I samhällsdebatten på olika områden får etiska frågeställningar en allt större betydelse. De tas upp i medicinska sammanhang, i miljöarbetet, i det ekonomiska livet, i idrottsvärlden och i forskningen. Etiska värderingar diskuteras allt mer i samband med pressens arbete och i politiken.
Den snabba vetenskapliga och tekniska utvecklingen medför att nya frågeställningar uppkommer där kunskapsunderlaget inte är fullständigt eller erfarenheter saknas. Nya frågor måste besvaras och beslut fattas under osäkerhet.
Samhället har samtidigt blivit mer mångfasetterat och mer pluralistiskt. Den ökade invandringen har medfört att andra religioner och politiska uppfattningar -- formade i andra kulturmönster -- bryts mot värderingar som präglats i en nationalstat, med en religion och ett statsskick med månghundraåriga anor.
Ekohumanism
Alla människors lika värde och rättigheter är grunden för centerns politik. Individens fri- och rättigheter får inskränkas endast av hänsynen till andra människors lika fri- och rättigheter.
En god miljö är en förutsättning för en bestående mänsklig välfärd och all mänsklig verksamhet måste därför anpassas efter vad naturen tål.
Centerns människosyn har sin grund i den kristna livsåskådningen och i humanismens krav på respekt för de enskilda människornas fri- och rättigheter.
Respekt för livet, för medmänniskorna och hänsyn till naturen måste vara grundläggande för den framtida samhällsutvecklingen och framtidssamhället måste utformas utifrån humanismens idéer och från naturens förutsättningar. Detta synsätt, ekohumanismen, utgår ifrån att människan och naturen hör samman. Det innebär en helhetssyn på människan och miljön, byggd på respekt för livet och är en viktig del i centerns ideologi. Mot denna bakgrund finns det också anledning att analysera och diskutera etiska frågeställningar.
Etik underlättar
Enligt centerns uppfattning måste etiska regler prägla såväl umgänge mellan människor som all samhällsverksamhet och arbetsliv. Ju mer vårt personliga uppträdande präglas av etik och ansvarskänsla, desto bättre fungerar människor i samarbete och samhälle, desto färre förbud och detaljregler behöver samhället utfärda.
Varje samhälle behöver gemensamma normer och värderingar. Ett till synes normlöst och värderingsfritt samhälle öppnar dörren för antidemokratiska och inhumana filosofier. Tilltagande våldstendenser och meningslös förstörelse beror ofta på mänskliga problem som ensamhet och brist på meningsfull tillvaro men de är också uttryck för behov av livsåskådning, av gemensamma normer och värderingar.
Människan behöver en livsåskådning som ger grunderna för hur man skall förhålla sig till medmänniskorna, naturen, till framtiden, till livets mening och innehåll och till vad som är rätt och orätt.
Människan och samhället
Många människor anser att tekniken håller på att ''ta över'' utvecklingen. Den ''lilla'' människans handlande upplevs som betydelselöst. Det finns stor risk att den enskilda människan känner sig allt mindre i en allt större och mer komplicerad värld.
''Tio Guds bud'' har under lång tid betraktats som ett rättesnöre för människors handlande i vår del av världen. Nutidsmänniskan har många och ofta motsägelsefulla förebilder och hon matas ständigt med motstridig information. Det är svårt att ta ställning i etiska och moraliska frågor. Detta leder i sin tur till ökad vilsenhet, exemplifierad inte minst i den senaste tidens våldsdebatt. Men också skattefiffel, snatteri, bristande miljöansvar och dålig trafikmoral har att göra med att människor saknar etiska referensramar. Därför är det viktigt att de etiska frågorna ges stor plats i den allmänna debatten och inte minst i utbildningssammanhang. Ytterst handlar det om ett gemensamt ansvar för samhällsutvecklingen.
Den humanistiska synen
Principen i den humanistiska människosynen om alla människors lika värde är avgörande. Människovärdet gör att man alltid måste betrakta och behandla henne som en individ. Det mänskliga värdet är omistligt. Det kan inte förhandlas bort. Det består, även om det kränks.
Denna syn på människovärdet för också med sig krav på integritet. Alla har rätt att få sin integritet respekterad. Även de som inte själva kan föra sin egen talan. Självbestämmandet kan ibland begränsas. Integritet kan bara respekteras eller kränkas.
Etiska instrument
I takt med ny kunskap tvingas nya ställningstaganden fram. Dessa måste ofta bygga på förnuft, samvete och inlevelseförmåga. Det är den fortlöpande processen som visar att det inte finns givna svar på alla frågor. Det finns inga enkla svar på vad som kan tillåtas och inte tillåtas i miljön. Det är inte på förhand givet var gränserna skall dras när det gäller utnyttjandet av den moderna biotekniken.
Med utgångspunkt i förnuftet kan problem analyseras i olika tankebanor och alternativ vägas mot varandra. Samvetet talar om att en viss attityd eller handlingslinje är rätt eller fel. Det talar om för oss att allt som kan göras inte alltid bör göras. Inlevelseförmågan hänger samman med att kunna förstå hur en annan människa har det. Men den hänger inte bara samman med det förnuftsmässiga utan också med att tränga in i en annan människas känslomässiga upplevelse av sin situation. Därför utgör också inlevelse, intuition och medkänsla omistliga tillgångar i etiska bedömningar.
Etisk analys
Självbestämmandeprincipen säger att man bör få bestämma över sitt eget liv och sina egna handlingar. Lidandeprincipen talar om att man inte bör skada. Man bör inte åstadkomma lidande i världen. Godhetsprincipen innebär att en människa har en skyldighet att göra gott. Rättviseprincipen säger helt enkelt att man bör vara rättvis. Alla bör behandlas lika.
I varje handlingssituation går det inte renodlat att välja en av principerna. De kommer i själva verket ofta i konflikt med varandra. I sådana situationer blir de etiska övervägandena särskilt betydelsefulla, eftersom man tvingas att rangordna.
Ett viktigt steg i den etiska analysen är försök att precisera olika handlingsalternativ och möjliga lösningar. Inte minst i samhällsetiska frågor gäller det att försöka få grepp om de olika alternativens konsekvenser för de intressenter som är berörda. Genom att också ta reda på vilka de olika intressenterna är, får man en möjlighet att identifiera och dela upp problemen.
Lag och etik
Lagstiftningen måste vara förankrad i människornas rättsmedvetande. Om lagarna stiftas oberoende av människors uppfattning om rätt och orätt, uppstår vartefter ett växande gap mellan vardagens etik och den samhälleliga etiken.
För att människors etik och samhällets reglering av normer skall kunna stå i samklang, krävs fasthet och konsekvens i lagstiftningen. Den lagliga innebörden och konsekvensen av en handling måste kunna överblickas. Retroaktiv lagstiftning, generalklausuler o s v motverkar detta.
Regler måste vara överblickbara, inte för många, inte ständigt nya, inte ständigt förändrade.
Man kan inte lagstifta om etik. Etiska värderingar måste fås att ''fungera'' sida vid sida med lagstiftningen. Etik och lagstiftning måste samspela. De förutsätter varandra.
Forskning och etik
Man kan dela in forskningen i tre stadier. Först begreppsbildningsstadiet eller idéstadiet, sedan forskning som sådan och slutligen tillämpning. Alla dessa tre stadier påverkar samhället. Det första ideologiskt. Att t.ex. darwinismen betytt oerhört mycket för världsuppfattningen är uppenbart. Det andra genom att omgivningen utsätts för forskning, utgör forskningsobjektet. Det tredje bl.a. genom teknologins omformning av människors tillvaro.
Det borde vara självklart att det första stadiet, idéstadiet, det fria tankeutbytet, inte får eller bör begränsas. Det är för det andra stadiet, forskningsprocessen, som de största protesterna har hörts och etikregler formulerats. Däremot har diskussionen om forskarens ansvar för forskningens konsekvenser inte lett till någon reglering och av många har en sådan möjlig reglering ansetts vara skadlig. Sanningssökandet får inte hotas, har det sagts.
Man kan tycka att frågorna om forskningens utförande respektive om dess konsekvenser är separata men det finns ett tydligt samband. Om man nämligen anser att de konsekvenser som en viss forskning kan tänkas få är synnerligen önskvärda, är man kanske beredd att acceptera tillvägagångssätt som strider mot ens värderingar. Man kanske är beredd att betala ett ''pris'' för kunskapen om resultatet är kunskap för goda tillämpningar. Frågan om vad man är beredd att ''betala'' är grundläggande i den forskningsetiska debatten.
Forskarsamhället har på många sätt legat före samhället i övrigt när det gäller att varna för konsekvenserna av ny teknik. I Sverige finns många exempel på detta, framförallt på miljöområdet. Försurningens konsekvenser uppmärksammades tidigt av svenska forskare liksom följderna av kvicksilver i sjöar, skadeeffekter av biocider och utsläpp av andra omgivningsgifter som PCB. Nu står den moderna biotekniken för fantasieggande möjligheter men också för potentiella hot.
I flera länder, särskilt i USA, har man beslutat om inrättande av organ med kompetens att göra just teknikvärderingar. Det är också rimligt att samhället ställer krav på teknikvärdering och riskvärdering i forskningen, t.ex. genom att forskningsfinansierande organ genomför en såväl etisk som riskmässig värdering av de projekt man finansierar.
Miljö och etik
Miljöfrågorna har självklart bidragit till många nya etiska frågeställningar. Allt är inte pengar. Naturen har ett värde och kommande generationer har rätt till en frisk natur.
Miljöarbetet kräver konkreta åtgärder. Men också här behövs en etisk plattform. Grunden för den svenska hushållningen med naturresurserna och miljön skulle kunna ha formen av etiska regler, innebärande ett löfte till kommande generationer att inte försämra livsbetingelserna och möjligheterna till uthållig utveckling.
Medicin och etik
Den medicinska forskningens snabba utveckling ställer samhället och individen inför etiska och ekonomiska problem, bl.a. när det gäller frågan om att ge de äldre en fullgod vård. Prioriteringar inom vården handlar ytterst om etik. Det gäller att i varje enskilt fall finna avvägningar mellan de vårdbehövandes olika önskemål i förhållande till befintliga resurser och medicinsk kunskap. Det är svårt att väga ett vårdbehov mot ett annat och göra ett urval. Ändå är dessa prioriteringar nödvändiga.
I Norge har debatten om urvalsprinciper inom vården lett fram till en lista på hur olika slags sjukdomstillstånd skall prioriteras. Akut sjuka har högsta prioritet, nästa grupp gäller insatser för att bota sjuka vars liv hotas på längre sikt, t.ex. cancerpatienter. Många läkare i Sverige kräver nu att en liknande lista även utarbetas här, där vårdbehoven rangordnas för svenska förhållanden.
Resursknappheten har framtvingat prioriteringar, där åldern i sig utgör en prioriteringsfaktor. Skall de äldres behov av en värdig vård behöva stå tillbaka för en i och för sig angelägen plastikoperation? Skall en människas ''vardagliga'', men ändå högst besvärande krämpor, behöva vara obehandlade under lång tid på grund av en ständigt fortgående högspecialisering?
Äldre människor har rätt att mötas med respekt och att få adekvat vård. Samtidigt förmår inte alltid medicinska insatser återställa eller vidmakthålla full hälsa i hög ålder.
Man måste också uppmärksamma de etiska problem som kan uppkomma i samband med den medicintekniska utvecklingen och de handikappades ställning. Det gäller bl.a. frågor om fosterdiagnostik och abort. Ett annat aktuellt exempel utgör vården av för tidigt födda barn, där man lyckats pressa gränsen för överlevnad. Vården är mycket kostsam och en del av barnen blir handikappade för livet.
Dagens situation i vården reser påträngande etiska frågor. Det vore ovärdigt vårt samhälle att inte klart och medvetet formulera problemet. Vi utvecklar vår syn på vård och etik i en annan motion.
Affärer och etik
Affärsetik och börsetik är delvis moderna samhällsproblem. I takt med att det avslöjas hur individer inom affärs- och börsvärlden utnyttjar sin position och sina kunskaper till ''snabba klipp'' och egen ekonomisk vinning, ökar kravet på etiska överväganden inom affärssektorn. Spelregler måste naturligtvis fastställas genom samhällets lagstiftning men en bättre affärsetik skulle kunna vara väl så effektiv som nya lagar med en dyr kontrollapparat för att komma till rätta med ohederlighet och svekfullhet i affärslivet.
Därutöver krävs emellertid en egen prövning av etiska normer och förhållningssätt av näringslivets aktörer. Flera händelser, från affärer på börsen till uppmärksammade fall av skatteplanering, visar på behovet av en djupgående debatt och prövning när det gäller de etiska utgångspunkterna för det ekonomiska livet.
Idrott och etik
Idrotten berörs också av etiska frågeställningar. Fusk och doping hör till dagens debatt. Även inom idrotten kommer vetenskapliga landvinningar att skapa nya ''möjligheter'' och väcka nya frågor. Ansvaret för att komma till rätta med problemen ligger i första hand hos idrottens egna organisationer genom att utforma etiska regler.
Press och etik
Den pressetiska debatten gäller individers integritet gentemot kravet på en fri och öppen debatt. Inom massmedia finns sedan länge ett väl utvecklat system av etiska normer och en pressetisk debatt förs fortlöpande.
I rubrikerna till publicitetsreglerna sägs t.ex.:Ge korrekta nyheterGe plats åt bemötandenRespektera den personliga integritetenVar varsam med bilder Döm ingen ohördVar försiktig med namn.
Politiker och journalister lever i ett ömsesidigt ''beroende'' av varandra med allt tätare kontakter. Det ökade utbudet i etermedia, konkurrens mellan olika media och kravet på snabbhet och ''säljande'' nyheter och artiklar gör att många upplever att de pressetiska reglerna tänjts bortom vad som är rimligt och riktigt. Samtidigt är detta en funktion av allmänhetens rätt till öppen granskning och information.
Etik och samhälle
Inom samhällsområde efter samhällsområde ökar behovet och utarbetandet av vägledande etiska normer. Man efterlyser grundläggande värderingar med etiska utgångspunkter för att motverka det som många betraktar som en destruktiv normlöshet i den egna verksamheten. Några yrkesgrupper har sedan gammalt enats kring etiska regler. Det gäller t ex läkare, advokater och journalister.
Den politiska rollen är däremot speciell. Politikernas mandat omprövas av väljarna vart tredje år och det politiska uppdraget är inget ''yrke'' i gängse mening. De allra flesta som innehar ett politiskt uppdrag är också ''fritidspolitiker'' med ett regelrätt yrke. Gemensamt för alla som är förtroendevalda är att de utför sitt uppdrag på mandat från väljarna.
En förtroendevald politiker i en demokrati har således sitt uppdrag av folket och hans eller hennes möjligheter att verka bygger på att det finns respekt och förtroende mellan väljare och valda. Under senare år har ledande företrädare för olika samhällsintressen allt oftare kritiserats för sitt handlande. Kritik riktas t ex mot politiska löften som inte infrias. Samtidigt vet alla att löften bara kan infrias genom väljarstöd som ger majoritet.
För att stärka förtroendet för det politiska livet och demokratin är det angeläget att det i den politiska debatten också förs en etisk diskussion kring den politiska verksamheten. Det är ett ansvar för de politiska partierna att initiera en sådan debatt.
En etisk diskussion kring rollen som förtroendevald politiker och vilka etiska regler som skall gälla för den politiska verksamheten får aldrig blandas samman med eller ersätta väljarnas granskning genom den vanliga politiska processen -- i partier och i val. De ska istället tjäna som ett instrument för självsanering och som en vägledning och stöd i den förtroendevalde politikerns dagliga arbete.
Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en debatt om etik och etiska regler i samhällsarbetet bör initieras och konkretiseras i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 25 januari 1991 Karl Erik Olsson (c) Pär Granstedt (c) Per-Ola Eriksson (c) Agne Hansson (c) Karin Starrin (c) Birgitta Hambraeus (c) Rune Thorén (c)