I dagens syn på regionala beslut ligger tyngdpunkten dessvärre fortfarande på en stark statlig reglering både vad det gäller sättet att utse landshövdingar och ansvarsfördelningen mellan stat och regionala organ.
Redan år 1862 var det meningen att landstingen skulle utgöra folkviljans manifestation på den regionala nivån och vara det regionala parlamentet. En lång tid har gått sedan dess men den regionala styrningen och insynen saknas fortfarande. Idag är det få som vet hur den regionala beslutsgången egentligen ser ut och vilka beslut som fattas.
Vad beror då detta på? Är de regionala frågorna ointressanta? Eller är det beslutsfattandet som är otydligt och svårbegripligt?
Vi vill på ovanstående frågor entydigt svara att de regionala frågorna är hos många väljare klart intressanta och anledningen till att dessa frågor sällan uppmärksammas beror på att frågorna döljs i ett otydligt och svårpåverkat beslutssystem. Att detta sedan är en av orsakerna till vanliga väljares relativa ointresse för politik, ter sig ganska självklart. Om man som väljare inte ens på regional nivå kan följa besluten, hur skall man då kunna sätta sig in i det politiska helhetsperspektivet?
Från demokratisk synpunkt är det befintliga systemet helt otillfredsställande och måste därför revideras från grunden. Landstingens och länsstyrelsernas kompetensområden är otydliga och stelbenta och därmed kreativitetshämmande. Det har ur det perspektivet blivit ännu sämre med de av riksdagen nyss antagna förändringarna i den regionala förvaltningen. Vi kan inte tolka de nya förändringarna på annat sätt än att man strävat efter en effektiv byråkrati istället för en fungerande demokrati.
Landstingen är dock fortfarande en relativt demokratisk beslutsapparat med bl a landstingsval och öppna möten, men det som redan på 1800-talet var tänkt att bli ''ett regionalt parlament'' har idag mer eller mindre blivit ett sjukvårdsparlament. De andra länsfrågorna har allt mera försvunnit in i de slutna länsstyrelserna och i de nya nämnderna. I dessa viktiga organ hålls också oftast de minsta landstingspartierna utanför. Där finns också en ordförande som inte är vald utan utsedd på obegränsad tid och med en makt över länets olika organ som är allt annat än ringa.
I det förändringsarbete som har skett på det regionala området de senaste åren har man vägrat att ta ett nytt grepp för att vitalisera och demokratisera den regionala förvaltningen. Istället har man förvärrat läget ytterligare. Landshövdingens makt har förstärkts genom att hon/han skall sitta som ordförande i de nu föreslagna nämnderna för miljö, lantbruk, kommunikation, utbildning och fysisk planering och får därmed ännu större inflytande/makt på det regionala arbetet utan att kunna ställas till svars för detta i demokratiska och allmänna val. Samma persons vilja kan sålunda i princip bli dominerande inom dessa viktiga områden. Är det verkligen den typen av beslutsordning som ett modernt samhälle vill ha på det regionala området?
Vidare är sättet att utse nämndernas ledamöter ytterligare ett hot mot mångfalden och kvaliteten i det regionala beslutsfattandet.
Här krävs nya grepp
Miljöpartiet de gröna anser att en form av direktvalda regionala parlament istället skall inrättas, och att dessa parlament övertar nuvarande landstings, länsstyrelsers och väsentliga delar av den centrala förvaltningens uppgifter. Förslaget innebär bl a att det regionala självstyret avsevärt stärks.
Detta bör bli föremål för utredning. En sådan utredning bör ha i huvuduppgift att komma med förslag till en verklig vitalisering av det regionala politiska/demokratiska arbetet. Alla gamla kvarlevor som inte stämmer in i ett parlamentariskt system skall givetvis rensas bort för att möta 90-talets krav på demokrati och insyn. Utredningen bör komma med förslag om nya grepp om hur den regionala parlamentarismen skall se ut för att möta dagens och morgondagens behov av ett aktivt och demokratiskt beslutsfattande. Vi vill för den politiska kreativitetens skull inte binda en sådan utredning med detaljer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att frågan om stärkt regionalt självstyre i form av direktvalda regionala parlament utreds i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 10 januari 1991 Claes Roxbergh (mp) Anita Stenberg (mp) Inger Schörling (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Kjell Dahlström (mp) Eva Goe s (mp) Hans Leghammar (mp)