1. Inledning
Ett fritt och öppet samhälle förutsätter fria media. Det är en självklar ståndpunkt för alla anhängare av ett demokratiskt styrelseskick. Vi blir i Sverige upprörda när tidningar förbjuds och när radio- och TV-stationer besätts, var i världen det än förekommer. Utvecklingen i våra grannländer Estland, Lettland och Litauen visar vilken vikt makthavarna i en diktatur lägger vid kontrollen av radio- och TV-stationer.
I Sverige intar tidningarna en självklar roll som fria och oberoende förmedlare av information. Genom tryckfrihetsförordningen garanteras medborgarna rätt att i det tryckta ordets form framföra sina ståndpunkter och förmedla nyheter och andra meddelanden. Den fria pressen har en viktig roll som nyhetsförmedlare och granskare av makten. I grund och botten finns det ingen anledning att ur principiell mening betrakta andra media på ett annorlunda sätt. Största möjliga yttrande- och informationsfrihet inom givna tekniska förutsättningar måste var målet för alla media i samhället.
Både i västvärlden och i de från kommunismen befriade östländerna har denna inställning motiverat en avreglering av etermedia. Etableringsfrihet, mångfald och verklig yttrandeoch informationsfrihet har åstadkommits.
Sverige avviker från detta mönster. Socialdemokraterna har inte uppvisat det minsta intresse av att öka mångfalden eller att realisera tryckfrihetens principer inom etermedia. Traditionellt har man i stället ansett det viktigast att kunna ha en samlad kontroll över våra viktigaste etermedia. Diskussionen om reklam i TV, som fördes vid den socialdemokratiska partikongressen, syftade inte till att skapa förutsättningar för fler TV-kanaler utan att skapa nya finansiella medel.
Etermediapolitiken präglas av ett regleringstänkande och förmynderi som inte borde höra hemma i ett demokratiskt land. Fortfarande ges den exlusiva rätten att sända radio och TV till ett företag som Sveriges Radio som visserligen inte är statsägt men vars existens är avhängig av ett avtal med svenska staten.
Monopolets anhängare döljer sig bakom resonemang om att ''public serviceuppdraget'' ger en särskild legitimitet åt Sveriges Radios radio- och TV-sändningar. Man hävdar att en brist på frekvenser motiverar ett upprätthållande av monopolet.
Det kan visserligen finnas skäl att upprätthålla några rikstäckande radio- och TV-kanaler som inte är reklamfinansierade men lika lite som det finns anledning att ge staten eller ett statskontrollerat företag monopol på tidningsutgivning kan radio- och TV-monopolet nu motiveras. Den tekniska utvecklingen har undanröjt hindren.
Det är endast i diktaturer förmedlingen av information är en statlig angelägenhet. Den som påstår sig vara anhängare av det fria och öppna samhället kan därför inte med bibehållen trovärdighet försvara radio- och TV- monopolet. Därför måste etableringsfriheten utsträckas från det tryckta ordet till att även omfatta etermedia. Kraven på en stärkt yttrandefrihet är i sig det viktigaste argumentet för etableringsfrihet inom radio och TV.
2. Inled avregleringen i Storstockholmsområdet
Storstockholmsområdet är Sveriges mest tätbefolkade område. Här finns en stor mångfald inom arbetsliv, kultur- och näringsliv. Det stora befolkningsunderlaget bidrar till att det är möjligt att upprätthålla en hård och stimulerande konkurrens mellan såväl morgontidningar som kvällspress. Det kan med fog hävdas att få delar av Sverige är så präglade av mångfald och konkurrens som Storstockholmsområdet. Ett viktigt undantag finns emellertid och det gäller liksom i övriga landet bristen på verklig konkurrens inom etermedia.
Med den starka efterfrågan på ett varierat nyhets- och kulturutbud lämpar sig Stockholm ovanligt väl för en inledning av etermedias avreglering. Genom ett effektivt användande av befintligt frekvensutrymme och ianspråktagande av modern teknik kan frekvenser erbjudas 20 till 30 radiostationer i Storstockholmsområdet. För att finansiera sändningar och avgifter måste radiostationerna i dessa situationer tillåtas använda den enda möjliga intäktskällan, nämligen reklamintäkter. Vi skulle i Storstockholmsregionen kunna få se inte bara de snabbaste utan också de största konsekvenserna av en fri radio och TV.
3. Privatisera Radio Stockholm
Förutom riksradions tre olika typer av radiokanaler, som med sina nischer kompletterar varandra och inte konkurrerar med varandra, finns i Stockholms län den lokala radiostationen Radio Stockholm, som i likhet med övriga lokalradiostationer ägs av Sveriges Radios dotterbolag Sveriges Lokalradio. I praktiken finns det bara en kanal av fyra olika programformer i regionen.
Radio Stockholms verksamhetsområde är inte följden av att lyssnarna efterfrågat en station med räckvidd från Nynäshamn i söder till Norrtälje i norr. Radio Stockholm skall enligt ett politiskt belslut täcka en region som inte är en naturlig enhet för radio och TV. Det har också fått till följd att särskilda sändningar förekommit, på egna frekvenser, från Södertälje under beteckningen Radio Södertälje och från Norrtälje under beteckningen Radio Stockholm--Roslagen.
Den ansträngda ekonomin för Radio Stockholm gör emellertid att Radio Södertälje kommer att avvecklas, ett öde som redan sommaren 1989 drabbade Radio Stockholm--Roslagen. Fortsättningsvis kommer endast mindre nyhetsredaktioner att finnas i Södertälje och Norrtälje. Deras material kommer att sändas i Radio Stockholm. Den nuvarande monopolstrukturen motverkar därmed en lokal radio som är anpassad efter länets varierande lokala förutsättningar och de variationer som dessa medför vad gäller lyssnarnas efterfrågan.
Ett första steg mot en avveckling av radiomonopolet i Storstockholmsregionen vore att Radio Stockholm såldes till olika intressenter, företrädesvis de anställda vid stationen. Stationens verksamhetsområde kan därefter anpassas till den efterfrågan som finns men väsenligt är att andra fristående stationer ges möjlighet att konkurrera inom samma räckvidd. Lämpligen genomförs en professionell värdering, varefter de anställda ges möjlighet att teckna aktier. De aktier som eventuellt inte tecknas av de anställda bör utbjudas på marknaden. Radio Stockholm ges i samband med försäljningen rätt till reklamfinansiering samtidigt som finansieringen genom licensintäkter upphör.
Huvudprincipen skall vid denna avreglering vara att inom alla sändningsområden skall frekvenser upplåtas för minst två radiostationer. Därmed uppnås nödvändig konkurrens.
4. Frekvenser till nya stationer
Sveriges Radio har i en skrivelse till riksdagen den 16 november 1990 föreslagit lösningar på vad som betraktas som ljudradions stora framtidsproblem: Frekvensbristen och radiosändningarnas otillräckliga ljudkvalitet. Skrivelsen handlar emellertid inte i första hand om att lösa ljudradions problem utan om att tillförsäkra företaget Sveriges Radio nya frekvenser och ett fortsatt monopol.
Det är korrekt att det för närvarande, under vissa förutsättningar, kan råda frekvensbrist åtminstone på det som kallas FM-bandet. Det gäller speciellt i Stockholmsregionen, där många frekvenser enbart utnyttjas av närradion under mindre än hälften av dygnets timmar. En del av bandet (104--108
MHz) används emellertid i Sverige för militära ändamål. Denna del kommer att frigöras för rundradio den 1 januari 1996. För närvarande används bandsegmentet i mycket ringa utsträckning.
Förbättringarna för ljudtekniken till följd av genomslaget av digitalljudinspelning (CD-tekniken) har lett till önskemål om högre ljudkvalitet i radiosammanhang. Europeiska Rundradiounionen (EBU) och det europeiska utvecklingssamarbetet EUREKA har utvecklat ett system för digital ljudradiosändning, DAB. Nu föreligger systemet på prototyp- och demonstrationsstadium.
Sveriges Radio önskar i sin skrivelse att FM-bandet 104-- 108 MHz skall reserveras för digital ljudradiosändning i Sveriges Radios regi. Avsikten är att redan från i år driva försökssystem och att övergång skall ske till reguljära sändningar år 1996.
Även om DAB inte kan nå konventionella mottagare, utan kräver ny mottagarutrustning, finns det all anledning att välkomna den nya tekniken. Den ger goda möjligheter att i framtiden markant öka antalet frekvenser. En förutsättning för att den nya tekniken skall kunna användas i stor skala är emellertid att volymerna på antalet mottagare blir sådan att massproduktion kan ske av mottagare. Om Sverige ensamt utnyttjar denna del av FM-bandet för försök med DAB-sändning medför det en hög mottagarkostnad som troligen kraftigt kan begränsa allmänhetens intresse och därmed försena introduktionen av den nya tekniken.
DAB-försöken bör i stället förläggas till samma delar av TV-banden som i övriga Europa. Då kan dessutom FM- bandet 104 till 108 MHz frigöras för konventionell FM- rundradio. Om Sveriges Radio fick rätt att använda FM- bandet 104 till 108 MHz skulle detta leda till att expansionsrummet för oberoende stationer försvinner på denna del av bandet. Sveriges Radio måste acceptera att dess behov vägs emot kraven på etableringsfrihet för andra som önskat driva radiostationer. Den förbättrade frekvensekonomi som DAB-försöken kommer att ge bör användas till att möjliggöra etablering av fristående radiostationer utanför Sveriges Radio.
När det gäller det tillgängliga FM-bandet i övrigt (87-- 104
MHz) kan konstateras att möjligheterna är begränsade att starta nya stationer främst i Stockholms innerstad. I normala fall kan lika starka sändare i samma område tas emot om de separeras ca 500 KHz. Om en sändare är starkare måste avståndet öka. Det är främst äldre mottagartyper som ställer detta krav. På var sida av de regionala sändarna ''skyddas'' därför de starka regionala sändarna av P1--P3 och Radio Stockholm samt utlandsprogrammet av 800 KHz. Försök pågår att minska detta skyddsområde till 500--600 KHz på var sida av sändarna. Denna modifiering av kvalitetskraven, som främst skulle påverka äldre mottagare, skulle i Stockholms innerstad kunna ge möjlighet för minst åtta ytterligare sändare av nuvarande närvarotyp.
Utanför Stockholms innerstad är förhållandena gynnsammare eftersom trängseln är mindre. Där är möjligheterna större att omgående starta fler stationer. Väsentligt att komma i håg i sammanhanget är att tillgången på frekvensspektra (antalet sändare som får plats på ett fixerat frekvensband) till stor del är beroende av de krav som ställs på ljudkvalitet, täckningsgrad och mottagarens prestanda. Genom att sänka något eller några av dessa krav finns alltid möjlighet att ge utrymme för fler sändare. Med rimliga kvalitetskrav kan antalet sändare på frekvensbandet öka med 25--50 procent.
Professor Jens Zander, KTH, har i ett avsnitt av den av näringslivets mediainstitut utgivna rapporten Fri radio i Sverige visat att en användning av mellanvågsbandet kan ge möjlighet att starta flera regionala lokala sändare. Sverige har genom internationell tilldelning (Genèveplanen från 1975) sju sändareffekter, vilka tidigare använts för distribution av riksradions P1. Sedan mellanvågsnätet lagts ned används endast en av de sju frekvenserna. I utlandet används de flesta frekvenser med låga sändareffekter (1-10 KW) däremot för lokal rundradio. Ett fyrtiotal frekvenser används av ca 100 sändare i Tyskland, ca 10 frekvenser används av ungefär 30 sändare i Polen och ett tjugotal frekvenser används i Storbritannien av mer än 50 sändare.
Den slutsats som kan dras är att många mindre sändare för lokalt bruk har etablerats, särskilt på lågeffektfrekvenser, för vilka speciella förenklade regler gäller. Och om de sex storsändarna används för lokalt bruk kan 20--30 stationer fördelade över landet starta. Genomförs ett koordinationsarbete med utlandet kan troligen 10--20 lågeffektstationer etableras över landet på frekvenser med utländska storsändare.
Det kan mot denna bakgrund konstateras att tillgången på frekvenser i mellanvågsbandet är god. För Stockholmsregionen kan ett nyttjande ge ca 10 nya sändare.
5. Koncessionsgivningen
Ett system med koncessionsgivning på möjliga radiofrekvenser bör genomföras på försök, varvid högstbjudande erhåller koncessioner för en viss frekvens. Lämplig tid för koncessionsgivning är fem till tio år. Avgiftsbelagda koncessioner under begränsad tid kommer att stimulera kvalitet och mångfald. Varje radiostation kommer att finna sin publik och tillfredsställa olika önskemål och smakriktningar. Detta förfarande kommer också att medge en avdelning av frekvenser för närradiostationer av nuvarande slag. De själva bör avgöra om de vill sända reklam eller ej.
Etableringen av fria etermedia kan i framtiden även utsträcka sig att regionalt omfatta TV-mediet. En utveckling av digital skarp-TV (högupplösnings-TV, HDTV) kan leda till att de fyra marknäten i stället för att distribuera endast fyra kanaler kan uppnå en kapacitet på ca 50 kanaler. Lägre distributionskostnader kan förväntas av denna utveckling.
Radio är ett billigt och enkelt medium. Det leder till en snabb nyhetsförmedling och en närhet med lyssnarna. Den tekniska utvecklingen har gett stora möjligheter till en avveckling av det nuvarande monopolet. De politiska besluten har emellertid uteblivit. I Storstockholmsregionen skulle de allra första och snabbaste stegen kunna tas. Redan i år skulle människorna i Storstockholmsområdet kunna slippa ett förlegat system som hindrar dem ifrån att välja den radiokanal de önskar lyssna på. Snabb riksdagsbehandling kan ge dem själva upp till 30 fria radiostationer att välja emellan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om yttrande- och informationsfriheten,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en avreglering av etermedia i Storstockholmsregionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användningen av tillgängliga frekvensområden för sändning av rundradio,
4. att riksdagen beslutar att tillgängliga frekvenser på FM-bandet 104--108 MHz inte skall ställas till Sveriges Radios förfogande,
5. att riksdagen beslutar att upphäva Sveriges Radios monopol för radiosändningar och tillåta etablering av alternativa radiosändningar i enlighet med vad som i motionen anförts,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en försäljning av Radio Stockholm bör ske,
7. att riksdagen beslutar att upphäva förbudet mot kommersiell reklam i radio i enlighet med vad som i motionen har anförts.
Stockholm den 24 januari 1991 Gunnar Hökmark (m) Alf Wennerfors (m) Knut Billing (m) Inger Koch (m) Jan Sandberg (m)