Vänsterpartiet anser att rösträtt för invandrare i riksdagsval är en viktig demokratisk och politisk fråga. Rösträttsbestämmelserna i hemländerna och invandrarländerna har gjort att flyttningen i allmänhet inneburit förlust av rösträtten. Även i de fall där formella möjligheter till rösträtt funnits, har den mycket sällan i praktiken kunnat utövas.
Hundratusentals invandrares förlust av rösträtt är i första hand en allmändemokratisk fråga. Det är även en klassfråga, eftersom den helt övervägande majoriteten bland invandrarna tillhör arbetarklassen. Detta har haft som följd att arbetarklassen genomgående har varit kraftigt underrepresenterad i allmäna val både i utvandrings- och invandringsländerna under de senaste 25 åren.
Vi har i dag den mycket vanliga situationen, att människor arbetar på samma arbetsplats och har gemensamma sociala och ekonomiska intressen men en del av dem är utestängda från möjligheten att politiskt påverka dessa intressen på riksplanet på grund av att de är utländska medborgare.
Rösträttsbestämmelserna och framför allt kopplingen mellan medborgarskap och rösträtt härstammar från den tid då stora arbetskraftomflyttningar mellan olika länder var ett okänt fenomen. Befolkningssammansättningen i de olika länderna var mer enhetlig och medborgarmässigt homogen. I det läget framstod inte sambandet mellan rösträtt och medborgarskap som ett problem för demokratin, eftersom de som bodde och arbetade i ett land också var medborgare i det landet. Under de förutsättningarna kom inte rösträttsbesämmelserna att strida mot rösträttsreformens syfte, nämligen att ge alla människor möjlighet att påverka det politiska skeendet och samhällslivet i det land där de lever och arbetar. Den politiska ledningen och de beslut som bestämmer landets utveckling skall motsvara invånarmajoritetens intressen och vilja.
I dag är situationen annorlunda. Invandringen har för Sveriges del inneburit att befolkningen inte längre är lika enhetlig som tidigare. Det finns flera hundratusen invandrare och invandrarättlingar som inte är svenska medborgare och därför saknar rösträtt i riksdagsval. Den helt övervägande delen av dessa verksamma människor, som i Sverige är berövade sin rösträtt till riksdagsval, tillhör arbetarklassen. Vänsterpartiet har under en följd av år ställt krav på att rösträtt för invandrare i riksdagsval skall införas. Den bör i princip utformas efter samma regler som gäller för rösträtt vid kommunalval.
Det tog den svenska arbetarrörelsen flera decennier av kamp för att uppnå de politiska rättigheter som gäller i dag. Målet är fortfarande att uppnå allmän och lika rösträtt. I dag gäller kampen invandrarnas rösträtt i riksdagsval.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om rösträtt i riksdagsval för invandrare, oberoende av medborgarskap.
Stockholm den 17 januari 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bo Hammar (v) Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Bertil Måbrink (v) Jan-Olof Ragnarsson (v)