Vid en större olycka t.ex. i trafiken är flera olika yrkeskategorier inblandade. Sjukvårdspersonal för att rädda liv och ta hand om skadade, brandmän för att släcka bränder eller för att hindra att ytterligare olyckor sker, polis för att reda ut vållandeförhållande och ta hand om oskadade anhöriga.
Det visar sig då att olika regler avseende sekretessfrågor gäller för dessa yrkesutövare vid samma olycka.
För sjukvårdspersonal gäller omvänt rekvisit på en olycksplats, dvs. samma sekretessregler som på akutmottagningar och vårdavdelningar.
För polisen gäller rakt rekvisit, dvs. då ev. anhöriga meddelats kan uppgifter fritt lämnas ut till massmedia och andra.
Brandkåren har ingen lagstadgad sekretess vid räddningsarbete utan deras sekretess gäller endast vid tillsyn exempelvis brandsyn på företag (8 kap 7 i sekretesslagen).
Jag anser att dessa skillnader i sekretess kan försvåra ett samordnat uppträdande på en olycksplats och vara till skada för de människor som är inblandade. Sjukvårdspersonalens omvända rekvisit borde gälla alla dem som deltar i räddningsinsatser på samma olycksplats.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet att se över och samordna sekretessreglerna för de yrkesutövare som gör insatser på samma olycksplats.
Stockholm den 15 januari 1991 Margitta Edgren (fp)