1. Bakgrund
Liberaler har i årtionden arbetat för att vidga yttrandefriheten i Sverige. Det arbetet har bedrivits längs två huvudlinjer. Den ena har varit att åstadkomma ökad mångfald i etern genom ett brytande av Sveriges Radios monopol på radiooch TV-sändningar. Den andra har gällt att ge andra medier än tidningar och böcker samma grundlagsskydd som tryckfrihetsförordningen (TF) ger tryckta alster.
De båda linjerna har naturligtvis ett starkt samband. Även om det juridiskt-tekniskt är möjligt att utforma en grundlag för yttrandefrihet i nya medier utan att Sveriges Radios dominerande ställning i etern förändras, måste en grundlag där fortsatt radio/TV-monopol är utgångspunkten betraktas som en anomali på 1990-talet.
Arbetet på att vidga yttrandefriheten har stött på motstånd från olika håll, inte minst från socialdemokraterna. Det har gällt det mesta från den första borgerliga regeringens förslag om närradio till tanken att acceptera reklam som finansiering av en fristående TV- kanal.
Det förtjänar att påpekas att tanken att ge nya medier samma grundlagsskydd som tryckta skrifter inte alls är så självklar i det svenska politiska livet som den låter. Det framgår av följande uppställning, som visar utgångsläget när den senaste omgången partiförhandlingar i frågan om ny yttrandefrihetsgrundlag inleddes 1989:
Medium
Partiernas ståndpunkter
Radiosändningar
Krav från (s) m.fl. att SR:s monopol ska bibehållas med undantag för närradio.
TV-sändningar
Krav från (s) m.fl. att SR:s momopol ska bibehållas
Satellitsändningar
(s) m.fl. försvarade gällande kabellag, som medger förbud mot vidaresändning i kabel. Kulturarbetare (s) krävde tidigare förbud mot parabolantenner
Video
(s), (c) och (v) kräver förhandsgranskning
Filmcensur
(s), (c) och (v) vill bibehålla filmcensuren
Utgångsläget för en verkligt bred uppgörelse om grundlagen var alltså inte det bästa. När riksdagen våren 1988 avvisade dåvarande justitieminister Sten Wickboms förslag till grundlagsreglering av de nya medierna nåddes visserligen i praktiken enighet mellan partierna på ett par viktiga punkter. Den ena var att arbetet skulle inriktas på en särskild grundlag, inte ett nytt avsnitt av tryckfrihetsförordningen. Den andra var att det förslag som lämnats av yttrandefrihetsutredningen (YFU) skulle vara utgångspunkten för arbetet. Men skillnaderna i sak på ett antal punkter var ändå så stora att man kunde vara pessimistisk om utgången.
Att det nu förefaller bli en ny yttrandefrihetsgrundlag, antagen med bred riksdagsmajoritet inkluderande bl.a. folkpartiet liberalerna, beror på att socialdemokraterna på några helt avgörande punkter -- SR:s monopol på TV- sändningar, vidaresändning av utländska satellitprogram inklusive reklam och videocensuren -- ändrat sin hållning. Att det delvis skett som ett resultat av att den tekniska utvecklingen gjort deras tidigare ståndpunkter helt omöjliga, gör i detta sammanhang inte omsvängningarna mindre värdefulla.
2. Folkpartiet liberalernas inställning till propositionen
Vi hälsar det förslag till ny yttrandefrihetsgrundlag som nu framlagts med stor tillfredsställelse. Det innehåller ett antal viktiga positionsframflyttningar för yttrandefriheten. Tillsammans med regeringens omsvängning i TV-frågan, vilken gör att det nu står helt klart att Sverige får en tredje, fristående TV-kanal, innebär förslaget en vidgning av yttrandefriheten som vi betraktar som en stor framgång.
Parallellt med beredningen av förslaget till ny yttrandefrihetsgrundlag har frågan om meddelarskydd på det privata området pågått i en särskild statlig utredning. Folkpartiet liberalernas ledamot i den utredningen reserverade sig mot utredningens förslag. Justitieministern har nu mot bakgrund av den negativa remissopinionen beslutat avstå från att föra ett förslag till grundlagsreglering på detta område till riksdagen. Vi har förståelse för den bedömningen.
Vi framför i denna motion vissa förslag till riksdagsbeslut med anledning av regeringens förslag till ny yttrandefrihetsgrundlag. De knyter an till synpunkter som vi framfört under beredningsarbetet men inte fått fullt gehör för. Det är vår förhoppning att det i utskottet går att skapa en bred enighet kring dessa kompletteringar. Vi anser det vara av stor vikt att denna nya grundlag -- den första helt nya grundlag som Sverige fått på 130 år -- antas i bred enighet, och vi har i överläggningar med de andra riksdagspartierna som föregått propositionen gjort klart att vi kommer göra vad som på oss ankommer för att så blir fallet.
Våra förslag är i korthet:Komplettering av 1 kap. 5 § förslaget till yttrandefrihetsgrundlag samt 1 kap. 4 § tryckfrihetsförordningen -- den s.k. instruktionen -- som ger anvisningar till dem som har att döma i mål av yttrandefrihetskaraktär. Vi föreslår en utvidgning som gör att instruktionen kan tillämpas även i andra mål än rena tryckfrihets- och yttrandefrihetsmål. Detta skulle bl.a. stärka det yttrandefrihetsrättsliga skyddet för teaterföreställningar, utställningar, demonstrationer m.m.Förändrat motivuttalande om rätten att förbjuda TV-reklam, som inskränker denna rätt till att gälla företag av s.k. public service-karaktär.Tillkännagivande till regeringen om behovet av ett fortsatt utredningsarbete i frågan om grundlagsregleringen av formerna för koncessionsgivning på eterområdet.Tillkännagivande till regeringen om ett fortsatt utredande av frågan om förstärkt meddelarskydd på det privata området.Tillkännagivande till regeringen med innebörden att frågan om filmcensur för vuxna bör följas i anslutning till den nya ordning som nu införs vad gäller efterhandsgranskning av videogram, och att lagstiftningen på filmområdet på sikt bör harmonieras med den på videogramområdet.Förslag om en inskränkning av utrymmet för vittnesplikt.Att begreppet ''radio'' i betydelsen ''television och andra radioutsändningar'' byts ut mot ''radio och television''.
3. Den s.k. parallellinstruktionen
Folkpartiet liberalerna stödjer som nämnts propositionens huvudsakliga inriktning och innehåll. Förslaget ligger dessutom nära yttrandefrihetsutredningens huvudalternativ. I ett viktigt avseende innebär emellertid propositionen en allvarlig förlust i förhållande till YFU:s förslag. Man har utan någon egentlig diskussion avstått från den komplettering av den s.k. instruktionen som skulle ha gett det förhållningssätt som där föreskrivs en vidare giltighet.
Instruktionen återfinns i 1 kap. 4 § första stycket tryckfrihetsförordningen (TF). Den lyder: ''Envar, vilken blivit förtrott att döma över missbruk av tryckfriheten eller eljest vaka över denna förordnings efterlevnad, bör därvid städse hava i åtanke att tryckfriheten utgör grundval för ett fritt samhällsskick, alltid fästa sin uppmärksamhet mera på ämnets och tankens än på uttryckets lagstridighet, på syftet än på framställningssättet, samt i tvivelsmån hellre fria än fälla''. Som framgår av lydelsen gäller denna instruktion bara inom TF:s tillämpningsområde.
Att med något större mått av noggrannhet ange vilken roll instruktionen har spelat för tryckfriheten är, konstaterade yttrandefrihetsutredningen, svårt, särskilt med hänsyn till att tryckfrihetsjuryns ställningstaganden inte motiveras. Det kan dock inte, fortsatte utredningen, betvivlas att den har utgjort en betydelsefull och allmänt respekterad länk i skyddet av tryckfriheten.
En slutsats var att instruktionen -- efter en nödvändig anpassning och en varsam språklig modernisering -- borde inlemmas i grundlagen för de andra uttrycksformerna. Det har skett också i det nu föreliggande förslaget. En annan slutsats var att samma förhållningssätt som instruktionen ger anvisning om borde iakttas även i vanliga brottmål där gärningsmannen har handlat i syfte att tillgodose TF:s eller yttrandefrihetsgrundlagens syfte. Därav parallellinstruktionen -- som kompletteringen kom att kallas.
Avsikten med en sådan bestämmelse är att ge de rättstillämpande organen ett uttryckligt stöd för att i sådana mål beakta yttrandefrihets- och informationsfrihetsintressena och en erinran om vikten av att så sker. Den får sitt genomslag över ett brett fält.
Utanför det detaljerade grundlagsskyddet lades i yttrandefrihetsutredningens förslag av tvingande praktiska skäl demonstrationer och sammankomster, liksom teaterföreställningar och utställningar som saknar utgivare. Parallellinstruktionen skulle i deras fall fylla en viktig funktion. Behovet av den förstärks när man i propositionen har valt att helt lägga teaterföreställningarna och utställningarna utanför skyddet. Svårigheterna att finna en tillfredsställande grundlagsreglering för deras del är en realitet. Men kan man inte ge dem samma skydd som andra uttrycksformer bör man inte fördenskull avstå från att förbättra skyddet för dem.
I propositionen föreslås att instruktionen inte skall tillämpas i fråga om radioprogram (inkluderande TV- program) eller delar av program som består i direkta sändningar av dagshändelser eller av sådana gudstjänster eller offentliga tillställningar som anordnas av någon annan än den som bedriver programverksamheten. Detta stämmer visserligen i sak med nuvarande ordning, men det är likväl stötande. Även här skulle parallellinstruktionen tjäna ett angeläget syfte.
Av intresse i sammanhanget är vidare de synpunkter på grundlagsskyddets önskvärda räckvidd som vid remissbehandlingen av yttrandefrihetsutredningens debattbetänkande anfördes av Svea hovrätt, Sveriges författarförbund och konsumentverket. Hovrätten och Författarförbundet pekade på behovet av skydd för yttranden av enskilda utan förmedling av någon medium. De menade att den enskilda människans direkta hänvändelse till åhörare eller åskådare borde tas till utgångspunkt för ett försök att ytterligare utvidga grundlagens tillämpningsområde. Författarförbundet nämnde sådana företeelser som ''speakers corner'', politikers valkampanjer på gator och torg och direktdebatter med allmänheten samt handgjorda valaffischer. Konsumentverket exemplifierade med flygplansbanderoller, plakat och anslag samt meningsyttringar på fordon, kläder och liknande.
Det var -- och är -- inte möjligt att fånga in dessa ofta improviserade meningsyttringar i en översättning av TF:s systematik. Men det var och är fullt möjligt att ge dem det skydd som ett införande av parallellinstruktionen skulle betyda.
Parallellinstruktionen skulle ha sin betydelse även i andra brottmål där ett yttrandefrihets- eller ett informationsfrihetsintresse är inbegripet. Det kan till exempel gälla sättet för anskaffning av uppgifter för publicering. Parallellinstruktionen kan -- om den utvidgas till att gälla inte bara vid brottmål -- tjäna ett vidare syfte. Den kan då ge ett uttalat stöd till rättstillämpningen också vid en sådan arbetsrättslig prövning som avser ett påstått åsidosättande av en avtalad tystnadsplikt.
Vi föreslår att en komplettering av instruktionen sker i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen (som andra stycke i 1 kap. 4 § respektive 1 kap. 5 §) med följande gemensamma lydelse: ''Den som i övrigt i domstol eller annan myndighet skall bedöma, om någon i sitt handlande har brutit mot lag, förordning eller avtal, skall iaktta samma förhållningssätt, om det framgår att den handlande har haft till syfte att främja meningsutbyte, upplysning eller konstnärligt skapande''.
Men en sådan utformning klargörs på ett otvetydigt sätt att instruktionens grundsatser görs tillämpliga i alla de fall då yttrandefrihets- eller informationsintresset vid en rättslig prövning står mot andra intressen.
4. Utformningen av förbudet mot TV-reklam
I 1 kap. 12 § andra stycket av propositionens lagförslag öppnas möjlighet för riksdagen att, genom vanlig lag, förbjuda reklam i radio och TV samt sponsrade radio- och TV-program. Som föredragande statsrådet själv påpekar är detta ett område där motsättningar rått under förberedelserna för den nya grundlagen. Dessa motsättningar har dock successivt minskat, och det är nu endast ett par justeringar vi skulle vilja se.
Vi har inte någon invändning mot den lagtext som föreslås. Däremot har vi invändningar mot motivtexten. Den gör möjligheten till reklambegränsande lagstiftning för vid. Vid sidan av sådan reklamreglering som kan anses försvarlig oavsett medium (t.ex. förbud mot tobaksreklam) och sådan som kan följa av den europeiska konventionen (t.ex. högsta tillåtna reklamtid per timme) är det vår uppfattning att reklamförbud endast skall kunna anges för s.k. public service-företag. Detta bör enligt vår mening komma till uttryck i motivtexten.
Vi föreslår att motivtexten på s. 92, sista stycket, efter första meningen (''...i svensk radio och TV''), ges följande lydelse:
Den möjlighet att i vanlig lag förbjuda reklam som här öppnas gäller alltså uteslutande s.k. public service-företag inom radio och TV. Gentemot övriga radio/TV-företag skall möjlighet att förbjuda reklam inte finnas. Reklam i radio och TV skall emellertid kunna omfattas av de krav i fråga om reklamens innehåll som skall gälla oavsett medium samt de regler som följer av en svensk anslutning till internationella konventionener om gränsöverskridande television.
5. Koncessionsgivning på eterområdet
Det råder en allmän uppslutning kring tanken att den etableringsfrihet för tidningar som TF ger inte går att överföra till eterområdet. Utrymmet i etern är begränsat och även om utrymmet av tekniska skäl har vidgats och kan komma att vidgas ytterligare föreligger under överskådlig tid ett behov av att reglera anvädningen av tillgängliga frekvenser.
Så länge utgångspunkten var ett statskontrollerat monopol var de juridiska frågorna kring tillståndsgivningen inte särskilt svåra eller viktiga. I dag är läget helt förändrat. Närradionämnden handlägger frågor om tillstånd för närradiosändningar och avgör t.ex. fördelningen av attraktiva sändningstider mellan konkurrerande föreningar. I höst kommer regeringen sannolikt att få avgöra vilket privat företag som skall få sändningsrätten till en tredje, markbunden TV-kanal. Det är lätt att föreställa sig att den typen av avgöranden kommer att bli fler i framtiden. Men principerna för myndigheternas handläggning av dessa ärenden har inte diskuterats särskilt mycket. Regeringen har tillkallat en enmansutredare för att klarlägga de legala förutsättningarna för koncessionsgivning på etermedieområdet.
Vi finner det uppenbart att de grundläggande principerna för koncessionsgivning på etermedieområdet är så viktiga från yttrandefrihetssynpunkt att de borde finnas inskrivna i yttrandefrihetsgrundlagen. Vår uppfattning delas av lagrådet. Lagrådet visar också på en lagteknisk möjlighet för att lösa problemet, genom ett tillägg till 3 kap. 2 § i förslaget till yttrandefrihetsgrundlag. Lagrådet skriver:
Lagrådet finner emellertid att grundlagen redan i nuvarande läge, framför allt med hänsyn till innehållet i 5 § om möjligheten till domstolsprövning, bör tillföras en föreskrift om att den särskilda lagen om tillståndstvång skall innehålla grunderna för tillståndsgivningen. Därjämte kan en referens till förbudet i remissens 1 kap. 3 § (i lagrådets förslag 4 §) mot att hindra offentliggörande eller spridning av radioprogram på grund av det kända eller väntade innehållet understryka yttrandefrihetsintresset vid utformningen av regler för tillståndsgivning.
Lagrådet föreslår att första och andra styckena av 2 § bildar ett stycke av följande lydelse:
''Rätten att sända radioprogram på annat sätt än genom tråd får regleras genom lag som innehåller föreskrifter om tillstånd och villkor för att sända samt grunderna för tillståndsgivningen. Utöver vad som stadgas i 1 kap. 4 § första stycket andra meningen skall vid tillståndsgivningen iakttas att tillgängliga radiofrekvenser tas i anspråk på ett sätt som leder till vidaste möjliga yttrandefrihet och informationsfrihet.''
Som vi framfört under beredningsarbetet anser vi det angeläget att principerna för koncessionsgivningen på etermedieområdet bör grundlagsfästas. Riksdagen bör ge regeringen till känna att detta bör utredas.
6. Meddelarskydd på det privata området
Under hela berednings- och beslutsförloppet, fram till riksdagens beslut under förra riksmötet att anta lagen om skydd för företagshemligheter, stod det klart att den lagen inte kan svara mot det öppna samhällets krav. Dess primära syfte är ju också ett annat, nämligen att ge ett skydd mot illojal konkurrens i form av stöld av eller illegitimt förfogande över företagshemligheter. Det är alltså ingen tillfällighet att riksdagen har visat sitt intresse för ett fortsatt arbete på att åstadkomma en vidgad insyn för medborgarna utanför offentlighetsrätten.
Det arbetet har inte resulterat i något förslag som nu har förelagts riksdagen. Med hänsyn till utfallet av den remiss där meddelarskyddskommitténs förslag behandlades har justitieministern inte funnit det möjligt att nu föra fram frågan till grundlagsstiftning.
Hon deklarerar dock att den tanke som ligger bakom uppdraget till meddelarskyddskommittén fortfarande är bärkraftig och hon finner det angeläget att öka insynen i det privata näringslivet och i de stora viktiga organisationerna. Frågan är emellertid på vilket sätt man lagstiftningsmässigt skall gå till väga för att nå det mål som jag anser alltjämt bör eftersträvas, förklarar hon. Vidare noterar hon att vissa remissinstanser har kommit med förslag i olika riktningar och drar slutsatsen att dessa bör övervägas närmare.
Vi vill betona vikten av att arbetet på att finna ändamålsenliga lösningar i denna insynsfråga inte stannar av. Det bör bedrivas förutsättningslöst i metodfrågan utan i förväg stängda dörrar. I likhet med justitieministern har vi funnit intressanta uppslag i remisskörden; det bör observeras att frågan om meddelarfrihetens räckvidd i förhållande till avtalade tystnadsplikter alltjämt är obesvarad. Den kan besvaras endast genom rättstillämpning eller genom en ändring av de relevanta bestämmelserna (1 kap. 1 och 3 §§) i TF, som enligt propositionen (s. 214) skall utgöra en utgångspunkt för förståelsen av det nya skyddet för yttrandefriheten; det är ju en av de bärande tankarna för konstruktionen. Någon sådan ändring är inte nu aktuell och bör inte heller företas utan en fördjupad analys.
Meddelarskyddskommittén redogjorde för det oklara rättsläget och avstod för sin del uttryckligen från att ta ställning i den omtvistade frågan. Det är för övrigt, skrev LO-förbundens Rättsskydd AB parentetiskt i sitt remissvar på kommitténs betänkande, ''en bra redovisning för hur våra rättsbildande organ försöker lagstifta genom uttalande i förarbeten till helt andra lagar''. Här går man, hette det vidare, t.o.m. så långt att man söker styra tolkningen av våra grundlagar med denna metod.
Redan nu är det möjligt att i två viktiga hänseenden förbättra de rättsliga villkoren. Den ena möjligheten har tidigare berörts. En parallellinstruktion -- med den av oss föreslagna utformningen -- skulle säkerställa att det medborgerliga insynsintresset tilldelas sin tyngd när det vid en arbetsrättslig prövning konfronteras med ett motstående sekretessintresse. Den andra möjligheten är en förstärkning av anonymitetsskyddet.
När arbetsdomstolen yttrade sig över meddelarskyddskommitténs förslag ställde den frågan om inte domstolarna i de förmodligen fåtaliga fall då hithörande problem blir aktuella kan förväntas väl värna om viktiga yttrande- och informationsfrihetsintressen utan att detta kräver lagstiftning av den natur som kommittéförslaget innefattar. För arbetstagarnas del ger, menade domstolen, anställningsskyddslagen ett gott skydd som bl.a. i fråga om kraven på skälig grund för uppsägning eller laga skäl för avskedande givetvis röner inverkan av sådana i vårt samhälle allmänt omfattade värderingar som redan enligt gällande rätt kommer till uttryck bl.a. i grundlagarna.
I den mån det rör sig om en förväntan är det bra att ha en garanti för att den infrias. I den mån det handlar om en inledd praxis bör den befästas. I intetdera fallet borde det finnas några invändningar mot att ett uttryckligt grundlagsstöd ges.
Enligt arbetsdomstolen torde det förhålla sig så att det för yttrande- och informationsfriheten sannolikt effektivaste instrumentet finns redan i dag i form av anonymitetsskyddet för meddelare och författare m.fl. Sveriges advokatsamfund påpekade att av de tre komponenter i meddelarskyddet som föreligger enligt gällande rätt -- sanktionsförbudet, anonymitetsskyddet och efterforskningsförbudet -- gäller anonymitetsskyddet fullt ut i dag också i förhållandet gentemot en enskild som önskar ta reda på en meddelares identitet.
Advokatsamfundets iakttagelse kan förtydligas till ett konstaterande att anonymitetsskyddet gäller fullt ut såvida det inte i enskilda fall upphör att gälla, det vill säga lyfts av till förmån för en vittnesplikt. Det är rimligen mot den bakgrunden man skall se JOs kommentar att en mera framkomlig väg att underlätta den offentliga debatten kring förhållandena inom företag och organisationer sannolikt är att förstärka skyddet för uppgiftslämnarnas anonymitet.
För JO, som anser att det finns starka skäl att ifrågasätta det praktiska värdet av att införa en meddelarrätt på området utanför offentlig verksamhet, är anonymitetsskyddets effektivitet tydligen nyckelfrågan. Ett positivt svar på den löser enligt vår mening inte hela problemet. Men ett sådant svar ger en viktig dellösning.
Den nu gällande relevanta bestämmelsen finns i 3 kap. 3 § punkt 5 TF. Där anges till förmån för en vittnesplikt ett (av flera) undantag från huvudregeln om tystnadsplikt beträffande meddelares identitet för dem som har tagit befattning med uppgifter för publicering. Undantaget görs om ''rätten av hänsyn till allmänt eller enskilt intresse finner det vara av synnerlig vikt att uppgift i saken lämnas vid vittnesförhör eller förhör med part under sanningsförsäkran''.
Ingenting tyder på att man vid bestämmelsens tillkomst hade tvistemål av arbetsrättslig karaktär i tankarna. Det hindrar inte att den även i sådana fall kan tillämpas. Offentlighetskommittén föreslog på sin tid att anonymitetsskyddet skulle få företräde framför vittnesplikten i tvistemål. Det är en ordning som råder i Danmark och Finland. Bestämmelsen kan ändras till att enbart avse brottmål. En sådan ändring skulle vara ett betydelsefullt bidrag till lösandet av frågan om medborgarnas insyn i angelägenheter som berör deras villkor utan att höra hemma inom myndighetsområdet. Vi föreslår att riksdagen beslutar att ändra reglerna i de båda grundlagarna.
7. Filmcensur
Folkpartiet liberalerna är motståndare till filmcensur för vuxna. Mot den bakgrunden finner vi det mycket tillfredsställande att den näraliggande frågan om eventuell förhandsgranskning av videogram nu förts till en lösning som innebär att videocensur förbjuds i grundlag. Vi har förhoppningen att den möjlighet till efterhandsgranskning som nu finns i kombination med aktivare åtgärder för att lagföra dem som säljer videogram med olagligt innehåll skall visa sig tillräcklig i kampen mot videovåldet.
Vi är, för att uppnå den önskvärda enigheten kring den nya grundlagen, beredda att övergångsvis acceptera en möjlighet i yttrandefrihetsgrundlagen att tills vidare ha kvar den filmcensur för vuxna som nu förekommer i Sverige. Ändå måste det sägas att filmcensuren ter sig alltmera svårmotiverad i en situation där förhandsgranskning av video förbjudits.
Vår förhoppning är att filmen snart kan föras in under samma regelverk som gäller för videogram. När det sker kan censurförbudet i yttrandefrihetsgrundlagen utsträckas till att gälla också förevisning av film. I utvärderingen av den nya ordningen på videoområdet bör möjligheten att föra in filmen under samma regelverk övervägas. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
8. Radiobegreppet
Vi vill slutligen ta upp en fråga som berör den nya grundlagens tillgänglighet för en intresserad allmänhet och inte minst för de journalister som i så hög grad är beroende av den. Det gäller det faktum att grundlagsförslaget, som brukligt är i svensk lagstiftning, i begreppet 'radiosändningar'' också inkluderar television. Det språkbruket kommer att skapa många missförstånd. Vi har inte övertygats om att lagtekniska problem skulle omöjliggöra ett ordval som i detta avseende stod mer i överensstämmelse med gängse språkbruk.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att 1 kap. 5 § yttrandefrihetsgrundlagen samt 1 kap. 4 § tryckfrihetsförordningen tillförs ett andra stycke med följande lydelse:
Den som i övrigt i domstol eller annan myndighet skall bedöma, om någon i sitt handlande har brutit mot lag, förordning eller avtal, skall iaktta samma förhållningssätt, om det framgår att den handlande har haft till syfte att främja meningsutbyte, upplysning eller konstnärligt skapande.
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att förbjuda TV-reklam, som inskränker denna rätt till att gälla företag av s.k. public service-karaktär,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om grundlagsreglering av formerna för koncessionsgivning på eterområdet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt utredning av frågan om förstärkt meddelarskydd på det privata området,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om filmcensur för vuxna,
6. att riksdagen beslutar att 2 kap. 3 § punkt 5 yttrandefrihetsgrundlagen samt 3 kap. 3 § punkt 5 tryckfrihetsförordningen ges följande lydelse:
5. i den mån domstol, i mål om annat brott, av hänsyn till ett allmänt eller enskilt intresse finner det vara av synnerlig vikt att uppgift om identiteten lämnas vid vittnesförhör.,
7. att riksdagen beslutar att begreppet ''radio'', på de platser i lagtexten där detta används i betydelsen 'television och andra radioutsändningar'', byts ut mot ''radio och television''.
Stockholm den 17 januari 1991 Birgit Friggebo (fp) Ylva Annerstedt (fp) Lars Sundin (fp)