Fria medier är en förutsättning för ett fritt och öppet samhälle. Det är en princip som samtliga anhängare av ett demokratiskt styrelseskick bekänner sig till. Denna princips motsats är censur och inskränkning av informations- och yttrandefriheten. För närvarande tvingas vi uppleva hur den totalitära regimen i Sovjetunionen försöker betvinga både det tryckta och det eterdistribuerade ordet i de baltiska länderna. Detta är ett exempel på den vikt totalitära regimer tillmäter kontrollen av det fria ordet varhelst det distribueras.
Varje svensk medborgare garanteras enligt regeringsformens 2 kapitel, 1
§ första och andra stycket, yttrande- och informationsfrihet. Begränsningar av dessa självklara och naturliga rättigheter får endast ske med hänsyn till rikets säkerhet, folkförsörjning, allmän ordning eller beivrande av brott. I övrigt får begränsningar av yttrande- och informationsfriheten endast ske om särskilt viktiga skäl föranleder det.
För oss moderater är det mot denna bakgrund en självklarhet att också etermedia omfattas av samma informations- och yttrandefrihetsprinciper som gäller för tryckta medier. Av någon anledning har det eterdistribuerade ordet ansetts undantaget från mångfald, konkurrens och etableringsfrihet. Rätten till det eterdistribuerade ordet har statsmakterna givit exklusivt till ett företag, det sk. public service-företaget Sveriges Radio.
Den exklusiva rätten som Sveriges Radio fått har tidigare av monopolanhängarna hävdats bero på i första hand tekniska förutsättningar, det vill säga brist på frekvenser. Andra skäl till inskränkningen i informations- och yttrandefriheten har varit den vikt som tillmäts public service. Endast ett licensfinansierat monopolföretag, har monopolivrarna hävdat, kan erbjuda ett allsidigt och objektivt programutbud.
Inget av detta överensstämmer med dagens verklighet. De senaste åren har kommunikations- och informationstekniken skapat en helt ny mediemiljö. Det finns i dag inga tekniska begränsningar som hindrar valfrihet, konkurrens och mångfald för etermedierna.
De många satellit- och kabeldistribuerade radio- och TV-kanalerna som kan tas emot i Sverige har visat att det går att producera bra och mycket högkvalitativa program. För utanför det konkurrensskydd som monopolet alltid innebär sker en tävlan mellan programföretagen att alltid se till konsumentens önskemål och därefter göra program.
Det är därför som etableringsfriheten måste öka så långt det är tekniskt möjligt för markdistribuerade radio- och TV- sändningar i Sverige.
Det är därför som Sveriges Radios monopol på markdistribuerade radio- och TV-sändningar snarast måste upphöra.
Radion är vårt största medium i dag, och med störst potential för framtiden. I övriga Europa startar nästan varje månad en ny radiostation sina sändningar. Samma situation kommer att inträffa i Sverige den dag yttrande- och informationsfrihetens principer även omfattar radiomediet.
Mediaberedningen måste lösa radions bojor
Den parlamentariska etermediaberedningen som vårvintern 1991 arbetar med att ge förslag på den markdistribuerade televisionens framtid i Sverige, tycks vara ointresserad av att lösa bojorna för det största etermediet och ge det frihet till programinnehåll, etablering och finansiering.
Den parlamentariska beredningens majoritet verkar resonera som så att statliga, och helst många och långa, utredningar krävs för att ett förslag skall kunna presenteras för riksdagens ledamöter att ta ställning till. Radiomediet får dock inte hamna i samma politiska långbänk som televisionen befunnit sig under mer än ett decennium.
Förvisso finns inga utredningar att luta sig mot för att ge förslag på radions framtid. Men frågan är om det behövs. Radion är som medium lika viktig för informations- och yttrandefriheten som det tryckta ordet. Så för att garantera att dessa naturliga medborgerliga rättigheter stärks, bör lagstiftningen för det tryckta ordet i så stor utsträckning som möjligt översättas till det eterdistribuerade.
Radioutredning i Malmöhus län
Malmöhus län kan bli plats för en utmärkt utredning för hur fri radio kan genomföras i praktiken och därmed bli en modell för övriga Sverige. I länet bor 770 000 människor i 20 kommuner. Malmöhus län har såväl kommuner som är storstäder som landsortskommuner. Befolkningsunderlaget bidrar till att det finns underlag för konkurrens mellan olika medier.
Riksradion är en nationell angelägenhet som vi inte berör i denna motion om försöksverksamhet med fri lokal radio i Malmöhus län. (Vi vill dock starkt ifrågasätta om det finns skäl för statsmakterna att över huvud taget driva sk. public service-radio och -TV.)
Radio Malmöhus bör skiljas från Sveriges Lokalradio AB (LRAB) och säljas på den fria marknaden. De nuvarande anställda bör ges förköpsrätt i det nybildade radiobolaget som alltså täcker länet och därför snarast bör kallas för länsradio. Bolaget bör ges koncessionsrättighet på minst fem och högst tio år. För att finansiera sändningarna skall bolaget ges rätt till fri finansiering, det vill säga såväl sponsring som reklam.
På kort sikt, senast i samband med att FM-bandet 104-- 108 MHz, kan användas för ljudradion måste frekvensutrymme erbjudas för minst en konkurrerande station med länstäckning. Ett offentligt monopol skall inte ersättas av ett privat!
För närvarande arbetar 35 personer på Radio Malmöhus och verksamheten har en budget på 15 miljoner kr. Om annonspriset sätts till 2 000 kr. per 30-sekundersinslag, måste 25 reklaminslag sändas varje dag för att kostnaderna, avskrivningar och ett tioprocentigt avkastningskrav skall täckas d.v.s. drygt tio minuters reklam per dygn. För annonsörer är detta en mycket låg sk. kontaktkostnad, inte minst i relation till vad annonser i dagspress kostar.
Ett dussin lokalradiostationer
Radio är ett i första hand lokalt medium. Det visar inte minst det senaste decenniets radioutveckling i övriga Västeuropa.
Vi menar att enskilda personer, företag eller organisationer skall ges rätt att etablera lokala radiostationer så länge det finns ledigt frekvensutrymme. Lämpliga sändningsområden kan vara en eller flera kommuner. I exempelvis större städer som Malmö kan sändningsområdet vara delar av kommunen. Det som torde avgöra sändningsområdets geografiska storlek är det presumtiva lyssnarantalet, det vill säga antalet invånare. De sändningsområden som därmed blir föremål för koncessionsgivning skall som huvudprincip alltid erbjuda minst två frekvenser. Därmed uppnås den nödvändiga konkurrens som är en annan viktig faktor vid avregleringen av radiomediet i Malmöhus län.
Många av de organisationer som i dag sänder närradio kan förväntas att ansöka och erhålla koncession för lokalradio. Antalet föreningar som kommer att sända närradio kommer med stor säkerhet att minska vilket kan leda till att några av närradiofrekvenserna kan överlåtas för koncessionsgivning till den fria lokalradion.
Det finns lediga frekvenser
I Malmöhus län finns i dag 35 frekvenser för ljudradiosändningar: 15 av dessa används för riksradions frekvenser, 5 för lokalradion och 15 för närradion. Detta endast inom FM-bandet 88--104 MHz. Med en tätare packning av frekvenser, med samma kvalitetskrav som i övriga Västeuropa, kan ytterligare ca 50 procent frekvenser upplåtas. Till detta skall fogas de ca tio frekvenser som det nya FM-bandet 104--108 erbjuder om bara några år. Någon brist på frekvenser finns alltså inte!
Internationella erfarenheter visar att det kommersiella underlaget för att driva reklamfinansierade radiostationer bör vara 30 000--40 000 presumtiva lyssnare i sändningsområdet. Det torde med andra ord finnas underlag för minst tio kommersiellt finansierade stationer i Malmöhus län. Sett ur detta perspektiv kommer det att finnas lediga frekvenser.
Ett särskilt organ bör inrättas som fördelar koncessioner och frekvenser i Malmöhus län. Lämpligen kan detta utses av länsstyrelsen men skall bestå av jurister och tekniker som ledamöter. Det politiska inflytandet över informations- och yttrandefriheten bör, på samma sätt som för det tryckta ordet, minimeras.
Ett beslut under vårriksdagen 1991 borde kunna innebära att den nya lagstiftningen kan gälla från och med den 1 januari 1992. Malmöhus län skulle därmed bli plats för en utredning som i praktisk handling visar hur framtiden för radion i övriga Sverige kan organiseras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fri radio i Malmöhus län.
Stockholm den 24 januari 1991 Per Stenmarck (m) Margit Gennser (m)