Fria medier förutsättning för demokrati
Kampen om det fria ordet är en kamp för informations- och yttrandefrihet. Dessa friheter är det som kännetecknar och är en förutsättning för ett demokratiskt och öppet samhälle.
När de svenska statsmakterna i mitten av 1800-talet förlorade kontrollen över det tryckta ordet fick den svenska dagspressen en oberoende och fristående roll. Dagspressen uppfyller rollen som förmedlare och kommentator av händelser i samhället. Den oberoende pressen har därigenom en kontrollfunktion som bevakare av statsmakterna. Den roll dagspressen givits är det få som ifrågasätter. Vi värnar fria medier som en garant för vår demokrati.
Den svenska tryckfrihetsförordningen tillförsäkrar svenska medborgare rätt att både förmedla och ta del av nyheter och andra meddelanden. Dessa självklara rättigheter garanteras även i 2 kap 1 § första och andra styckena regeringsformen:
Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad 1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt motta upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,
2. informationsfrihet: frihet att inhämta och motta upplysningar samt att i övrigt ta del av andras yttranden.
Den frihet som garanteras det skrivna ordet har inte givits det via etern talade ordet. Det ordet anser statsmakterna bör kontrolleras tekniskt och innehållsmässigt. Därför har staten tagit sig rätten, genom riksdagsbeslut, att ge Sveriges Radio-koncernen exklusiv rätt till eterdistribuerade radiooch TV-sändningar. För att få denna rätt skall ett antal innehållsmässiga villkor uppfyllas av programbolagen.
För riks- och länstäckande radiosändningar har staten skrivit avtal med två av Sveriges Radios programbolag. Trots att Sveriges Radio-koncernen ägs av privata intressenter är dess funktion socialiserad. Detta som en följd av avtalen med staten, vilka säger att företagsgruppen skall avvecklas om avtalen sägs upp.
Lokalradio -- ''90-talets viktigaste media''
Sverige har inte full informations- och yttrandefrihet så länge det föreligger förbud för etableringsfrihet och fri finansiering liksom regler om programinnehåll i eterdistribuerade radio- och TV-sändningar.
De skäl som monopolanhängarna anger för att hindra att full informations- och yttrandefrihet även omfattar etermedia varierar från stund till annan. Ofta gömmer de sig bakom påståendet att det inte finns tekniska förutsättningar att göra etern ''éspace publique''. Det saknas frekvenser för ljudradio, sägs det.
Sverige har samma frekvenstekniska förutsättningar som andra länder. Internationell och nationell koordination regleras av den Internationella Teleunionen, ITU. Genom den internationella tilldelning som Sverige fick 1975 (Genèveplanen) har vi tekniska möjligheter att i likhet med andra Västeuropeiska länder införa fri radio och full informations- och yttrandefrihet.
Radion avreglerades och decentraliserades under 1980- talet i övriga Västeuropa. Radion utvecklades till ett mycket viktigt lokalt medium. Denna utveckling har inneburit att det finns drygt 4 500 lokala radiostationer i Västeuropa. Den lokala radion anses av många massmediaforskare bli 90-talets viktigaste medium.
I Sverige börjar den europeiska utvecklingen att skönjas. Debattens vågor går höga om SR-koncernens framtid. Allt fler ifrågasätter koncernens och dotterbolagens monopolrättigheter och det s.k. public service-ansvaret. Lokalradions ställning ifrågasätts inom koncernen och externt av statsmakterna. Kostnaden för lokalradion är hög. Många lokalradiochefer har krävt reklamfinansiering, andra har pekat på möjligheten att frikoppla de lokala stationerna från Sveriges Lokalradio AB (LRAB). Många närradiostationer, framförallt i storstäderna, drivs på ett kommersiellt sätt av ekonomiskt starka organisationer. Vissa närradiostationer trotsar gällande reklamförbud och sänder kommersiella annonser. Radio Nova i Vagnhärad är den närradiostation som fått störst uppmärksamhet på grund av sitt lagtrots, men är inte ensam.
Den mediaberedning som för närvarande arbetar med att ge förslag på televisionens framtid i Sverige borde lösa bägge etermediernas framtid samtidigt.
Fri radio i Göteborgs och Bohus län 1992
Avregleringen av radiomediet bör starta omedelbart. Det finns inga -- varken tekniska eller ekonomiska -- skäl som talar emot fri etableringsrätt och fri finansiering. Det första steget till avreglering kan tas i Göteborgs och Bohus län. I länet finns såväl tätbefolkade områden som ren glesbygd. I de 15 kommunerna bor närmare 750 000 människor. Befolkningsmässigt finns ett bra underlag för att verklig mångfald kan skapas genom många och oberoende radiostationer.
Genom ett riksdagsbeslut våren 1991 kan frekvensutrymme erbjudas för fri ansökan. Att flera frekvenser skall finnas för ett täckningsområde skall vara en huvudprincip vid avregleringen av radion. Härigenom uppnås konkurrens och mångfald samtidigt som monopol undviks. Redan under hösten 1991 kan koncessioner beviljas fria och lokala radiostationer. I början av 1992 kan ett drygt tiotal radiostationer börja sina sändningar i Göteborgs och Bohus län.
Samtidigt som enskilda individer, företag och organisationer ges möjlighet att etablera radiostationer i Göteborgs och Bohus län bör Radio Göteborg säljas. Det finns inga skäl för att Sveriges Radio-koncernen skall driva lokala, egentligen regionala, radiosändningar. Förköpsrätt bör erbjudas de nuvarande anställda.
Reklamfinansiering bör medges. Driftkostnaderna för en lokal radiostation blir låga, varför också annonspriserna kan hållas på en låg nivå.
Internationella erfarenheter visar att en radiostation behöver cirka 40 000--50 000 lyssnare för att överleva kommersiellt. Skulle dessa förhållanden översättas till Göteborgs och Bohus län, skulle det finnas underlag för närmare 15 lokala radiostationer.
Fördelning av koncessioner samt övervakning av att stationerna uppfyller vissa tekniska krav bör kunna skötas av Länsstyrelsen. Tryckfrihetsförordningens principer och marknadsföringslagen bör vara de regelverk som fastställer ansvarige utgivarens ansvar. Denna skall ha samma straffrättsliga ansvar som en ansvarig utgivare har på en tidning.
Ett beslut av riksdagen under våren kan innebära att Göteborgs och Bohus län från början av 1992 kan vara plats för den nödvändiga avreglering av radion som yttrande- och informationsfriheten kräver.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om yttrande- och informationsfriheten,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om etableringsfrihet i etern,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av att den tillsatta mediaberedningen även utreder rundradions framtid,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en försäljning av Radio Göteborg,
5. att riksdagen beslutar upphäva Sveriges Radios monopol på radiosändningar i Göteborgs och Bohus län,
6. att riksdagen begär att regeringen skall vidta erforderliga åtgärder för att möjliggöra en fri etablering av fristående radiostationer i Göteborgs och Bohus län i enlighet med vad som anförts motionen.
Stockholm den 25 januari 1991 Sonja Rembo (m)