Bra system för överförande av information blir allt viktigare i vårt samhälle. Samma gäller de ökade kontakter som blir en följd av samarbetet EFTA--EG, samarbete med det nya Östeuropa och senare en eventuell anslutning till EG.
Informationstjänster
Den svenska telekommunikationsmarknaden är nu en av världens mest öppna marknader. Det står öppet för vem som helst att etablera tele- och dataförbindelser och erbjuda nättjänster. När det gäller nätet och nättjänsterna har det svenska televerket -- till skillnad från de flesta andra teleförvaltningar -- aldrig haft något lagstadgat monopolskydd. Därför är det viktigt att motsvarande öppenhet också kommer att gälla i Europa i övrigt och att detta bevakas i det nu pågående integrationsarbetet.
När det gäller informationstjänster är det viktigt för bl.a. näringslivet att inte EG sätter upp hinder för ett svenskt deltagande i samarbete och informationsutbyte. Det gäller även tillgången till informationsdatabaser som för närvarande byggs upp inom EG-länderna. Särskilt bör här beaktas de små och medelstora företagens behov av tjänster. Vårt lands organisations- och föreningsliv samt folkrörelser är ganska unika i Europa, och även deras behov av informationstjänster bör beaktas i detta sammanhang. Området forskning och vetenskap är ett annat exempel på där fritt informationsutbyte är viktigt. Regeringen bör ges i uppdrag att i det fortsatta integrationsarbetet särskilt ta upp informationsteknologin.
Offentliga register
Tillgången till offentlig information i vårt land styrs av lagar som tryckfrihetsförordningen, sekretesslagen och datalagen. I integrationsarbetet är det viktigt att direktiv inte sätts upp som begränsar vår hävdvunna rätt att få insyn i offentlig verksamhet. Data- och offentlighetskommittén DOK har i sitt betänkande ''Integritetsskydd i informationssamhället 5.'' (SOU 1988:64) något berört detta problem.
DOK säger bl.a. att offentlighetslagstiftning är inte ett ämnesområde som EG hitintills har arbetat med förutom att man 1981 rekommenderade medlemsländerna att ratificera en Europarådskonvention i ämnet. Några regler eller direktiv finns inte. Flera av medlemsländerna i EG är också av den uppfattningen att EG i allmänhet inte bör reglera förvaltningsprocessuella frågor i de enskilda länderna. DOK ansåg att i nuläget (1988) var det inte meningsfullt att vidta några åtgärder för att åstadkomma en harmonisering.
Samarbetet utvecklar sig snabbt och mycket har hänt på de senaste två åren. Därför är det viktigt att dessa frågor på nytt tas upp till övervägande.
Den enskildes personliga integritet
Datalagen ger visst skydd för den enskildes personliga integritet i samband med dataregistrering. Öppenheten i vårt land när det gäller offentliga uppgifter går i de flesta fall långt utöver vad som gäller i andra länder. Dessa uppgifter används ju som bekant i stor omfattning i både offentliga och enskilda ADB-register. I det fortsatta integrationsarbetet i Europa bör därför frågor om den enskildes personliga integritet tas upp vad avser förutsättningarna för registrering, information, handel med personuppgifter och fritt flöde över gränserna m.m.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om informationstjänster i det europeiska integrationsarbetet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om offentlighet och personlig integritet i det europeiska integrationsarbetet.
Stockholm den 22 januari 1991 Bengt Kindbom (c) Per-Ola Eriksson (c)