Både TV-utredningen och radioutredningen har diskuterat möjligheten att den nya mediebilden kan föra med sig strängare krav på kontrollen av att de radiorättsliga reglerna efterlevs. Den diskussionen är inte avslutad i och med att förslaget till yttrandefrihetsgrundlag (proposition 1990/91:64) antas. I 7 kap. 4§ YGL håller man öppet för kommande slutsatser i vanlig lag.
En sådan ordning är nödvändig inför de förestående radiorättsliga övervägandena. Men grundlagsskyddets värde i det berörda avseendet bestäms givetvis av hur stora öppningar som medges. Därför måste de prövas eftertänksamt.
Hittills har radionämndens befogenheter begränsats till att granska och uttala sig om efterlevnaden av de föreskrifter och villkor som gäller för sändningarna. 7 kap. 4§ YGL medger att nämnden -- eller dess motsvarighet -- dessutom utrustas med befogenheten vid vanlig lag att förelägga den sändande att följa föreskrifterna eller villkoren; ett föreläggande kan förenas med vite.
Frånvaron av andra sanktioner än straff och skadestånd för yttrandefrihetsbrott är, som radiolagsutredaren påpekar (SOU 1990:7 s. 244), en kärnpunkt i det tryckfrihetsrättsliga systemet, som radioansvarighetslagen har modellerats efter. Han finner därför att det är en grannlaga uppgift att överväga frågan om sanktioner mot överträdelser av radiorättsliga regler.
En ytterligare sanktionsmöjlighet följer förstås, som utredaren också noterar, med koncessionssystemet, nämligen möjligheten att i förtid säga upp avtalet med ett programföretag. Men som framgår av specialmotiveringen till den aktuella bestämmelsen har man ansett att en förändring av nämndens uppgifter kan komma att visa sig behövlig i framtiden, om mångfalden av radio- och TV- kanaler tilltar och Sverige samtidigt skall kunna upprätthålla sina folkrättsliga åtaganden enligt den europeiska konventionen om gränsöverskridande television utan att behöva tillgripa så långtgående sanktioner som indragning av rätten till fortsatt sändningsverksamhet.
Jag vill för min del inte utesluta att ett behov av en sådan nyansering av sanktionsmöjligheterna kan uppkomma. Men jag finner det besvärande om samma instans som har eller får till uppgift att fortlöpande efterhandsgranska sända program och avge utlåtanden om deras förenlighet med föreskrifter och andra villkor också skulle kunna utfärda vitesförelägganden.
Om man vid en kommande lagstiftning finner det nödvändigt att använda sig av vite vid överträdelser av koncessionsregler bör enligt min mening vitesförelägganden tillkomma i annan ordning, vid påstådda missbruk av yttrandefriheten som inte gäller reklam eller sponsring efter prövning av domstol med tillgång till jury. Det är också så som utdömande av vite skall få ske enligt bestämmelsen. Nämndens roll bör vara anmälarens.
Jag menar att 7 kap 4
§ YGL bör utformas enligt följande.
I lag får föreskrivas att en nämnd vars sammansättning är bestämd i lag och vars ordförande skall vara eller ha varit ordinarie domare skall granska om radioprogram, som någon har sänt på annat sätt än genom tråd, står i överensstämmelse med de föreskrifter eller andra villkor som gäller för sändningarna. En sådan nämnd skall uttala sin mening om hur föreskrifterna eller villkoren har följts. I lagen får föreskrivas att den sändande kan föreläggas att följa föreskrifterna eller villkoren. Ett föreläggande får förenas med vite. Frågor om ansvar för yttrandefrihetsbrott, om vitesföreläggande och om utdömande av vite prövas alltid av domstol enligt 3 kap. 5
§. Frågor om vitesföreläggande och utdömande av vite upptas på ansökan av nämnden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att 7 kap. 4
§ YGL skall ha den i motionen angivna lydelsen.
Stockholm den 25 januari 1991 Karl-Göran Biörsmark (fp)