Svensk grundlag skyddar inte enskild egendom och enskilt ägande i samma utsträckning som i övriga nordiska länder eller andra jämförbara länder i övriga Europa.
Åtskilliga motioner i frågan har framlagts under årens lopp i den svenska riksdagen -- dock utan framgång.
Ändå är det personliga ägandet en grundläggande förutsättning för en fungerande marknadsekonomi. Det är själva kärnan i ett fritt och demokratiskt samhälle, ja grunden för en fungerande demokrati. Idag ämnar t.o.m. Sovjetunionen under influens av marknadsekonomin skriva in rätten till privat egendom i sin nya grundlag.
I Sverige har utvecklingen gått i motsatt riktning. Här instiftas successivt den ena kollektiva fonden efter den andra, varvid medborgarnas egendom urholkas och ägandet socialiseras.
Den s.k. engångsskatten på pensionsfonderna är ett varningens exempel. Denna engångsskatt är sålunda en n- gångsskatt, där n= 1, 2, 3, 4, 5.....
Med ett grundlagsskydd för äganderätten hade det beslutet aldrig kunnat komma till stånd. Inom skogsvårdslag och naturresurslag finns andra exempel på motsvarande inskränkningar i den enskilda förfoganderätten av enskild egendom.
Statsmakternas negativa syn på enskilt ägande i vårt land börjar därför av allt fler medborgare upplevas som ett hot för framtiden. Ett exempel på denna växande opinion i vårt land är tillkomsten av Ägarfrämjandet, som bildats för att främja skyddet av och tryggheten i enskild egendom. Medlemmar är enskilda köpmän, industriidkare, lantbrukare, småföretagare, fastighetsägare, skogsägare, vanliga bostadsägare m.fl. Sverige har jämfört med många andra länder en låg andel villa- och bostadsrättsägare, främst föranlett av den politik, som förts på detta område. Ändå visar undersökningar, att 90 procent av vårt folk vill bo i egen villa eller insatslägenhet.
Det behövs uppenbarligen en bredare opinion på detta område än den som de politiska partierna hittills misslyckats med att få gehör för i Sveriges riksdag. Det enskilda ägandet måste skrivas in i vår grundlag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär ett förslag till grundlagsskydd av enskild egendom.
Stockholm den 10 januari 1991 Mona Saint Cyr (m)