Det är vid det har laget allmänt accepterat, både bland en allmänhet och bland forskare både i Sverige och utomlands, att våldsfilmer inverkar negativt på människor. Speciellt gäller detta barn. Studier har visat att barn och ungdomar blir aggressiva, skrämda, ängsliga och får sämre koncentrationsförmåga. Känslomässigt instabila barn och ungdomar, som i högre utsträckning än andra tycks söka sig till våldsprogram, får sin instabila läggning förstärkt.
Statsministern har utpekat videovåldet som en av bakgrundsfaktorerna till den allmänna brottsligheten. Internationella studier visar ett direkt samband mellan våldsfilmer och våld. Våldsbrotten har också ökat på ett alarmerande sätt de senaste tio åren. Misshandelsbrotten med 90 procent och antalet mord, dråp och misshandel med dödlig utgång med 156 procent. Sedan 1965 har antalet rånbrott fördubblats. I november 1989 presenterade regeringen ett åtgärdsprogram mot videovåldet. Regeringen föreslår skärpta straff, ända upp till två års fängelse för spridande av förbjudna videofilmer. Man föreslår att ett råd inrättas mot skadliga våldsskildringar i rörliga bilder. Främst vill dock regeringen komma tillrätta med videovåldet genom registrering och genom att övervaka distributörer, uthyrare och försäljare. Tillsynsmyndighet skulle bli statens biografbyrå.
Vi har ingen anledning att betvivla regeringens goda vilja, men vi anser dock att detta inte är tillräckligt. Vi anser att det behövs en förhandsgranskning också för att hindra våldsfilmerna att komma ut på marknaden och ställa till skada på barn och ungdommar. Att hindra att skada uppstår är angelägnare än att straffa i efterhand. Därmed minskas en dyr och förmodligen i långa stycken ineffektiv kontrollapparat.
Ett problem idag är att avgöra vem som egentligen bär ansvaret för innehållet i videogrammet. Ett system med lagstadgad skyldighet att det skall finnas ansvarig utgivare skulle väsentligt underlätta möjligheterna att ställa de ansvariga för våldsfilmerna till svars.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att alla videogram skall vara förhandsgranskade,
2. att riksdagen beslutar att det skall finnas ansvarig utgivare för alla videogram.
Stockholm den 24 januari 1991 Marianne Samuelsson (mp) Per Gahrton (mp) Kent Lundgren (mp) Carl Frick (mp) Lars Norberg (mp) Ragnhild Pohanka (mp)