Begreppet kommunmedlem
Propositionen håller fast vid en föråldrad definition av begreppet kommunmedlem, som gör att t ex fastighetsägare utan annan anknytning till kommunen fortfarande ska vara kommunmedlem. Dessa fastighetsägare har inte längre skyldighet att betala skatt till kommunen men har kvar alla de rättigheter som följer med medlemskapet, främst besvärsrätt. Denna rätt går i vissa delar längre än den som tillkommer kommuninvånare som inte har ställning som sakägare. Även fastigheter som ägs av s.k. utbor för med sig betydande kostnader för t.ex. brandförsvar och lagreglerad rådgivning, vilka finansieras med kommuninvånarnas kommunalskatt. För kommuner med omfattande fritidsbebyggelser utgör detta förhållande en stor och ökande ekonomisk belastning.
Regeringens argument mot en principiell renodling av kommunmedlemsbegreppet är främst rätten till kommunalbesvär. Den särskilda besvärsrätt som nu tillkommer fastighetsägare utan annan anknytning till kommunen måste lösas på annat sätt än genom medlemskap. Den av regeringen aviserade översynen av medlemskapet bör inriktas på detta. Riksdagen bör därför redan nu uttala sig för att fastighetsägande inte längre skall vara grund för kommunmedlemskap. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att fastighetsägande inte längre skall vara grund för kommunmedlemskap.
Stockholm den 15 april 1991 Sören Norrby (fp)