Inledning
Den kommunala självstyrelsen har en lång tradition och en stark förankring i vårt land. Detta bekräftas även i regeringsformens uttalande om att den svenska folkstyrelsen förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse.
Den kommunala självstyrelsen har en snart 150-årig tradition att falla tillbaka på. Genomgående för olika reformer under denna långa period har varit att utveckla den kommunala självstyrelsen genom valda förtroendemän och decentraliserat ansvar för gemensamma angelägenheter.
Ett historiskt och rikspolitiskt perspektiv anlägger riksdagens konstitutionsutskott i ett betänkande från l962 som mynnar ut i följande höga värdering:
Den lugna inrikespolitiska utveckling, som kännetecknat förhållandena i vårt land i motsats till åtskilliga andra länder, torde i väsentlig mån få tillskrivas den förståelse för allmänna och enskilda behov samt den samförståndsanda och känsla av gemensamt ansvar för allmänt väl, som självstyrelsen i kommunerna förmedlat till alla grupper av vårt folk (KU:l962:l).
Den snabbaste förändringen och tillväxten av den kommunala verksamheten har skett efter 1962. Kommunsammanläggningen, en kraftig ökning av antalet anställda, nya uppgifter som kommunerna ålagts av staten eller påtagit sig själva samt försöksverksamhet med nya organisationsformer är exempel på detta.
Konstitutionsutskottet var vid kommunallagsbeslutet 1976 medvetet om att det kunde uppstå problem för den kommunala demokratin. I betänkandet 1976/77:25 sägs:
Den utökade verksamheten som är nödvändig för att tillgodose medlemmarnas krav och önskemål förutsätter ökad planering och en väl fungerande organisation. Detta får som även framhålls i propositionen inte leda till ökat främlingskap hos medborgarna inför den kommunala och landstingskommunala organisationen. Tvärtom förutsätter en sådan utveckling att medborgarna i ökad utsträckning engageras i verksamheten. Arbetet måste präglas av öppenhet och tillgänglighet.
I nu föreliggande förslag till ny kommunallag bekräftas ånyo att grunden för kommunernas kompetens är att kommuner och landsting själva får ha hand om sådana angelägenheter av allmänt intresse som har anknytning till kommunens eller landstingets område eller deras medlemmar.
Tyvärr måste vi samtidigt konstatera att det främlingskap som KU 1976/77 varnade för har inträffat. Det medborgerliga intresset för den kommunala verksamheten har minskat. Det har blivit svårare att få olika grupper att engagera sig i den kommunala verksamheten.
Mer än två tredjedelar av den offentliga verksamheten sköts i dag av kommuner och landsting. Den kommunala självstyrelsen blir emellertid alltmer en chimär genom att utrymmet för självstyrelse begränsas av övervältring av uppgifter från staten, skattestopp och indragning av ekonomiska resurser från den kommunala sektorn.
Kommunsammanläggningar
Riksdagen har under efterkrigstiden beslutat om två kommunindelningsreformer. Storkommunreformen 1952 innebar att antalet landsbygdskommuner minskade från 2 281 till 816.
Den så kallade kommunblocksreformen 1962 berörde alla kommuner. Genom denna skulle ekonomiskt bärkraftiga enheter skapas och kommunerna skulle utgöra näringsgeografiska områden. Kommunblocksreformen var inte oomstridd. Avsikten var att de kommuner som ingick i ''blocket'' själva skulle besluta om samgåendet. Socialdemokraterna genomdrev emellertid 1969 en tvångssammanläggning av de återstående kommunerna vilket ledde till att antalet kommuner efter 1974 uppgick till 277. Detta var ett olyckligt beslut som bl.a. centern reserverade sig emot.
Reformen medförde således att antalet kommuner reducerades drastiskt med åtföjande minskning av antalet kommunalt förtroendevalda. Det naturliga nätverk som tidigare fanns i många kommuner mellan förtroendevalda och väljare bröts. Även om kommunmedlemmarnas inflytande i strikt juridisk mening kvarstod oförändrat, kom deras påverkansmöjligheter i praktiken att försvåras. Den naturliga och vardagliga kontakten med såväl kommunens tjänstemän som dess politiska företrädare, som tidigare fanns i kommunerna, upphörde. Kunskaperna hos befolkningen om olika kommunala planer och projekt begränsades därmed, vilket också minskat de enskilda människornas inflytande.
Dela kommuner
Efter 1976 har ett begränsat antal kommundelningar genomförts vilket innebär att ett 10-tal kommuner blivit ''fria'' efter den tvångsvisa sammanläggningen. Socialdemokraterna har fram till hösten 1990 varit helt avvisande till kommundelningar. Den beslutade uppdelningen av Nyköpings kommun är också behäftad med många reservationer ifrån den socialdemokratiska regeringens sida så man kan inte tala om en ny inställning. Detta har också bekräftats i synen på Lekeberg i nuvarande Örebro kommun där befolkningen, kommunen och de politiska organen på länsplanet tillstyrkt bildandet av en ny kommun men regeringen säger nej.
Utvecklingen från mitten av 1970-talet till idag visar tydligt på de svagheter som kommunblocksreformen medfört. Under denna period har kommunerna dessutom tillförts ett vidgat ansvars- och kompetensområde men de har inte haft handlingsfrihet att organisera förvaltning och politisk ledningsorganisation utifrån de ökande kraven på flexibilitet som samhällsutvecklingen kräver och med hänsyn tagen till de berättigade krav på insyn som befolkningen har rätt att fordra.
Det torde vara klarlagt att det folkliga inflytandet i mindre kommuner är betydligt bättre än i större. Den kommunaldemokratiska forskningen har redovisat att kommuner med omkring 8 000 invånare fungerar bäst ur demokratisk synpunkt. Beroende på det faktiska kunskapsunderlaget hos stora delar av kommunmedlemmarna om de förhållanden som råder i alla delar av kommunen skapas också bättre förutsättningar till balans mellan den kompetens som representeras av en förvaltningsorganisation och den kompetens som folkkunskapen faktiskt är. Det reella demokratiska inflytandet i de mindre kommunerna är därför betydande.
Sammanslagningarna av kommunerna på 1960-talet genomfördes utan hänsyn tagen till de naturliga band och de lokala nätverk som ofta finns i och mellan olika områden. I många kommuner finns därför en uttalad ambition i olika kommundelar att frigöra sig från storkommunen och bilda en egen självständig enhet.
De hittills genomförda delningarna har varit positiva. Engagemanget har ökat när verksamheten bedrivs i former som är överblickbara för både förtroendemän och medborgare.
Enligt centerpartiets mening bör regering och riksdag medverka till att fler kommundelningar kan genomföras när detta är ett lokalt krav. Riksdagen bör genom ett tillkännagivande till regeringen uttala en positiv inställning till kommundelningar.
Nya former för ekonomistyrning och uppföljning
I propositionen föreslås nya regler för budgetering, redovisning och resultatuppföljning. Reglerna är dock försedda med betydande undantag. Av motivuttalandena framgår att nuvarande regler i huvudsak förutsätts behållas. Detta är inte tillfredsställande såvida inte ytterligare kontroll och uppföljning byggs in i systemet.
Den pågående utvecklingen mot målstyrning kräver en bättre redovisning och revision. De krav som förslaget till ny kommunallag ställer på redovisning är att fullmäktige skall besluta om årsredovisning och att nämnderna skall lämna redovisning till fullmäktige. Hur ofta denna redovisning skall ske under en verksamhetsperiod bestäms av fullmäktige.
Angelägenheten av att fullmäktiges ledamöter får regelbundna redovisningar ökar med ökad delegering och nya styrformer. Det är föga intressant att ett halvår efter verksamhetsårets utgång få en redovisning av hur målen uppfyllts. Skall fullmäktige spela någon roll i sammanhanget och medborgarna få någon information måste uppföljningen vara kontinuerlig. Behoven av en kontinuerlig redovisning ökar också om antalet nämnder starkt reduceras och antalet fullmäktigesammanträden blir färre.
Enligt centerns uppfattning bör riksdagen uttala att delårs-redovisning bör ske kvartalsvis liksom brukligt är i företag och hos andra juridiska personer som driver verksamhet av betydande omfattning.
Förtroendevalda
Utvecklingen har i synnerhet under efterkrigstiden gått från vad som kallas förtroendemannaförvaltning till tjänstemannaförvaltning. Denna trend fortsätter genom olika organisatoriska förändringar och en strävan till s.k. målstyrning.
Antalet förtroendemän var före 1952 ca 225 000, 1962 ca 125 000, 1974 ca 42 000. Med de organisatoriska förändringar som nu är på gång i kommunerna kommer antalet förtroendemän att minska ytterligare. Kommunförbundets veckotidning Kommunaktuellt uppskattar minskningen till cirka 10 procent och befarar att den s.k. förgubbningen skall öka genom att de kommunala nämnder som hitills varit inkörsporten för nyengagerade fritidspolitiker försvinner.
Det s.k. frikommunsförsöket initierades av de organisatoriska och politiskt-demokratiska problem som kommunblocksreformen givit upphov till. De kommuner som deltagit i frikommunförsöket har valt olika modeller för sin ledningsstruktur. Frikommunförsöket har också visat att flexibla lösningar av dessa frågor kan medföra en vitalisering och effektivisering av den kommunala verksamheten och den kommunala demokratin. Samtidigt har försöksverksamheten tydliggjort de risker en fri kommunal nämndsorganisation kan medföra.
Inom den offentliga sektorn har decentralisering numera blivit ett honnörsord. Bakgrunden härtill är den ökande insikten om betydelsen av ett starkt enskilt och lokalt inflytande över den offentliga servicen och dess utformning. Den tidigare centrala styrningen och kontrollen av viktiga kommunala områden, som t.ex. skola och socialvård, har medfört effektivitetsförluster i betydande omfattning. Genom att förhindra lokala anpassningar av bl.a. dessa funktioner, utifrån de enskilda människornas behov och förhållanden, har kommunernas möjligheter att uppfylla de centralt uppställda målen begränsats och i vissa avseenden t.o.m. förhindrats.
Mot bakgrund av de vunna erfarenheterna finner centern dock fördelarna med en fri kommunal nämndorganisation överväga de nackdelar som en sådan kan föra med sig. Det medborgerliga inflytandet över den kommunala verksamheten måste dock förstärkas i förhållande till idag. Centern har också i andra sammanhang presenterat förslag till en förstärkt demokrati på det lokala planet. Utan sådana förbättringar av enskildas möjligheter att påverka den kommunala beslutsprocessen finns det stora risker att det politiska engagemanget hos allmänheten kommer att minska ytterligare.
Vi ser i centerpartiet allvarligt på den trend som nu brer ut sig i kommunerna. I stället för att fritt överväga hur en fri nämndorganisation bäst skall organiseras i respektive kommun, med utgångspunkt i de lokala förhållanden som råder i kommunen, läggs en ny mall för organisationen ut på samma sätt som inför förändringarna på 1970-talet. Kommunförbundets utfärdade rekommendationer 1970/1974 innebar en likriktning av den kommunala organisationen med få möjligheter till avvikelser. Nu föreslås inrättande av ett litet antal så kallade basnämnder, varigenom verksamheten koncentreras. En ambition tycks vara att ytterligare begränsa det folkliga inflytandet genom att engagera ett fåtal förtroendevalda. Avsikten är att utveckla målstyrning och s.k. köp-sälj-system.
En effektiv beställarorganisation
En övergång till ett köp-sälj-system på det politiska planet kommer att medföra krav på genomgripande förändringar av den kommunala förvaltningsorganisationen. En i reell mening tydlig beställarstyrning kräver att beställaren och mottagaren av det beställda tillhör separata organisationer med tydligt avgränsade uppgifter.
En omedelbar effekt av en sådan nyordning är att uppgifterna för såväl kommunstyrelse som för de kommunala centrala förvaltningsfunktionerna reduceras till att -- förutom målformuleringar av principiell och övergripande natur -- omfatta endast en fördelning av resurser till beställarna samt en kontroll av beställarnas arbete. Beställarkontrollen bör dock i stor utsträckning utföras av den särskilda revisionsorganisation som finns i kommunerna.
När det gäller mottagarna av det efterfrågade är det nödvändigt att dessas organisationer helt kan skiljas från den centrala ledningens påverkan. Alla andra lösningar medför att den eftersträvade konkurrensen i mottagarledet sätts ur spel.
Även uppgifterna för de nuvarande specialförvaltningarna kommer därför till stor del att upphöra. Det kommer således inte att vara önskvärt med övergripande förvaltningsenheter för t.ex. vård och service. Sådana övergripande funktioner skulle även de begränsa och därmed styra de uppgiftsutförande enheternas verksamhet så att huvudmålet med en renodling av köp- säljrelationerna inte nås.
Därför är det viktigt att arbetet med att tillskapa fristående resultatenheter i den kommunala verksamheten kommer till stånd. Om det anses angeläget med ett politiskt inflytande över sådana fristående enheter bör dessa organiseras som institutionsstyrelser vars ledamöter inte engageras i det övergripande arbetet i främst kommunstyrelsen. De fristående resultatenheterna kan med fördel utvecklas till fristående personalkooperativ eller till andra juridiska personer.
Riksdagen bör nu uttala vikten av en renodling av styrfunktionerna inom den kommunala verksamheten så att mångfald och konkurrens kan utvecklas inom denna sektor.
Här finns dock anledning understryka att det yttersta politiska ansvaret för en verksamhet eller funktion -- oavsett nämndorganisation -- aldrig får eller kan delegeras till en förvaltningsorganisation eller till tjänstemän. Kommunmedlemmarnas rätt att kunna utkräva ansvar för hur de verksamheter som kommunerna skall svara för bedrivs i framtiden måste därför tillgodoses av de förtroendevalda i minst samma omfattning som idag. Detta ställer särskilda krav på de kommunala förtroendemännen.
Vi vill understryka att kommunallagen inte är -- och inte heller skall vara -- ett självändamål för kommunen och dess förtroendevalda utan ett medel för att tjäna kommuninvånarna och främja rättvisa och rättssäkerhet.
Serviceansvaret får inte utvecklas på bekostnad av opartiskhet och rättssäkerhet. På olika håll börjar det uppmärksammas att strävan efter en hög servicegrad sker på bekostnad av en grundlig och säker bedömning av den enskildes ärende. Nya datarutiner kan bidra till alltför fyrkantiga bedömningar.
Förutsättningar för en fri kommunal nämndorganisation
I förslaget till ny kommunallag föreslås att ansvaret för den kommunala nämndorganisationen, även i de delar som avser myndighetsutövning, i sin helhet skall åvila kommunfullmäktige. Riksdagen avstår därmed från att ställa några minimikrav på den del av verksamheten som kommunen enligt lag är skyldig att fullgöra.
Bakgrunden till förslaget är de förändringar som politikerrollen undgår. Istället för att de förtroendevalda arbetar som producentansvariga för verksamheten skall de i framtiden mer ikläda sig rollen som företrädare för kommunmedlemmarna och verka som beställare av olika funktioner. I sig medför en sådan ändring en frigörelse från de kommunala verksamhetsmonopolen vilket är positivt. Producentfunktionen kan då frikopplas från den kommunala förvaltningen vilket ger ett ökat utrymme för olika former av entreprenader i enskild eller offentlig regi. Mer väsentligt är dock att företrädarrollen mer direkt leder till att de förtroendevalda i verklig mening kommer att representera kommunmedlemmarna. Detta förutsätter dock att de förtroendevalda tillförsäkrar sig erforderligt inflytande över den kommunala beslutsprocessen.
När det gäller obligatoriska uppgifter eller kontrollfunktioner som ålagts kommunen är det nödvändigt att den kommunala organisationen utformas så att de enskilda människor som omfattas av denna myndighetsutövning tillförsäkras ett starkt rättsskydd. Kommunernas absoluta ansvar för kommunmedlemmarnas individuella trygghet medför ett åtagande att också mot den enskildes vilja ingripa i vissa fall. Enligt centerns uppfattning är det av principiella skäl betänkligt att överlåta handläggningen och beslutsprocessen i dessa ärenden till ett renodlat förvaltningsorgan. Rättssäkerhetsskäl talar för att den slutgiltiga kommunala beslutsinstansen i sådana ärenden bör vara ett politiskt organ.
Kommunen har också anförtrotts vissa övergripande kontrolluppgifter av betydelse för samhället i sin helhet. I vissa fall har kommunen också dubbla funktioner vilket innebär att den kommunala kontrollfunktionen också skall avse delar av den egna verksamheten. Hit hör t.ex. ett antal uppföljande uppgifter främst inom miljö- och hälsoskyddet. Idag är det således en uppgift för miljö- och hälsoskyddsnämnden att kontrollera också andra kommunala förvaltningar och vidta de åtgärder som lagstiftaren påfordrar i det fall miljö- och hälsoskyddslagstiftningen överträds. Konkret kan detta medföra att en kommunal nämndorganisation har en skyldighet att anmäla en annan organisation inom samma kommun till åtal. Mot denna bakgrund torde det vara olämpligt att tillskapa sådana blandade organisationer att den kontrollerande och den som skall kontrolleras inte verkar helt fristående från varandra.
Den frihet som den fria nämndorganisationen ger den enskilda kommunen kan självklart i enstaka fall komma att medföra en stark centralisering av den kommunala politiska makten till ett litet fåtal förtroendevalda. Om en kommun väljer att helt avstå från en nämndorganisation kommer kommunstyrelsens ansvarsområde att omfatta dels alla de myndighetsuppgifter som riksdagen ålagt denna, dels också alla de funktioner som kommunfullmäktige uppdrar åt styrelsen att fullgöra.
I en sådan starkt centraliserad organisation finns självklart även risker för att de politiska styrkeförhållandena kan snedvridas och att kommunstyrelsen därmed inte avspeglar kommunfullmäktiges sammansättning. Mandatförhållandena i kommunfullmäktige kan vara sådana att flera av de politiska partier som representeras i kommunfullmäktige kan förvägras insyn i och inflytande över kommunstyrelsens arbete. Ur demokratisk synpunkt är en sådan utveckling oacceptabel. Detta gäller även i de fall en kommun beslutar att begränsa sin nämndorganisation till ett ringa fåtal nämnder.
De mindre partiernas insyn
Kommunallagskommittén presenterade en modell för insyn från partier som var representerade i fullmäktige men saknade underlag för platser i styrelse och nämnder. I propositionen upprepas nu de ståndpunkter beträffande ''småpartierna'' som framförts i olika riksdagsuttalanden sedan kommunallagsbeslutet 1976. Detta leder inte till några garantier för insyn. I ett läge där antalet nämnder blir färre kommer också förutsättningar att ge dessa partier exempelvis suppleantplatser i olika nämnder att begränsas. De regler om närvarorätt i nämnder och styrelser som i övrigt redovisas i förslaget till kommunallag bör inte utnyttjas för att inrätta insynsplatser. Regler bör i stället införas som specifikt tar sikte på denna grupp av partier.
Det har under remissarbetet åberopats praktiska skäl mot att ha sådana regler -- exempelvis skulle sammanträdesrummen inte räcka till. Dessa argument håller inte. Det kan inte behövas många stolar till för att klara detta under förutsättning att majoriteten inte begränsat storleken på kommunstyrelsen så att endast ett par partier blir representerade. Med vårt förslag om större minimiantal i styrelsen begränsas också behovet av insynsplatser.
Centern föreslår därför att partier som är representerade i fullmäktige men inte i styrelsen äger rätt att utse en representant med närvarorätt vid styrelsens sammanträden. Med hänsyn till remisskritiken och till att dessa representanter skulle få en annan ställning än en vald ersättare är vi dock inte beredda att föreslå att en sådan särskilt utsedd representant ges yttranderätt eller rätt att anteckna sin mening till protokollet. 4 kap. bör tillföras en ny bestämmelse med följande lydelse:
Ett parti som erhållit mandat i fullmäktige men som inte är företrätt i styrelsen, har rätt att låta en ledamot eller suppleant som företräder partiet i fullmäktige närvara vid styrelsens sammanträden men ej rätt att delta i överläggningarna eller få sin mening antecknad till protokollet.
Fullmäktige utser den som skall ha närvarorätt i styrelsen.
Riksdagen bör också uttala sig för att en viss miniminivå upprätthålls när det gäller förtroendemannainflytandet. Den enda reglering som nu föreslås är fem ledamöter i styrelsen.
Någon ändring i förhållande till nuläget har inte föreslagits av kommunallagskommittén eller regeringen. Att frågan inte särskilt prövats av kommunallagskommittén förklaras av att kommitténs förslag enligt direktiven utgick från att specialreglerade nämnder skulle finnas kvar.
Enligt vår uppfattning är fem ledamöter i styrelsen ett alltför litet antal för att ge en god proportionell fördelning. Särskilt om den omorganisation som nu pågår leder till att det i vissa kommuner kommer att finnas endast en styrelse med utskott. Antalet bör i stället sättas till minst nio. Detta antal bör också gälla som riktlinje för övriga nämnder som fullmäktige inrättar.
6 kap. 9 § föreslås få följande lydelse:
Ledamöter och ersättare i en nämnd väljs av fullmäktige till det antal som fullmäktige bestämmer. I styrelsen får antalet ledamöter inte vara mindre än nio och antalet ersättare bör vara lika stort som antalet ledamöter.
Om ersättarna inte väljs proportionellt, skall fullmäktige bestämma i vilken ordning som de skall tjänstgöra.
Vilka nämnder som kommunerna behöver inrätta avgörs självständigt av varje kommun. Riksdagen bör uttala att detta inte bör leda till att all verksamhet koncentreras till styrelsen eller till ett par tre nämnder i kommunen. Respekt för opartiskhet, sekretess och jäv måste upprätthållas, liksom det demokratiska kravet att möjlighet till direkt medverkan i det kommunala arbetet inte får inskränkas till en allt för snäv krets av medborgare. Om så sker innebär detta en allvarlig begränsning av den kommunala demokratin. Det kommer också att medföra att svårigheterna att rekrytera kommunala förtroendemän ytterligare accentueras. Med ett litet antal aktiva i den kommunala verksamheten försvåras också informationen till de politiska organisationerna och till allmänheten.
Vi motsätter oss således inte den fria nämndorganisation som förslaget innebär. Förhållandena är olika i kommunerna beroende på befolkningsunderlag, geografisk utbredning och näringslivsstruktur. Detta talar för en stor frihet för kommunerna att bestämma den egna nämndorganisationen.
Men detta talar också emot de schematiska lösningar av nämndstrukturen som förespeglas i propositionen och som framgått av de yttranden som förekommit i tjänstemannasynpunkter från centrala kommun- och landstingsförbund. Det är viktigt att de enskilda kommunerna inte känner sig bundna av detta. Till detta kommer de viktiga demokratiaspekter som vi angett ovan. Det måste alltid vara medborgarnas intressen i kommunerna som skall vara utgångspunkten för den kommunala verksamheten. Den nya kommunallagen får inte leda till enparti- eller fåmansvälde i kommunerna. Erfarenheterna från frikommunförsöken ger anledning att understryka detta.
Det finns således all anledning att noga följa hur utvecklingen blir. Vad gäller konsekvenserna av de nya reglerna på det ekonomiska området uttalas det i propositionen att man bör pröva hur kommuner och landsting använder den ökade friheten. Vi anser att det också är av mycket stor vikt att se hur den kommunala organisationen utvecklas ur demokratisynpunkt.
En kommunaldemokratisk utredning bör därför tillsättas för att följa och utvärdera utvecklingen och föreslå nya regler om utvecklingen leder till oönskade konsekvenser för demokrati och lokalt inflytande i kommunerna.
Ökad öppenhet i det kommunala nämndarbetet
Det pågående planeringsarbetet i kommunerna när det gäller den framtida nämndorganisationen tyder på att antalet förtroendevalda kommer att minska i förhållande till idag. Samtidigt kommer det kommunala ansvarsområdet att kvarstå i oförändrad omfattning.
En övergång till en målstyrningsorganisation medför även att beslut om målen för en kommunal verksamhet kommer att vara av stor betydelse för den enskildes kommunala service. Målstyrning medför därutöver att kontrollen och uppföljningen av de uppställda målen blir avgörande för hur de folkvalda kommer att kunna styra verksamheten.
Av hävd har de kommunala nämndsammanträdena varit slutna. Nämnderna har dock haft möjlighet att medge närvarorätt för den som särskilt berörts av ett visst ärende som nämnden haft att handlägga. Denna möjlighet har utnyttjats sparsamt.
Under den tid då nämndernas uppdrag hade karaktären av detaljstyrning var ärendenas art ofta av ett sådant slag att de direkt rörde enskilda personer eller mindre grupper av människor. Mot denna bakgrund har det hittills därför funnits skäl att begränsa insynen vid sammanträdestillfället till en mindre krets av personer.
Nämndarbetet har redan idag utvecklats mot en ökad målstyrning. I framtiden kommer nämndverksamheten förmodligen att förändras ytterligare mot en beställarfunktion. I detta läge bortfaller de skäl som tidigare talat för att behålla slutenheten.
Det finns nu tvärtom starka skäl som talar för att kommunala nämndsammanträden bör vara öppna. Kommunmedlemmarnas insynsbehov i verksamheten kan beräknas öka när styrningen av verksamheten övergår från direkt till indirekt sådan. Till detta kommer att det delegerbara området blir kraftigt utvidgat.
I den kommunaldemokratiska debatten har många förespråkat en förstärkning av kommunmedlemmarnas roll genom att öka enskilda människors möjligheter att välja grad och form av kommunal service. Genom medvetna val av vissa funktioner tänks då kommunmedlemmarna påverka såväl kvalitet som kvantitet av utbudet. I många fall är det självklart så att enskilda har teoretiska möjligheter att styra serviceutbudet. Genom att välja -- och därmed också välja bort -- skolform och skola för sina barn påverkas skolorganisationen. Medvetna och fria val av barnomsorgsform kommer också att styra utbudet av barnomsorg.
Flertalet människor i landet bor dock i kommuner eller kommundelar med ett begränsat befolkningsunderlag och ett sådant utbud av service att valmöjligheterna även på sikt kommer att vara begränsade.
Val av serviceform och serviceomfattning kommer därför att vara begränsade för de flesta människor i landet. Dessa människors inflytande på utbudet måste dock tillgodoses. Ett sätt att tillgodose detta är att de kommunala nämndsammanträdena är offentliga.
I den mån en kommunal nämnd eller styrelse har att behandla ärenden som rör myndighetsutövning riktad mot enskild person eller grupp av personer skall dock överläggningen vara sluten.
En bestämmelse om rätten att besluta om öppna sammanträden bör införas i en ny punkt 5 i 3 kap. 4
§ enligt följande:
5. att nämnd får besluta att sammanträde eller del av det skall vara offentligt.
Direktvalda kommunala organ
Det politiska ansvaret för kommunala verksamheter inom ett begränsat geografiskt upptagningsområde kan delegeras till ett särskilt lokalt organ. De förtroendevalda som arbetar i ett sådant organ har ett ansvar för att de berättigade krav på kommunal service som medborgarna inom området ställer tillgodoses. Enligt centerns uppfattning är det då viktigt att den lokala politiska uppfattningen också kommer till uttryck i det lokala organet. De lokala organens ledamöter bör således utses i direkta val.
För att målstyrningen och ett köp-säljförhållande skall kunna utvecklas måste beställarnämnderna i ökad utsträckning representera geografiska och inte förvaltningsmässiga områden. Detta talar också för att dessa lokala beställarnämnder skall kunna väljas av de boende i området.
Centern delar inte den negativa syn som framförs från regeringen på ett ökat lokalt engagemang och ansvarstagande. Ej heller delar vi den synpunkt som ofta framförs att de lokala organen skulle bli en ''stat i staten'' på grund av att de väljs direkt av folket.
De lokala nämnderna har sin geografiska avgränsning, givna arbetsuppgifter, budgetramar och redovisningsskyldighet som fastställts av fullmäktige. Om det vid verkställigheten skiljer sig mellan olika kommundelar så är det ett uttryck för lokala förhållanden som medborgarna har kanaliserat till sina valda representanter. Samverkan mellan de valda och partier, föreningar och lokala opinioner har bättre förutsättningar att förbättras med den lösning vi föreslår.
Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att utarbeta regler för direktvalda lokala organ.
Lokala folkomröstningar
Under de senaste åren har det politiska engagemanget hos människorna avtagit. Ett skäl för denna utveckling är det större avståndet mellan väljare och vald som finns idag. I de större kommunerna saknas förutsättningar för de förtroendevalda att få vetskap om den folkliga uppfattningen i olika väsentliga frågor. När det gäller frågor av principiell betydelse för den enskilda kommunens framtida utveckling och struktur är det därför viktigt att skapa en möjlighet för befolkningen att direkt kunna delta i beslutsprocessen.
Enligt centerns uppfattning bör reglerna förtydligas ytterligare för att undvika osäkerhet eller konflikt mellan partierna vid de tillfällen som en omröstning skall genomföras.
I särskild utredning bör frågor som sammanhänger med beslut om och genomförande av folkomröstningar prövas. Förfaranderegler bör utarbetas som bl.a. anger beslutsgången vid anordnandet av omröstningar, rätten att formulera omröstningsfrågor, tidpunkt för genomförande av omröstning, rätten till förtidsröstning m.m.
Facklig närvaro m.m.
Med närvarorätt för personalföreträdare i kommunala nämnder har de fackliga organisationerna getts en särställning som från olika synpunkter är principiellt oacceptabel. Enligt centerns mening går det inte att motivera att dessa organisationer skall vara berättigade till representation i nämnder och styrelser medan samma möjlighet saknas för partier som valts in i fullmäktige. Regeringens förslag till ny kommunallag förstärker dessutom denna obalans genom att man inte gör något för de mindre partiernas insyn. Lagstiftningen leder dessutom till ökad byråkrati och ekonomisk belastning.
Enligt centerns mening står närvarorätten i strid med den kommunaldemokratiska principen om fullmäktiges odelade ansvar för den kommunala verksamheten i sin helhet. Reglerna om närvarorätt för de anställda i 7 kap. 8--17
§§ bör utgå ur förslaget till ny kommunallag.
Även reglerna i 7 kap 1--7
§§ bör utgå med hänvisning till ovanstående och till att bestämmelserna endast i begränsad omfattning kommit till användning.
Med hänsyn till att frågorna om partssammansatta organ också är reglerade i kollektivavtal på den kommunala arbetsmarknaden föreslår vi att en övergångsbestämmelse införs som innebär att äldre bestämmelser gäller så länge kollektivavtal föreligger. Därmed kommer de få partssammansatta organ som finns att verka intill dess att kollektivavtalen därom sagts upp. Vårt förslag leder till följdändringar i andra bestämmelser som talar om partssammansatta organ, bl.a. 3 kap. 6
§.
Med hänvisning till ovanstående bör 7 kap. utgå ur förslaget till ny kommunallag.
Arvoden till förtroendevalda
I propositionen görs ett stort nummer av att ersättning för förlorad arbetsinkomst är det som skall öka engagemanget och viljan att åta sig kommunala uppdrag. Centern har redan i samband med att möjligheten öppnades för kommunerna att ge ersättning för förlorad arbetsförtjänst 1983 understrukit vikten av att arvoden skall utgå som ersättning för den insats man gör för kommunen. Propositionen kan uppfattas så att arvoden skall komma i andra hand vilket skulle drabba pensionärer, studerande m fl. Riksdagen bör uttala att arvoden skall utgå till kommunalt förtroendevalda.
Propositionens syn på orsakerna till människors obenägenhet att åta sig politiska förtroendeuppdrag vilar på en fundamentalt felaktig grund. Människor avstår inte från politiskt arbete huvudsakligen av ekonomiska skäl. Skälen till det avtagande intresset att delta i samhällsarbete av denna art torde tvärtom kunna sökas i människors vetskap om det begränsade inflytande som ett sådant engagemang verkligen rymmer. Den främsta orsaken till att politiskt arbete numera intresserar färre människor kan vara de bristande möjligheterna att kombinera ett politiskt arbete som förtroendevald med arbete och familj. Det pågående förändringsarbetet på det lokala politiska planet tyder dessvärre på att förtroendeuppdragen kommer att öka i tyngd och därmed tidsåtgång men minska i antal. En sådan utveckling leder inte till ett ökat politiskt intresse eller till att viljan att acceptera politiska förtroendeuppdrag ökar.
JO:s talerätt.
I en kommunal organisation med ökad delegation och målstyrning kommer förvaltningen i större utsträckning att fatta beslut som berör den enskilde. Kraven på rättssäkerhet och opartiskhet ställs högt när det gäller myndighetsutövning. Samma principer måste också vara bärande när det gäller det kommunallagsreglerade området. Detta talar för att JO:s granskningsområde bör utvidgas på det kommunallagsreglerade fältet och gälla på samma sätt som i statlig verksamhet. Förslag av denna innebörd framfördes av centern i den senaste JO- översynen.
Avslutningsvis vill vi erinra om att centerpartiet i andra motioner till årets riksdag lagt en rad förslag som syftar till att stärka demokratin i kommuner och landsting. Det gäller t.ex. förslag om utformningen av skatte- och bidragssystemet, om skilda valdagar för riksdags- och kommunalval och om ett vidgat regionalt ansvar för landstingen enligt länsdemokratimodellen.
Riksdagen bör uppdra åt regeringen att utreda frågan om utvidgning av JO:s talerätt på det oreglerade kommunala området.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om delning av kommuner,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning och utredning av den kommunala demokratin,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvartalsvis ekonomisk uppföljning m.m.,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om direktvalda lokala organ,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utarbetande av regler för kommunala folkomröstningar,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om JOs tillsyn m.m.,
7. att riksdagen antar följande förslag till 3
kap. 4
§ p.
5 ny kommunallag:
5. att nämnd får besluta att sammanträde eller del av det skall vara offentligt.
8. att riksdagen antar följande förslag till 6
kap. 9
§ ny kommunallag:
Ledamöter och ersättare i en nämnd väljes av fullmäktige till det antal som fullmäktige bestämmer. I styrelsen får antalet ledamöter inte vara färre än nio och antalet ersättare bör vara lika stort som antalet ledamöter. Om ersättarna inte väljs proportionellt, skall fullmäktige bestämma i vilken ordning de skall tjänstgöra.
9. att riksdagen antar följande förslag att tillfogas 4
kap. förslaget till kommunallag:
Ett parti som erhållit mandat i fullmäktige men som inte är företrätt i styrelsen har rätt att låta en ledamot eller suppleant som företräder partiet i fullmäktige närvara vid styrelsens sammanträden men ej rätt att delta i överläggningarna eller få sin mening antecknad till protokollet.
Fullmäktige utser den som skall ha närvarorätt i styrelsen.
10. att riksdagen avslår 7
kap. förslaget till ny kommunallag,
11. att riksdagen beslutar om sådana övergångsbestämmande partssammansatta organ att nu gällande regler skall gälla så länge kollektiva avtal föreligger.
Stockholm den 15 april 1991 Bengt Kindbom (c) Bertil Fiskesjö (c) Martin Olsson (c) Stina Eliasson (c) Ingbritt Irhammar (c) Anders Svärd (c) Birger Andersson (c) Rosa Östh (c) Hugo Andersson (c) Kjell Ericsson (c)