I motionen K226 till 1989/90 års riksmöte föreslog jag att riksdagen skulle begära att regeringen lät utarbeta ett förslag till handbok i etik för politiker. Till min stora förvåning avstyrkte konstitutionsutskottet min begäran och riksdagen avslog den. Utskottets motivering för sin avstyrkan är minst sagt obetalbar och jag återger den därför:
Enligt utskottet skulle av statsmakterna initierade eller utfärdade regelsamlingar av det slag som föreslås i motionerna K257 och K226 kunna uppfattas som redskap för försök att på ett otillbörligt sätt påverka partiernas inre liv (1990/91:KU1, s 23).
Som bekant finns regelsamlingar i yrkesetik för ett flertal yrkesgrupper såsom för läkare, domare, advokater, journalister, bankmän och även företagare. Ingen har här kommit på idén att uppfatta dessa regelsamlingar som redskap för försök att på ett otillbörligt sätt påverka dessa yrkesgruppers inre liv!
För behovet av etiska regler talar det växande misstroendet till politiker. I en studie om allmänhetens attityder till politiker under åren 1973--1980 konstaterade Torsten Österman att förtroendet under denna period hade minskat med mer än hälften. År 1987 konstaterade Sören Holmberg och Mikael Gilljam i studien ''Väljare och val i Sverige'' att 66 procent av de tillfrågade mot 46 procent år 1968 instämde i påståendet att partierna bara är intresserade av folks röster och inte av folks åsikter.
Man har också mätt det s k politikerföraktet genom att fråga om de som sitter i riksdagen och beslutar tar hänsyn till vad vanligt folk tycker och tänker. 1968 trodde 37 procent av de svarande att riksdagsledamöterna negligerade dem. I valundersökningen 1985 hade denna siffra nästan fördubblats. Det betyder att blott en tredjedel av de tillfrågade uttalade sitt förtroende för politiker i allmänhet.
Politikernas beteende har länge debatterats i massmedierna. Låt mig återge blott ett inlägg, nämligen av Ulf Adelsohn, som i en krönika i Aftonbladet den 21 mars 1988 skrev:
Det finns, mig veterligt, ingen annan yrkesgrupp som smutskastar varandra som politiker. Och som sedan visar upp ett förvånat ansikte över att en stor del av gyttjan faktiskt också stänker på den som kastar.
Frågan om etik i politiken är gammal. Den diskuterades redan i det antika Aten, då man inte hade vare sig partier eller kandidater, kommunfullmäktige eller parlament. Medborgarna styrde sig själva och folkförsamlingen bestod av minst 5 000, de lagstiftande av 1 000 och folkdomstolen av 500. Medborgarnas dagar fylldes med politisk verksamhet, de hade inte tid med förvärvsarbete och de åtnjöt arvode. I den här situationen ställde Platon i dialogen med Protagoras frågan om inte statskonsten bör anförtros några få, som kan bli skickliga: ''Bör den inte liksom läkekonsten och andra yrken kräva en utbildning, så viktig som den är?'' -- Nej, svarar Protagoras, det går inte, för statskonsten skall bestå av försynthet och rättvisa, dvs man beter sig anständigt och fredligt mot varandra och håller överenskommelser. Denna politiska dygd är något som alla måste besitta, annars kan inte en stat bestå i längden. Frånvaron av etik och moral leder till politikens korruption och populism (röstfiske).
Denna uppfattning anser jag gälla än i dag. Och ett lämpligt sätt borde vara att regeringen lät tillsätta en parlamentarisk utredning, i vilken både rikspolitiker och kommunalpolitiker inginge och som finge i uppdrag att utarbeta ett förslag till handbok i etik för politiker.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen tillsätter en parlamentarisk kommitté med uppgift att utarbeta ett förslag till handbok i etik för politiker.
Stockholm den 15 januari 1991 Hugo Hegeland (m)