg för att ge det nya TV-bolaget en bredare programprofil med inriktning på andra delar av landet än storstadsregionerna är att följa exemplen i våra grannländer Danmark och Norge. Där har TV-kanalerna lokaliserats ut från huvudstaden.
Därmed har man lyckas skapa en bredare mediebevakning över landet. Genom att på samma sätt styra ut den nya TV 3-kanalen och bryta storstadsmonopolet i TV-mediet ges tittarna en aktivare information om hela landet, och samhällsdebatten ges en bredare förankring i folkflertalet. Tittarna i landets södra delar kan t.ex. få en riktig information om att de s.k. gröna vintrarna inte gäller landet som helhet och att man inte måste åka till Alperna för att vinterturista. Det finns faktiskt mycket goda förutsättningar för det i Norrland även om de huvudstadskoncentrerade TV-kanalerna genom sitt begränsade medieperspektiv inte klarar av att informera om detta.
Ett försök att sprida programutbud har gjorts genom TV 2-kanalens decentraliserade konstruktion, med ett programutbud som är uppbyggt på TV-distrikten. Men det är viktigt att ytterligare förstärka TV:s regionala förankring och bryta storstadskoncentrationen. Detta kan ske genom att den nya TV 3-kanalen och dess säte förläggs i norra Sverige. I Norrbotten och Västerbotten finns en erfarenhet av regional-TV, främst i form av Nordnytt och egenproducerade program.
Via dagens effektiva flygkommunikationer är t.ex. avståndet Luleå--Stockholm likvärdigt Stockholm--Malmö eller Stockholm--Göteborg.
En lokalisering till Luleå av den nya TV-kanalen bör därför prövas. Därmed kan storstadskoncentrationen brytas och TV-tittarna ges en möjlighet att få en aktuellare information om utvecklingen även utanför storstadsregionerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av den nya tredje TV-kanalen till Luleå.
Stockholm den 11 april 1991 Sten-Ove Sundström (s) Åke Selberg (s) Monica Öhman (s) Bruno Poromaa (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Leif Marklund (s)