I riksdagen fattas årligen många beslut i stora och viktiga frågor. Ett stort antal beslut är av mångskiftande karaktär och omfattning. Många beslut är av typen ramlagstiftning eller på annat sätt av övergripande natur. Ett sådant riksdagsbeslut kompletteras oftast med någon form av förordning eller regleringsbrev innan det sänds ut till berörda. Det kan vara kommuner, landsting, lokala eller regionala myndigheter, statliga verk m fl som sedan har att i praktisk handling förverkliga riksdagens intentioner med beslutet.
Som riksdagsledamot är det inte ovanligt att man vid resor i landet, studiebesök eller liknande kontakter får kommentarer och frågor angående ett fattat riksdagsbeslut. Det är då ibland svårt att ''känna igen'' det aktuella beslutet. I den process som följt efter riksdagens beslut har olika tolkningar gjorts och de detaljbestämmelser som distribuerats följer inte alltid riksdagens intentioner fullt ut.
För att möjliggöra en bättre kontroll från riksdagsledamöternas sida av hur beslut tolkas och verkställs bör enligt min mening sådana förändringar vidtas i riksdagens arbetsformer att en bättre granskning och uppföljning kan ske av de beslut som fattats i riksdagen.
Många riksdagsbeslut är omfattande och har långtgående konsekvenser. Underlaget är inte alltid så att det är möjligt att läsa ut vad respektive beslut kommer att innebära i detalj i alla led.
Det är också av tidsskäl svårt för ledamöter och partigrupper att själva granska besluten så ingående som man borde för att kunna bedöma alla konsekvenser.
Enligt min mening bör ärenden i riksdagen vara kompletterade med en konsekvensanalys. Detta skall ses som ett komplement till den granskning som utförs av lagrådet. Konsekvensanalysen bör ske utifrån beslutets eventuella påverkan på miljön, regionalpolitiken, fördelningspolitiken, säkerhetspolitiken, den enskildes integritet, samhällsekonomin och inom eventuellt flera områden av övergripande karaktär.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen av talmanskonferensen begär en översyn av arbetsformerna i riksdagen för kontroll av hur beslut verkställs enligt vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar att ärenden skall kompletteras med en konsekvensanalys enligt vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1991 Hugo Andersson (c)