Sammanfattning
I motionen föreslås en utredning om ökat politiskt inflytande för barn och ungdom under 18 år. En möjlighet som nämns är sänkt rösträttsålder. En annan är en politisk ''barnkammare'', d.v.s. en beslutsförsamling som utses i allmänna val samtidigt som riksdagsvalen, av alla ungdomar och barn över en viss minimiålder (som inte specificeras). ''Barnkammaren'' skulle antingen kunna vara remissinstans för vissa sorters frågor eller fungera som en sorts ''överhus'', med rätt att behandla alla frågor som behandlas i riksdagen, men med begränsad rätt att påverka riksdagens beslut.
''Barn måste dras in i ett samhälle som är gemensamt för alla, som ger mening, innehåll och ideal.'' (Ur miljöpartiets idéprogam.)
Politikens egentliga innebörd har förändrats sedan demokratins införande. Följderna av dagens beslut sträcker sig i allt högre utsträckning in i framtiden. Det gäller särskilt miljöförhållanden, men också de flesta andra beslut som påverkar byggnads- och samhällsstruktur, forskningens utveckling och inriktning, utbildningssystemet m.m.
Ett flagrant exempel på hur i verkligheten beslut fattas av människor som inte kommer att drabbas, medan de som får bära följderna saknar politiskt inflytande, är frågan om kärnkraften.
Där fattades år 1980 beslut, som nu tolkas så att kärnkraften kan behållas till 2010, av bl.a. bortåt 3 miljoner väljare som kommer att ha avlidit 2010, medan c:a 1,8 miljoner barn som var födda icke hade inflytande, trots att de år 2010 kommer att utgöra åldersgruppen 30--48 år, d.v.s. den mest ''produktiva'' och ''samhällsbärande''.
Om man betänker hur känsliga beslut om slutförvaring av kärnavfallet skjuts in i en framtid, då beslutsfattarna kommer att vara pensionerade eller avlidna, blir problemet med demokratins nya situation än mer påtagligt.
Samtidigt sker en förskjutning av den totala åldersstrukturen. Andelen äldre och mycket gamla ökar medan andelen barn länge har minskat eller varit låg. Även om födelsetalen just nu (tillfälligt?) ökar, kommer ålderspyramiden under lång tid att vara mycket ''topptung''.
På samma sätt som forskare kan visa att yrkes- och socialgrupper, liksom könen, röstar olika och i betydande mån med utgångspunkt i upplevda egenintressen, sker detta givetvis också med åldersgrupper.
Det har funnits tider då det av samhällets makthavare betraktats som självklart och demokratiskt att vissa yrkeseller inkomstgrupper icke skulle ha rösträtt eller begränsad sådan, liksom att kvinnor inte skulle ha det. Idag betraktas det som helt självklart att medborgare under en viss ålder inte skall ha någon rösträtt alls.
Detta förhållande ifrågasattes för några år sedan av Barnläkarföreningen som föreslog en utredning om någon form av ''barns rösträtt''. Någon sådan utredning kom aldrig till stånd. Efter en kort tids debatt förföll frågan. Samtidigt har barns ställning i samhället blivit sämre (se miljöpartiets motion om barns rätt). Långtidseffekten av beslut idag har blivit allt påtagligare (t.ex. beträffande genteknik). Komplikationsgraden på politiken gör också att det kan ifrågasättas hur stor andel av den ''vuxna'' väljarkåren som träffar sitt politiska val på en högre kunskapsnivå än t.ex. grundskolans högstadieelever skulle ha. Inga jämförande undersökningar existerar över politiskt/demokratiskt relevanta skillnader i kunskap, mognad, påverkbarhet av tillfälliga strömningar etc. mellan olika grupper över respektive under nuvarande rösträttsålder.
Kan barn få rösträtt?
Barnläkarföreningen tänkte sig som en möjlighet att föräldrarna skulle få förvalta barns rösträtt tills barnet blev moget att självt rösta. I debatten förekom också förslag om att sänka rösträttsåldern till 16 eller till och med till 12 år. Erfarenhet av s.k. skolval visar att skolelever ganska långt ner i åldrarna är fullt kapabla att välja mellan olika partier. Barnjournalen har gjort politiska sympatiundersökningar med så unga elever som sjundeklassare. För övrigt tillerkänns barn redan i 12-årsåldern viss juridisk kapacitet, t.ex. i vårdnadsmål. Rätten att välja förälder kan innebära väl så livsavgörande beslut som en eventuell politisk rösträtt.
Det hävdades i debatten att barnfamiljer skulle få oproportionerligt inflytande i frågor som inte särskilt berör barn. Det anfördes också att föräldrar till minderåriga skulle få flera röster, vilket vore odemokratiskt. Dessutom kom starka reaktioner från barn och ungdom som alls inte ville representeras av sina föräldrar.
Förslaget att ge barn och minderåriga rösträtt, som skulle förvaltas av deras föräldrar, har således visat sig förenat med betydande svårigheter. Detta betyder inte att man måste överge alla tankar på att ge i varje fall en stor del av de nu rösträttslösa barnen och ungdomarna delaktighet i det politiska beslutsfattandet.
Det enklaste sättet att vidga rösträtten vore att sänka rösträttsåldern. Att det finns en gräns för hur långt ner i åldrarna man kan gå när det gäller att tillerkänna ungdomar full rösträtt, som de själva skall utöva, är uppenbart.
En politisk ''barnkammare''
En annan möjlighet att lösa en del av svårigheterna kunde vara att inrätta en ''barnriksdag'' med företrädare valda på vanlig politisk grundval i ett allmänt val samtidigt som riksdagsvalet. För representanter i barnriksdagen kunde en maximiålder fastställas, t.ex. 25 år. Barnriksdagen skulle antingen kunna fungera som en remissinstans eller som en ''barnkammare'' till riksdagen (efter modellen ''överhus'') med rätt att debattera och yttra sig i alla frågor som behandlas i riksdagen, men med begränsning i den formella beslutsrätten.
Eftersom detta är ett helt nytt område för demokratin måste experiment få göras. Förslag måste alltså kunna tidsbegränsas.
Det bör noteras att förespråkare för någon form av rösträtt för barn inte bara var Barnläkarföreningen, utan bl.a. också historieprofessorn Jörgen Weibull. Förslaget framfördes av ytterst ''etablerade'' kretsar i samhället. Tyvärr blev det aldrig föremål för tillfredsställande politisk behandling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning om hur rösträttslösa barns och ungdomars politiska inflytande över framtiden skall kunna organiseras på ett demokratiskt rimligt sätt, mot bakgrund av vad i motionen anförts.
Stockholm den 15 januari 1991 Per Gahrton (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Anita Stenberg (mp) Eva Goe s (mp) Lars Norberg (mp)