Människor i vårt samhälle diskrimineras på grund av kön, etniskt ursprung, religiös hemvist, handikapp, ålder, homosexualitet m.m. Olika regler gäller för olika former av diskriminering. I vissa fall saknas regler.
Jämställdhetslagen med förbud mot diskriminering på grund av kön gäller inom arbetslivet, men inte inom samhällslivet i övrigt. Något uttryckligt förbud mot diskriminering på etnisk eller religiös grund finns däremot inte inom arbetslivet. Inom straffrättens område gäller förbud mot diskriminering på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller homosexualitet. Däremot föreligger inom detta område inget förbud mot diskriminering på grund av kön. Regelsystemet är mångskiftande och ologiskt. Det rättsliga skyddet mot diskriminering av vilken orsak det vara må borde samordnas.
En samordning av ombudsmannafunktionerna inom diskrimineringsrättens område är också önskvärd. I sitt remissvar över betänkandet Tio år med jämställdhetslagen -- utvärdering och förslag (SOU 1990:41) framhåller DO bl a följande:
Som det nu är motverkas könsdiskriminering av en ombudsman, som tillagts en tillsynsskyldighet och möjlighet att föra process för den förfördelades räkning men å andra sidan har att hålla sig enbart till arbetslivet, under det att etnisk diskriminering motverkas av en annan ombudsman utan egentliga rättsmedel, men med ansvar inom hela samhällslivet. Uppenbara fall av diskriminering av andra skäl än kön och etnicitet eller könsdiskriminering utanför arbetslivet måste helt enkelt, som det nu är, lämnas därhän. På sikt är en sådan ordning inte rimlig.
Den tanken skall därför väckas, att JämOs och DOs funktioner slås samman till en, en ombudsman som skall arbeta för rättvisa och mot klar diskriminering av vad slag det vara må.
JämO har instämt i uppfattningen om behovet av en samordning av ombudsmannafunktionen. Genom en sådan samordning skulle organisationen förenklas ytterligare och effekter skulle sannolikt vinnas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning i syfte att samordna de regler om diskriminering som gäller i vårt samhälle,
2. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning i syfte att samordna DOs och JämOs funktioner, på sätt som anges i motionen.
Stockholm den 6 december 1990 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Elisabet Franzén (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Carl Frick (mp) Anita Stenberg (mp) Kjell Dahlström