Den senaste tidens händelser i Persiska viken och Baltikum har givit oss en ny påminnelse om vikten av yttrande- och informationsfrihet. Vår upprördhet är stor när fria radiosändare i Litauen stängs, och när den fristående sovjetiska nyhetsbyrån Interfax verksamhet hotas.
I Sverige finns en lång tradition av pressfrihet som vi svenskar har all anledning att vara stolta över. I tryckfrihetsförordningen garanteras den svenska pressens fria och oberoende ställning. Det eterdistribuerade ordet är emellertid undantaget från den grundläggande yttrande- och informationsfrihet som regeringsformen stadgar.
I ett utslag från Europarådsdomstolen för de mänskliga rättigheterna (Radio Groppera and Others 14/1988/158/214) slår domstolen fast att koncessionsregler i princip endast får vara inriktade på, och skall begränsas till, frekvenstekniska aspekter. Således strider det svenska radiomonopolet mot domstolens tolkning av artikel 10 i Europarådskonventionen om de mänskliga rättigheterna.
Utarmning hotar radion
Det är allvarligt att svensk radio inte omfattas av den yttrandefrihet som anses självklar för det skrivna ordet. En vidgad yttrande- och informationsfrihet skall vara det grundläggande motivet bakom en ny radiolagstiftning.
Icke desto mindre innebär radiomonopolet, tvärt emot vad som vanligen anförs av dess förespråkare, en ökande risk för utarmning av svensk radio.
I mer än femtio år var Sveriges Radio helt ensamt om att sända radio i vårt land. Försök med så kallade piratradiostationer som ville utmana monopolet, t ex Radio Syd och Radio Nord, tystades av Riksdagen.
Nu riktar flera internationella företag sina blickar mot den svenska marknaden och planerar satellit- och kabeldistribuerade radioprogram på svenska. Risken är stor att dessa sändningar kommer att förläggas utanför landets gränser. Detta vidgar inte arbetsmarknaden för svenska radiojournalister. Tvärtom minskar andelen svenskproducerade program, vilket på sikt hotar att utarma svensk radio.
Alternativet till en sådan utveckling är att Sveriges Radios monopol för markbundna radiosändningar avskaffas, och att fristående sändare får möjligheter att sända svensk radio i Sverige.
Detta är fullt möjligt, bara den politiska viljan finns. Den frekvensbrist som en gång i tiden motiverade Sveriges Radios monopol finns inte längre. Därför måste den svenska radiolagstiftningen snarast möjligt tillåta fri radio.
Radion avregleras i Europa
Under 1980-talet avreglerades radion över hela Västeuropa och flera tusen nya lokala radiostationer tillkom. Under denna period har radion utvecklats till det främsta och viktigaste lokala mediet.
I flera av länderna var avregleringen en anpassning av lagstiftningen till verkligheten; olika radiostationer starade reklamsändningar utan tillstånd från myndigheterna. I Norge avreglerades radion bl a som en följd av att Article 19 International Centre On Censorship i London uppmärksammat FNs kommitté för de mänskliga rättigheterna på de norska reklambestämmelserna för radion.
Även i Östeuropa befrias nu radiomediet från tidigare restriktioner. I de tidigare kommunistdiktaturerna öppnas nu möjligheter för fler än staten att sända radio. Detta är en utveckling, som av olika uppgifter att döma, även kan bli verklighet i Albanien!
Samtidigt är Sverige ett av de få länder i Europa som inte deltar i avregleringen av radiomediet. Bortsett från införandet av närradion är situationen i stort sett densamma som då Radiotjänst bildades 1924.
I Vagnhärad i Sörmland har Radio Nova sedan juni 1990 trotsat radiolagens förbud mot kommersiell reklam. Närradionämnden har dragit in sändningstillstånden för fyra av medlemsföreningarna -- centerpartiet, folkpartiet liberalerna, moderata samlingspartiet och Röda korset -- samt för Östra Sörmlands Närradioförening. Vidare har nämnden polisanmält Radio Nova för brott mot radiolagen. Polisförhör har hållits med Radio Novas stationschef och företrädare för moderata samlingspartiets, folkpartiet liberalernas och centerpartiets respektive lokalavdelningar.
Det är uppenbart att Radio Nova bryter mot radiolagen. Samtidigt har stationens reklamsändningar och Närradionämndens agerande visat på lagstiftningens absurditeter. Därför måste lagstiftningen förändras.
Reformera radion snabbt
Det är enligt vår mening uppenbart att Sverige måste få en lagstiftning som tillåter fri radio. Det är också nödvändigt att denna lagstiftning kan träda i kraft snarast möjligt. Annars riskerar Sverige att bli det avskräckande exemplet i ett Europa som i övrigt karaktäriseras av ökad frihet för etermedia.
Den parlamentariska radio- och TV-beredningen, som tillsattes hösten 1990, har hittills behandlat enbart TV- frågor. Proposition om TV-politiken skall avlämnas den 2 april. Efter detta datum bör beredningen ta ställning till radiofrågorna och en ny svensk radiolagstiftning.
En ny radiolagstiftning bör garantera radiomediet i princip samma yttrandefrihet som sedan mycket länge gäller för tidningar och tidskrifter.
Sveriges Radios monopol bör avskaffas och endast tekniska hinder tillåtas begränsa den fria etableringsrätten. Koncessioner skall kunna ges till fysiska och juridiska personer. De fristående radiostationerna bör ges frihet beträffande finansiering av sändningarna, varför radiolagens förbud mot kommersiell reklam avskaffas.
Närradionämnden bör, liksom även Kabelnämnden, avskaffas och alla koncessionsärenden, för såväl radio som TV, handläggas av en gemensam koncessionsgivande myndighet.
Den nya lagstiftningen bör kunna träda i kraft fr.o.m. den 1 januari 1992.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den parlamentariska radio- och TV-beredningens fortsatta arbete,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny radiolagstiftning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fri etableringsrätt för radiostationer,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphävande av radiolagens förbud mot kommersiell reklam.
Stockholm den 24 januari 1991 Anders Björck (m) Jan-Erik Wikström (fp) Larz Johansson (c)