I ett parlamentariskt system är det viktigt att vissa partier inte diskrimineras när det gäller viktig samhällsinformation. Av den anledningen är det orimligt att både miljöpartiet de gröna och vänsterpartiet är uteslutna från utrikesnämndens sammanträden.
För att alla partier skall få möjlighet att bedriva opinionsbildning i dagsaktuella utrikesfrågor så krävs det en förändring av gällande regler och praxis för representation i utrikesnämnden. Den grundlagsskyddade fria opinionsbildningen kommer enligt vår mening i kläm med den praxis som idag används, genom att viktig information om utrikesfrågor inte framförs på ett likvärdigt sätt till alla riksdagspartier.
Enligt 10 kap 7 § regeringsformen består utrikesnämnden av talmannen samt nio andra ledamöter, som riksdagen väljer inom sig. Närmare bestämmelser om utrikesnämndens sammansättning finns meddelat i riksdagsordningen.
I 8 kap 7 § riksdagsordningen sägs att val av ledamöter i utrikesnämnden avser riksdagens valperiod. Av riksdagsordningen framgår också att statsministern har möjlighet att medge även annan än ledamot, suppleant, statsråd och tjänsteman att vara närvarande.
Vi kräver att en förändring görs av gällande regler och praxis så att minst en företrädare för samtliga i riksdagen representerade partier ges tillträde till utrikesnämndens sammanträden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar i enlighet med vad i motionen anförts om deltagande i utrikesnämnden.
Stockholm den 25 januari 1991 Hans Leghammar (mp) Claes Roxbergh (mp) Per Gahrton (mp)