Genom sin strävan att kontrollera samtliga distributionskanaler hotar de nya mediemogulerna att monopolisera och likrikta kulturproduktionen i informationssamhället. En handfull jättelika privata koncerner får ett allt större inflytande över världens medier.
Deras strategi går ut på total koncentration och de köper alla tänkbara distributionskanaler -- tryckta medier, etermedier, film. Det betyder att under 90-talet kommer fem till tio bolagsjättar att ta kontrollen över det mesta av världens viktiga tidningar, tidskrifter, böcker, radio och TV- stationer, filmer, musikinspelningar och videokassetter.
Dessa jättar planerar också att vinna inflytande över varje steg i själva informationsprocessen. Nyheter som fiberoptik och satelliter gör det möjligt att trycka och sända över hela världen med en allt större hastighet och till en allt lägre kostnad.
Vetenskapliga och tekniska tidskrifter är numera i stor utsträckning kontrollerade av de stora mediemogulerna. Också de stora databaserna kontrolleras av ett fåtal stora bolag. De globala medierna är guldgruvor ur många aspekter.
Hur ser då koncentrationen ut? Vilka äger vad?
När världen går in i det tjugonde århundradets sista decennium är det fem mediekoncerner som dominerar:
TIME WARNER, som finns i Australien, Asien, Europa, Latinamerika och i USA. Detta företag hävdar att det är världens ledande direkta marknadsförare av information och underhållning. Time Warner har 35 000 anställda.
BERTELSMANN, som är specialister på bokklubbar och bokutgivning. Bertelsmanns når ut över femton länder och fyra världsdelar.
NEWS CORPORATION ägs av den dynamiske imperiebyggaren Rupert Murdoch. Företaget är stationerat i Australien och har tidningsupplagor som är större än någon annan utgivare i världen. Murdoch är också världens ledande producent av våldspornografi.
HACHETTE är världens största producent av veckotidningar och månadsmagasin.
CAPITAL CITIES/ABC äger åtta lokala TV- och 21 radiostationer runtom i USA. De har också kedjor av dagstidningar och inspelningsstudior i Hollywood. Den störste enskilde aktieägaren är Warren Buffett som också kontrollerar som näst störste aktieägare Washington Post Company och delar av Coca-Cola och därmed också filmbolaget Columbia.
Förutom dessa jättar i medievärlden finns förstås andra medelstora jättar som försöker att nå de riktigt storas nivåer. Som exempel kan nämnas Robert Maxwell, som kontrollerar hundratals publikationer enbart i England.
Det japanska bolaget Sony är fortfarande litet mätt efter globala mått fast det äger CBS Records som är världens största skivbolag.
Det globala mediemonopolet är inte synligt för konsumenternas ögon. Kioskerna uppvisar fortfarande rader av tidningar och tidskrifter med en bländande mångfald av färger och ämnen. Över hela världen fortsätter eter- och kabelkanalerna att föröka sig liksom videokassetterna på dussintals olika språk. Men om detta brokiga kalejdoskop plötsligt försvann och ersattes med bolagsagenturerna för dem som äger produktionen skulle namnen på det fåtal transnationella mediejättar som behärskar fältet göra bilden grå och enformig.
Den galopperande kommersialiseringen och koncentrationen av medierna kommer också att drabba Sverige. Det presstöd som avses motverka monopoliseringen har begränsad verkan. Svensk EG- anslutning kommer att ytterligare påskynda en koncentration och kommersialisering av medievärlden inte minst med tanke på EG:s hållning om fria kapitalrörelser och därmed fria investeringar. När EG:s gemensamma marknad förverkligas så kommer 320 miljoner konsumenter att vara mycket intressanta för mediejättarna.
Dessa konsumenters totala årliga köpkraft beräknas bli en av de största i världen, och framför allt bildar de en exempellöst stor TV-publik.
Världens nationer måste gemensamt lagstifta mot de starka monopoltendenser som finns inom medievärlden. Det ska inte vara fråga om censurregler utan om en internationell konvention som kan garantera mångfald och valfrihet bland medierna.
Grunden för all frihet -- informationsfriheten -- står på spel. Det ligger en oerhörd maktutövning i att kunna forma en information som så många människor är beroende av för beslut om allt från vem de bör rösta på till vad de bör äta till middag.
Det är således dags för världens nationer att mötas och skapa en konvention eller deklaration om informationsfrihet. Beslut om monopolbegränsande principer måste fattas och dessa principer tillämpas både inom nationernas gränser och över ländernas gränser.
En internationell konvention med syfte att garantera mångfald och valfrihet bland medierna skulle kunna sätta gränser för hur många mediekanaler en person eller jättekoncern fick kontrollera, precis som andra internationella konventioner har satt regler för t.ex. sjöfart och luftfart, eterfrekvenser eller dumpning av konsumtionsvaror, där somligas ohämmade aktivitet ofta skadar många andra.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en kartläggning av den internationella massmediemarknaden och hur denna kan påverka svenska massmedier,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska initiativ i FN och andra internationella fora för en internationell konvention i syfte att reglera och begränsa ägandet av massmedier.
Stockholm den 21 januari 1991 Bo Hammar (v) Alexander Chrisopoulos (v) Elisabeth Persson (v)