Då ett barn föds och en av föräldrarna är inskriven i svenska kyrkan blir barnet automatiskt medlem i denna statskyrka och har därefter ingen möjlighet att utan målsmans tillstånd lämna kyrkan före 18 års ålder. Att nyfödda barn ansluts till en organisation framstår som synnerligen otillfredsställande och minst lika stötande är att inte utträde tillåts ur kyrkan före myndighetsåldern.
En omyndig person har redan efter 15 års ålder rättslig handlingsförmåga inom en rad områden och borde i konsekvens härmed också fritt få välja eventuell religionstillhörighet. Det otidsenliga med att man föds in i ett trossamfund understryks ytterligare av att det finns många föräldrapar med sinsemellan olika religionstillhörighet. Mot denna bakgrund måste en dylik anslutningsform betraktas som både förlegad och kränkande för individens integritet. Det må i detta sammanhang också erinras om att stora delar av Sveriges riksdag har reagerat kraftigt mot andra typer av kollektiv anslutning till organisationer.
Religionsfrihetens bestämmelser om medlemskap i svenska kyrkan strider mot regeringsformens portalparagraf om de medborgerliga fri- och rättigheterna. Av denna anledning har riksdagen tvingats införa en övergångsbestämmelse till RF enligt vilken reglerna om medlemskap i svenska kyrkan skall gälla utan hinder av 2 kap. 2
§ RF.
Eftersom svenska kyrkan uttalat att den inte anser att det råder någon motsättning mellan regeringsform och religionsfrihetslag, ett uttalande som står i klar strid mot riksdagsbeslutet från 1976, kan man knappast förvänta sig att någon annan inställning skall komma till uttryck från kyrkans sida. I flera år har utskottet hänvisat till ett inom svenska kyrkan pågående utredningsarbete avseende dop och kyrkotillhörighet. I betänkande 1990/91:KU9 heter det om detta utredningsarbete bl.a.: ''Det behövs nu fördjupade studier och ett brett samtal kring dopets roll i svenska kyrkan och ett målmedvetet och konkret handlingsprogram för pastorala åtgärder som syftar till att stärka dopets ställning.''
Av uttalandet framgår med all önskvärd tydlighet att Svenska kyrkans centralstyrelse manar till fortsatt grundlagsbrott, vilket borde föranleda en kraftig reaktion från riksdagens sida. En övergångsbestämmelse får inte permanentas, allra minst då ett medlemskap i en organisation strider mot grundlagen.
På grund av den långa tid som förflutit sedan riksdagen gjorde ett klart ställningstagande vad gäller denna uppenbara motsättning mellan regeringsform och religionsfrihetslag är det nu helt nödvändigt att riksdagen, utan sidoblickar på ett långt utdraget och tydligen motsägelsefullt kyrkligt utredningsarbete, ger tydliga besked om sin inställning till regeringsformens frioch rättighetsförklaring och dess förhållande till de nu gällande medlemskapsreglerna.
Frågan om medlemskapet i en svensk statskyrka är ingen inomkyrklig angelägenhet utan ett konstitutionellt problem av stor principiell betydelse. Efter 12 års utredningsarbete borde det vara helt uteslutet för konstitutionsutskottet att ännu en gång avstyrka motionsyrkanden om frivilligt medlemskap i svenska kyrkan med hänvisning till detta inomkyrkliga utredningsarbete. Därför krävs nu omgående ett riksdagsinitiativ med innebörden att individens egen viljeyttring skall utgöra grunden för medlemskap i ett trossamfund.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att initiativ tas i syfte att undanröja motsättningen mellan 2 kap. 2
§ regeringsformen och religionsfrihetslagen.
Stockholm den 15 januari 1991 Bengt Silfverstrand (s) Birthe Sörestedt (s) Johnny Ahlqvist (s)