I propositionen föreslås att kommuner och landsting ges ökad frihet att bestämma vilka nämnder som skall finnas för att fullgöra uppgifterna på de specialreglerade områdena och att bestämma om deras verksamhetsområden och inbördes förhållanden.
Tanken att kommuner och landsting skall få större frihet att bestämma över sin organisation delas av de flesta; ändock finns det skäl att varna för en del komplikationer och risker vid en omorganisering.
Runt om i landet pågår översyner och förändringar av det politiska arbetet i kommuner och landsting. Jag tycker att förutsättningarna för och inriktningen av dessa översyner förtjänar en kritisk granskning.
Tendenserna i dagens diskussioner utgår från ganska snäva ekonomistyrningsmodeller och tar sig uttryck i förslag som att reducera antalet politiker, slakta i nämndorganisationen, göra politikern till en renodlad beställare m.m.
Den allmänna debatten om den offentliga sektorn under 1980-talet har i hög grad handlat om decentralisering, minskat sektorstänkande samt önskan om en politisk organisation med stark lokal förankring och närhet till medborgarna för att kunna se behoven ute i verkligheten. Omfattande försök och införandet fullt ut av lokala organ i form av kommundelsnämnder eller primärvårdsnämnder har gjorts på många håll. Örebro kommun och Skaraborgs läns landsting var tidigt ute i den riktningen. Bristerna i den renodlade lokalmodellen har varit: svårt att samordna, ökade administrativa kostnader som inte kunnat hämtas hem i ökad samordningseffektivitet i den direkta verksamheten, bestående strider mellan de lokala nämnderna och kvarvarande centrala facknämnder.
Trenden idag 1991 är den rakt motsatta: centralisering -- även om få säger det rent ut. Förslag läggs fram om dramatiskt nedskuren nämndorganisation, fler ärenden och ansvarsområden läggs på kommunstyrelser och förvaltningsutskott. Centraliseringen döljs i form av uttalanden om att stärka fullmäktigeförsamlingarnas ställning och tillskapandet av diverse organ utan egen beslutsfunktion inriktade på kontaktverksamhet.
Jag har inte träffat någon som har ett vanligt arbete vid sidan av sina politiska uppdrag, som tycker att det är bättre arbetsformer eller lättare att göra sin stämma hörd i fullmäktige/landstingsmöte eller kommunstyrelse/FU jämfört med arbetet i en nämnd. En nedmontering av nämndorganisationen kräver alltså fullständigt grundläggande förändringar i arbetsformerna i Kf/Lt och KS/FU.
Jag tror att 1990-talets politiska organisation måste innehålla ett både--och, såväl en fungerande samordning som en lokal förankring. Jag tror också att vi behöver bibehålla antalet parlamentariskt politiskt engagerade.
Färre politiker betyder inte automatiskt mindre demokrati, det handlar också om hur de förtroendevalda utövar politik. Men ju fler politiker, desto större kontaktyta mot allmänheten.
I propositionen på sid 7 redogöres för hur kommunsammanläggningarna minskade antalet ordinarie förtroendeuppdrag i kommunerna från ca 120 000 i mitten av 1960-talet till 42 000 år 1974. Enligt uppgifter från riksdagens utredningstjänst finns i dag (1991) 45 486 ordinarie förtroendeuppdrag i fullmäktige och nämnder.
Oavsett val av arbetsformer och politisk organisation på 1990-talet måste de olika politiska partierna intressera sig mera för den enskilde förtroendevalde.
I dag och troligen några år framöver ser vi en svag ekonomisk tillväxt och kan inte heller öka den offentliga sektorns relativa andel. Offentlig verksamhet måste inför framtiden utvecklas i takt med hur ekonomin i övrigt förändras. Att möta behov och problem genom omfördelning, vilket blir slutsatsen, är ett långt mera arbetsamt sätt än att fördela en växande kaka! Det kräver ett brett politiskt pedagogiskt opinionsarbete, dvs många människor måste engageras i politiken så att politikerna inte upplevs som ''dom'', sittande långt från verkligheten.
Angående diskussionen om att göra politikern till en renodlad beställare finns det skäl att se upp med den nya tidens beställarorganisation. Det finns risk för att kommunpolitikernas ansvar för helhetssyn och långsiktigt god planering, hushållning med resurser etc. blir lidande. Det är viktigt att uppmärksamma att kommunens verksamhet inte är så likformig att modellen som är på modet är lämplig att applicera helt igenom.
Exempelvis plan- och bygglagens regler och intentioner, om det nya sättet att bedriva fysisk planering som utgår från att både ansvarskänsla och kompetens finns hos kommunen. Hanterad i beställarorganisationen omvandlas planeringen, som är en process där alla berörda medverkar, till en produkt där genvägar i lagstiftningen betraktas som värdefulla eftersom de kan medföra ekonomiska besparingar i framtagandet av själva plandokumentet. Entreprenadförfarandet är direkt olämpligt i de flesta planeringsfrågor, fysiska eller verksamhetsövergripande, som förutsätter omfattande kunskaper om lokala förhållanden och som bygger sina förslag på politiska prioriteringar i olika valsituationer, t.ex. PBL:s översiktsplan, det kommunala bostadsförsörjningsprogrammet eller kanske rent av kommunens ekonomiska planering.
Vad jag ovan har redovisat är de risker som jag har velat påtala inför en alltför snabb omorganisering i kommuner och landsting i och med att nämnd-obligatoriet slopas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den kommunala förtroendemannaorganisationen.
Stockholm den 15 april 1991 Sonia Karlsson (s)