Inledning
Omfattningen av den kommunala verksamheten i vårt land har under 1900-talet genomgått en drastisk förändring. Fram till 1950-talet var den svenska utvecklingen på det kommunala området jämförbar med utvecklingen i övriga västländer. Under efterkrigstiden började emellertid Sverige skilja sig från omvärlden. Under 1960- och 70-talen skedde en rekordartad kommunal expansion. Denna expansion har urgröpt styrkan i den svenska ekonomin. Det har rått betydande politiska motsättningar om den nämnda utvecklingen.
Det är nu nödvändigt med reformer gällande den kommunala verksamheten på flera viktiga områden. Inom områden där kommunerna har något av monopol på viss verksamhet måste kommunens medborgare erbjudas ökad valfrihet. Så är fallet exempelvis inom barnomsorg och skola. Genom att öppna möjligheter till enskilda alternativ kommer såväl medborgarna som de kommunalt anställda att ges vidgade valmöjligheter. Detta kommer att minska den kommunala dominansen inom vissa serviceområden och bidra till en förbättrad kommunal ekonomi.
Det finns således behov av en ny kommunallag. Den statliga detaljregleringen av den kommunala sektorn måste minskas. Detta kommer att öka kommunernas och landstingens möjligheter att anpassa verksamheten efter lokala förutsättningar.
Den kommunala demokratin måste stärkas. Detta kan ske bland annat genom vidgat utrymme för kommunala folkomröstningar och ökad rätt till delning av kommunerna då sådant önskas och är möjligt att genomföra.
Alla dessa förändringar måste emellertid ske med stor respekt för medborgarnas rättssäkerhet i den kommunala verksamheten. Det får inte vara så att det allmänna -- i form av kommunen -- alltid sätts före den enskilde vid konflikter. I samband med att en ny kommunallag antas måste denna aspekt tillmätas avgörande betydelse.
Lagrådet bör granska lagförslaget
Förslaget till ny kommunallag är av omfattande natur och innehåller i många avseenden nyheter som tveklöst kommer att få stor betydelse för kommunmedborgarna ur bl.a. ekonomisk och rättslig synvinkel. Mer än 70 procent av den offentliga sektorns utgifter för konsumtion och investeringar, ca 300 miljarder kronor, hanteras av kommuner och landsting. Till detta kommer de kommunala företagens sammanlagda omsättning på över 50 miljarder kronor.
Mot denna bakgrund menar vi att lagrådet bör beredas tillfälle att yttra sig över förslaget till ny kommunallag. Därvid är av särskild vikt att få del av lagrådets synpunkter såvitt gäller hur förslaget förhåller sig till rättssäkerhetens krav och vilka problem som kan uppstå vid tillämpningen.
4.2.2 Näringslivsfrågor
Enligt propositionens förslag skall kommuner och landsting själva få driva näringsverksamhet om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla kommunmedlemmarna allmännyttiga anläggningar eller tjänster.
Utgångspunkten bör, enligt vår mening, vara att kommuner och landsting inte skall driva näringsverksamhet utom i vissa undantagsfall. Propositionens förslag ger alltså uttryck för en alltför positiv inställning till sådan kommunal näringsverksamhet. I likhet med ett stort antal remissinstanser, bl.a. regeringsrätten, kammarrätten i Stockholm och juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet, menar vi att kompetensregeln bör vara mera negativt utformad. Den skall således formuleras så att det klart framgår att kommuner och landsting inte får driva näringsverksamhet, utom i de fall näringsverksamheten drivs utan vinstssyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmarna i kommunen eller landstinget. Det principiella förbudet mot att kommun inlåter sig i verksamheter som av tradition förbehållits den privata företagsamheten kommer därmed att gälla även fortsättningsvis.
I propositionen föreslås vidare (8 §) att kommuner och landsting får genomföra åtgärder för att allmänt främja näringslivet i kommunen eller landstinget. Dessutom föreslås att individuellt inriktat stöd till enskilda näringsidkare skall få lämnas endast om det finns synnerliga skäl för det.
Vi motsätter oss dessa förslag i följande avseenden. Landstingens verksamhet bör i princip begränsas till huvuduppgiften hälso- och sjukvård. Landstingen bör inte ha någon laglig rättighet att allmänt främja näringslivet. En inskränkning av landstingens kompetens inom detta område bör kunna ses som ett första steg i en översyn i landstingens allmänna kompetens och ställning.
Vi vänder oss vidare mot att kommuner skall kunna lämna individuellt stöd till enskilda näringsidkare. Sådant stöd har tidigare oftast varit aktuellt i syfte att minska arbetslöshet. Men en enig riksdag har vid olika tillfällen klart deklarerat att politiska åtgärder för att minska arbetslösheten skall vara en statlig angelägenhet. Erfarenheterna från kommunalt stöd till näringsidkare för att motverka större arbetslöshet har visat att sådana åtgärder alltför ofta försenar en nödvändig omstrukturering. Kommunalt stöd till näringsidkare leder -- som vissa remissinstanser anfört -- inte sällan till minskat kostnadsmedvetande. Detta innebär att kommunens medel -- dvs. skatteintäkter från medborgarna -- förslösas. Kommuner skall därför inte ha rätt att ge stöd till enskilda näringsidkare.
4.3.2 En friare nämndorganisation
I propositionen föreslås att kommuner och landsting skall ges ökad frihet att på de specialreglerade områdena bestämma vilka nämnder som skall finnas för att fullgöra uppgifterna och att bestämma om deras verksamhetsområden och inbördes förhållanden.
Riksdagen beslöt 1984 att en försöksverksamhet, det så kallade frikommunförsöket, skulle inledas. Det avsågs bedrivas till utgången av år 1988. Därefter har försöksverksamheten förlängts till utgången av år 1991. Under denna period har även försök med en friare nämndorganisation skett i vissa kommuner.
En utgångspunkt för frikommunförsöket var självfallet att det skulle utvärderas. Detta har från riksdagens sida uttalats vid flera tillfällen. En sådan utvärdering har även ägt rum, Frikommunförsöket (SOU 1991:25). Utvärderingen har dock skett i stor hast. Den 27 december 1990 förordnades en riksdagsledamot till särskild utredare och samma dag förordnades en sakkunnig och sekreterare. Experter förordnades först den 18 januari 1991. Betänkandet -- ett delbetänkande -- överlämnades i februari 1991. Den egentliga betänkandetexten omfattar, om man bortser från sammanfattningen, 31 sidor med gles text. Med bilagor omfattar betänkandet totalt 220 sidor.
Enligt utredningen har inga avgörande hinder mot en friare nämndorganisation framkommit. Utredningen medger dock att problem kan uppkomma vid tillämpning av sekretesslagstiftning vid en integrering av olika verksamheter under ett gemensamt politiskt organ. Då det gäller tillämpningen av likställighetsprincipen finns det enligt utredningen anledning för regeringen att följa utvecklingen.
I den bilaga som innehåller en studie av den fria nämndorganisationen röjs dock större tvekan i vissa avseenden. Där sägs bl.a. (s. 134): ''Några direkt alarmerande förhållanden förknippade med en decentraliserad organisation har vi inte funnit. Dock har vi framhållit att det finns vissa osäkerheter eller problem kring en del frågor, t.ex. frågan om en fullständig garanti för sekretess i individärenden, specialistkompetensen och det relativt låga intresset för utvärdering av organisatoriska förändringar i termer av kvalitet, effektivitet och ekonomi''.
Vad särskilt gäller möjligheterna att organisera nämnderna i olika avseenden anförs (s. 134): ''Det säger sig självt att det är svårt att ha en uppfattning om utfallet av förändringar som i många fall gjorts relativt nyligen. Med denna restriktion i minnet kan vi säga att vi inte heller på detta område kunnat finna några alarmerande förhållanden''.
I bilaga 5 i utredningen framförs vissa juridiska synpunkter på problemet. Det framhålls att genom en fri nämndorganisation kan det bli möjligt att föra samman uppgifter för vilken olika sekretessbestämmelser finns till en och samma nämnd. Sekretesslagstiftningen bygger emellertid på att det finns en fördelning på fackområden. En integrering av olika verksamheter stämmer därför inte helt med det synsätt som gällde vid sekreteslagens tillkomst.
Vidare berörs likställighetsprincipen. Det betonas att kommunfullmäktige och kommunstyrelsen måste uppmärksamma frågan så att lokala nämnder inte själva fastställer regler som kan föranleda likställighetsprincipens åsidosättande mellan kommunmedlemmar.
1988 års kommunallagskommitté utgick ifrån att de obligatoriska nämnderna tills vidare bör bibehållas. Ett stort antal remissinstanser, huvudsakligen kommuner, önskade visserligen fri nämndorganisation. Vissa rättsliga instanser framförde emellertid kritik mot en sådan lösning. Kammarrätten i Stockholm anförde bl.a.:
Lokala organ bör inte få ta över ärenden som är känsliga från rättssäkerhets- eller likställighetssynpunkt och i vilka därför betydelsen av likformighet i bedömningen är särskilt stor. Intresset av enhetlighet i myndighetsutövningen måste här bli avgörande. Obligatoriska centrala nämnder bör därför även för framtiden finnas kvar åtminstone för budgetfrågor, övergripande planering, frågor gemensamma för en eller flera kommundelar samt frågor rörande tjänster och personal. Detsamma bör gälla med avseende bl.a. på frågor om byggnadsplan, tillståndsgivning samt förelägganden och tillsyn som ställer krav på rättssäkerhet och likformighet i bedömningen, jfr lagen (1976:666) om påföljder och ingripanden vid olovligt byggande. Kammarrätten föreslår att, åtminstone intill dess erfarenhet och rättspraxis har dragit upp gränserna för vad som rimligen bör ligga kvar på central nivå och vad som kan överföras till lokala organ, möjligheten till delegation i aktuellt hänseende begränsas till frågor vars beskaffenhet otvetydigt lämpar sig för handläggning i ett lokalt organ. De förutsättningar som skall vara för handen för att delegation skall få ske bör anges i lagtexten.
Även kammarrätten i Göteborg och boverket har liknande uppfattning. Socialstyrelsen understryker att problem kan uppstå beträffande sekretessen inom kommunal verksamhet.
Enligt vår uppfattning har varken utförandet av utvärderingen av frikommunförsöket eller resultatet av densamma varit helt tillfredsställande. Det är olyckligt att riksdagen skall fatta beslut i en väsentlig fråga utan tillräckligt underlag. Vi vill emellertid inte motsätta oss att principen om friare nämndorganisation godtas av riksdagen. Det är dock nödvändigt med vissa begränsningar inom vissa områden. Såväl utvärderingen som remissutlåtanden från rättsliga instanser visar att problem kan uppstå beträffande rättssäkerheten, likställighetsprincipen och sekretessfrågor. Som remissinstanserna visar finns det en allvarlig konflikt mellan kommunernas önskemål om så stor organisatorisk frihet som möjligt och de tungt vägande kraven vid myndighetsutövning vad gäller rättssäkerhet, integritetsskydd och likabehandling av kommunmedborgarna. I propositionen har inte denna konflikt lösts på ett tillfredsställande sätt.
En möjlighet vore att -- med en övervägande fri nämndorganisation -- bygga in ett skydd i detta hänseende för den tyngsta kommunala myndighetsutövningen genom att skapa vissa särregler för byggnadsområdet, miljöområdet och det sociala området enligt följande:
För frågor som gäller tillståndsgivning, föreläggande och tillsyn inom byggnadsnämnds område bör handläggningen även i framtiden föras in under en obligatorisk nämnd.
För uppgifter av tillsynsskaraktär inom miljöområdet, där kommunerna enligt lag är ålagda tillsynsansvar, bör det finnas en fristående kommunal miljöövervakningsverksamhet under en obligatorisk nämnd.
En majoritet i riksdagen har vidare beslutat att kravet på en särskild socialnämnd inte längre skall gälla efter den 1 januari 1992. Om detta beslut består måste de ovan påtalade sekretessproblemen lösas. Man kan då överväga att föreskriva att olika verksamhetsområden, där sekretess gäller, inte får sammanföras i en och samma nämnd. Det skulle således innebära att för vissa verksamhetsområden skulle en form av obligatorisk socialnämnd krävas. Ett annat alternativ är att överväga huruvida sekretesslagen kan ändras på sådant sätt att integritetsskyddet för den enskilde kvarstår trots att olika verksamheter förs in under en och samma nämnd. I detta sammanhang måste även uppmärksammas att sekretesskydd även finns inom delar av skolans verksamhet. Detta torde dock förutsätta att frågan blev föremål för utredning. Riksdagen bör besluta att tills vidare skall kommun ha skilda kommunala nämnder för olika verksamhetsområden där sekretess gäller.
4.3.3. Uppgiftsfördelningen mellan fullmäktige och nämnder
Enligt propositionen ges fullmäktige större frihet att delegera ärenden till styrelsen och övriga nämnder. I princip skall dock fullmäktige utöva den kommunala avgiftsrätten. I praxis har dock viss delegation medgivits, men enligt propositionen skall utrymmet för att delegera avgiftsrätten inte ökas.
Under remissbehandlingen har juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet framhållit att rättsläget är oklart vad gäller gränsen för vilka taxebeslut som kan delegeras. Nämnden anför att det kan ifrågasättas om inte samtliga taxebeslut är av sådan vikt för kommunens medlemmar att beslutanderätten skall utövas av fullmäktige.
Enligt vår mening har denna synpunkt fog för sig. Det är olämpligt att osäkerhet föreligger beträffande rätten att fastställa avgifter och taxor. Denna typ av ärenden bör inte kunna delegeras av fullmäktige. Därmed säkerställs även att medborgarna kan erhålla bästa information om vilka taxeändringar som är aktuella. Vårt förslag innebär följaktligen att envar får klart för sig att endast fullmäktige kan fastställa taxor samt att offentlig debatt kan komma till stånd då sådana frågor är aktuella.
4.3.6. Handlingars offentlighet i kommunala företag
I propositionen föreslås att fullmäktige skall ges rätt att besluta om vad som skall gälla i fråga om allmänhetens rätt att ta del av handlingar hos delägda kommunala aktiebolag och stiftelser. I propositionen betonas att offentlighetsprincipen i princip endast omfattar verksamhet som utövas inom myndighetsområdet och att myndighetsutövning knappast förekommer i de kommunala företagen. Därför vore det att gå för långt att införa en generell föreskrift om offentlighet.
Såsom ett flertal remissinstanser framhåller är den kommunala företagsamheten nu så stor att stora delar av den offentliga förvaltningen har undandragits medborgarnas insyn. Detta är en för demokratin farlig utveckling.
Det finns starka skäl för denna ståndpunkt. Å andra sidan är det tveklöst så att många kommunala företag har inget eller obetydligt inslag av myndighetsutövning. Man kan vidare fråga sig vad som skulle gälla beträffande företag där kommun eller landsting samverkar med någon annan i ett privaträttsligt organ. Även frågor gällande regler om överklagande aktualiseras.
Vi menar för vår del att övervägande skäl talar för att målsättningen bör vara att handlingsoffentligheten utsträcks till att omfatta även kommunala aktiebolag och stiftelser. Frågan kräver dock ytterligare övervägande och bör bli föremål för utredning.
4.4.4. Entledigande av förtroendevalda
I detta avsnitt föreslås i propositionen vissa regler som ger fullmäktige befogenhet att entlediga förtroendevalda. Vidare nämns i propositionen att vissa frågor om kommunernas och landstingens ansvar har behandlats av kommunalansvarsutredningen i betänkandet (SOU 1989:64) komunalbot och att betänkandet har remissbehandlats.
Enligt vår mening är det synnerligen angeläget att ett förslag inom detta område skyndsamt föreläggs riksdagen. Alltför många gånger har det inträffat att kommunala politiker trotsat lag eller domstols avgörande utan att några följder inträffat. Enligt vår mening måste en ny ordning införas, vilken bygger på att de som ansvarar för beslut som kränker lag eller domstols avgörande får bära ett personligt ansvar för saken.
4.4.8 Närvarorätt
I propositionen föreslås att fullmäktige skall få besluta att en förtroendevald som inte är ledamot eller ersättare i en viss nämnd skall få närvara vid nämndens sammanträden, få delta i överläggningarna och få sin mening antecknad i protokollet.
Förslaget är grundat på tanken att även små partier skall kunna få möjlighet till insyn i exempelvis kommunstyrelsens arbete. Så långt har förslaget en viss praktisk betydelse. Vi kan därför godta att fullmäktige beslutar att en förtroendevald ges närvarorätt. Vi anser det emellertid principiellt felaktigt att tillåta en företrädare för ett parti att delta i överläggningarna och få sin mening antecknad till protokollet, trots att valresultatet inte räckt till en plats i den aktuella nämnden. Detta är att gå vid sidan om valresultatet. Anledningen till att ett litet parti inte är företrätt i en styrelse är ju ytterst att väljarna inte i tillräckligt hög grad lagt sin röst för partiet i fråga.
4.5.4 Kommunala folkomröstningar
I propositionen noteras att reglerna om kommunala folkomröstningar i sak förs oförändrade över till den nya lagen.
Enligt vår uppfattning bör möjligheterna att anordna kommunala folkomröstningar vidgas. Den representativa demokratin skulle vitaliseras därigenom. Det föreligger därför ett behov att införa särskilda förfaranderegler m.m. för kommunala folkomröstningar. Vidare krävs regler om vad som skall fordras för att utlösa omröstning liksom kommunens skyldigheter vad gäller att informera kommuninvånarna om de olika alternativ som är föremål för omröstning m.m. Mot bakgrund av det anförda bör en utredning tillsättas med uppdrag att föreslå ökade möjligheter till kommunala folkomröstningar.
4.6.8 Delegering av ärenden
Enligt propositionen skall nämndernas möjligheter att delegera ärenden vidgas.
För närvarande måste alla beslut som har fattats med stöd av ett delegeringsuppdrag anmälas till nämnden. Enligt propositionen skall detta inte behöva ske i framtiden. Beslut som inte anmäls skall i stället protokollföras särskilt.
Ett flertal remissinstanser har reagerat emot förslaget. JO har för sin del ansett att anmälningsskyldigheten av delegationsbeslut även i fortsättningen bör vara lagreglerad. Enligt JO gör de vidgade möjligheterna till delegering det angeläget att nämndernas grundläggande ansvar för verksamheten klart markeras genom en sådan anmälningsskyldighet. Även juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet framför liknande synpunkter.
Vi delar dessa remissinstansers kritiska inställning. Delegationsbeslut bör alltid anmälas till nämnden. Detta markerar nämndens ansvar för verksamheten och gör det vidare lättare för en enskild att kontrollera besluten.
Remissinstanserna vände sig vidare emot kommunallagskommitténs resonemang gällande gränsen mellan beslut och ren verkställighet. Enligt JO är resonemangen både ''grumliga och äventyrliga''. JO fortsatte: ''Jag reagerar starkt mot denna egenartade argumentation, ägnad att underminera regelsystemet, bl.a. beträffande delegering.'' De resonemang JO vände sig emot finns även i propositionen, i specialmotiveringen till 6 kap. 34 §. Riksdagen bör inte ställa sig bakom regeringens motiv i denna del. Riksdagen bör därför, i enlighet med JO:s kritik, klargöra var gränsen går mellan beslut och ren verkställighet.
Såsom ovan anfördes innebär propositionen att möjligheterna till delegation vidgas. Under remissbehandlingen har regeringsrätten framhållit att ''en omfattande delegering och vidaredelegering i enskilda ärenden kan innebära att beslutsordningen blir svåröverskådlig för en utomstående. Därigenom kan medborgarnas möjligheter till insyn i den kommunala beslutsprocessen allmänt komma att försämras. Vidare kan från rättssynpunkt svårigheter skapas för enskilda som vill bevaka sin rätt genom att anföra kommunalbesvär. Inom området för förvaltningsbesvär skall ju den som ett beslut rör få del av beslutet. Detta gäller inte när rättsmedlet är kommunalbesvär. Om olika tänkbara beslutsfattare finns och det dessutom är oklart när beslut kommer att fattas kan det vara svårt för en enskild att bevaka ett ärende så att han eller hon inte försitter besvärstiden''.
Vi menar att det är av stor betydelse att kommunerna beaktar vad regeringsrätten har anfört. Det finns vidare anledning för regeringen att noggrant följa kommunernas verksamhet vad gäller delegering av beslut. En utvärdering bör ske inom två år från lagens ikraftträdande. Skulle det visa sig att den vidgade delegationsmöjligheten skapat den typ av problem regeringsrätten pekat på måste delegationsmöjligheterna inskränkas i syfte att öka de enskildas rättssäkerhet och insyn.
4.8.3 Självkostnadsprincipen
Enligt propositionen skrivs självkostnadsprincipen inte in i den nya lagen. Detta med anledning av att principens närmare innebörd och gränser bör övervägas ytterligare.
Vi kan i och för sig instämma i att det föreligger ett behov av att förtydliga självkostnadsprincipens innebörd. Den är dock sedan lång tid upprätthållen i rättspraxis. Kommunallagskommittén föreslog att principen skulle skrivas in i den nya lagen. Regeringen understryker att självkostnadsprincipen såsom den utformats i rättspraxis och kommit till uttryck i vissa speciallagar skall gälla på samma sätt som tidigare trots att principen inte nu skall skrivas in i kommunallagen.
Vi menar, i likhet med vissa remissinstanser, att självkostnadsprincipen har en så central roll inom kommunalförvaltningen att det är motiverat att den får sin plats i 2 kap., som reglerar kommunernas och landstingens befogenheter. För det fall principen genom det pågående utredningsarbetet ges en annan innebörd än för närvarande får detta komma till utryck genom lagändring.
6.2.1. Humanitärt bistånd
I propositionen föreslås en ny lag som skall utvidga kommuns och landstingskommuns rätt att ge humanitärt bistånd i form av utrustning.
Vi tar avstånd från detta förslag. Redan lagen om katastrofhjälp innebar ett avsteg från principen att det är staten som skall handha utrikes- och biståndspolitiken. Lagen ansågs redan vid sin tillkomst i viss utsträckning stå i strid med denna grundläggande princip. En utvidgning av kommunernas rätt att lämna internationell katastrofhjälp kan inte accepteras. Förslaget om en ny lag bör därför avvisas av riksdagen och nuvarande möjlighet för kommun att lämna internationell katastrofhjälp således bestå.
6.2.2. Bistånd till utländska studerande
Enligt propositionen skall nuvarande lag om rätt för kommun att bistå utländska studerande behållas.
Kommunallagskommittén föreslog att lagen skulle upphävas. Skälet var att det får anses som en statlig uppgift att bistå utländska studerande och att det inte längre tycks finnas något behov av lagen. Vi delar denna uppfattning och riksdagen bör enligt vår mening upphäva den aktuella lagen.
I motionen har lagts fram förslag som medför lagändringar. Det bör ankomma på vederbörande utskott att utforma sådana ändringar.
Vi vill erinra om vad som i motionen anförts om att yttrande över förslaget till ny kommunallag bör inhämtas från lagrådet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att landsting inte skall ha någon rättighet att allmänt främja näringslivet i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen beslutar att kommuner inte skall ha rätt att ge stöd till enskilda näringsidkare,
3. att riksdagen beslutar att kommun skall ha en viss nämnd som handhar vissa frågor inom byggnadsområdet i enlighet med vad i motionen anförts,
4. att riksdagen beslutar att kommun skall ha en viss nämnd för att handha frågor inom miljöområdet i enlighet med vad i motionen anförts,
5. att riksdagen beslutar att kommun skall ha skilda kommunala nämnder för olika verksamhetsområden där sekretess gäller i enlighet med vad i motionen anförts,
6. att riksdagen beslutar att endast fullmäktige skall kunna fastställa avgifter och taxor,
7. att riksdagen hos regeringen begär utredning om handlingars offentlighet i kommunala företag i enlighet med vad som i motionen anförts,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag angående förtroendevaldas ansvar för olagliga beslut i enlighet med vad i motionen anförts,
9. att riksdagen beslutar att fullmäktige får besluta att en förtroendevald som inte är ledamot eller ersättare i en viss nämnd skall få närvarorätt vid nämndens sammanträden i enlighet med vad i motionen anförts,
10. att riksdagen hos regeringen begär utredning om vidgade möjligheter till kommunala folkomröstningar i enlighet med vad i motionen anförts,
11. att riksdagen klargör gränsen mellan beslut och ren verkställighet i enlighet med vad i motionen anförts,
12. att riksdagen beslutar att inom två år utvärdera kommunala nämnders delegering av ärenden i enlighet med vad i motionen anförts,
13. att riksdagen beslutar att självkostnadsprincipen skall fastställas i den nya kommunallagen,
14. att riksdagen avslår förslag till lag om rätt för kommuner, landsting och kyrkliga kommuner att lämna internationell katastrofhjälp och annat humanitärt bistånd,
15. att riksdagen beslutar att upphäva lagen (1962:638) om rätt för kommun att bistå utländska studerande.
Stockholm den 15 april 1991 Anders Björck (m) Hans Nyhage (m) Elisabeth Fleetwood (m) Stig Bertilsson (m) Birger Hagård (m) Göran Ericsson (m) Göran Åstrand (m)