Många kommuner har idag infört lokala nämnder (kommundels- eller stadsdelsnämnder) som är ansvariga för driften av grundläggande kommunal service. Nämnderna utses idag av kommunernas fullmäktigeförsamlingar och tillsätts i enlighet med partiernas styrka i fullmäktige.
Erfarenheterna från arbetet i de lokala nämnderna har gjort att det nu från många håll höjs krav om direktval till dessa nämnder.
I regeringens förslag till ny kommunallag föreslås inte någon sådan ändring av kommunallagen som krävs för att göra det möjligt för en kommun att öppna sina lokala nämnder för direktval.
Det finns skäl att anta att direktval skulle öka det politiska intresset samt även bidra till att göra de politiska skillnaderna tydligare och visa det demokratiska systemets fördelar. Det framstår som orimligt att ett parti som har föga stöd inom kommundelen/stadsdelen ändå kan sitta i majoritetsställning i den lokala nämnden. För att värna tilltron till det demokratiska systemet måste det finnas en direkt koppling mellan den politiska linje som medborgarna i kommundelen/stadsdelen ger uttryck för och sammansättningen i den lokala nämnden. Det finns även skäl att anta att direktval har positiva effekter på ledamöternas engagemang i den lokala nämnden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om sådan ändring i kommunallagen att direktval till lokala nämnder blir möjligt.
Stockholm den 15 april 1991 Ylva Johansson (v)