Propositionen innehåller förslag om tillägg i sekretesslagen (1980:100) så att uppgifter i enskilda ärenden och om patienters förhållanden kan utväxlas mellan sociala och sjukvårdande myndigheter. Syftet är att ungdomar under 18 år och drogmissbrukare ska kunna få nödvändig vård. I detta sammanhang vill regeringen också att sekretessen lättas för att skydda ett väntat barn, exempelvis genom information från sjukvården till socialtjänsten om en gravid kvinna som missbrukar droger.
Vänsterpartiet anser att de nu gällande sekretessbestämmelserna ligger på en relativt avvägd nivå och en förändring kan medföra att personlig integritet och rättssäkerhet kränks.
Tanken på att missbrukare snabbare skulle få vård är god men vi tror inte utbytet av information gynnar slutresultatet, dvs drogfrihet och återanpassning. Informationsutbyte kan lika gärna resultera i att man blir mindre benägen att söka vård av rädsla för andra ingripanden än man tänkt sig.
Både hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och socialtjänstlagen (1980:620) är uppbyggda på att den enskilde har rätt till integritet och självbestämmande. Vänsterpartiet anser att dessa rättigheter är överordnade möjligheterna till meddelsamhet mellan myndigheter.
Beträffande andra delen av förslaget, dvs det som gäller det misskötsamma mödrar och det födda barnet, blir problemet mer komplicerat. Vänsterpartiet är med det underlag som propositionen ger inte heller på denna punkt berett att göra avsteg från sekretesslagen. Vi anser också att den lagstiftning vi redan har när det gäller lagen om särskilda bestämmelser för vård av unga (1980:621) och lag om vård av missbrukare i vissa fall (1981:1243) räcker för att ge myndigheter den information som behövs för ett ingripande.
Vänsterpartiet är positivt till att uppgifter kan användas för forskning. Här är informationen av annat slag och annan lagstiftning griper in och reglerar användandet av patient- och klientuppgifter. Vi anser också att det ska vara möjligt att statistiskt se förändringar över tid när det gäller både hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Givetvis bör, för att försvåra identifikation, låga statistiska tal utgå och avidentifieringar göras i så stor utsträckning som möjligt. Däremot avstyrker vi att sjukvårdsadministrationen ges lättnader i sekretessen. På den punkten gäller samma motivering som för en försvagning av sekretessen inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om tillägg till sekretesslagen enligt vad i motionen anförts om integritet, självbestämmande och rättssäkerhet,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag om viss uppgiftsskyldighet för sjukhusadministrationen.
Stockholm den 14 mars 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Maggi Mikaelsson (v) Bertil Måbrink (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v) Gudrun Schyman (v)