Oron för tillståndet i rättsstaten Sverige blir alltmer påtaglig. Tilltron till regeringens vilja och förmåga att restaurera vår gamla rättsstat, som vi tidigare kunnat vara så stolta över, sviktar betänkligt.
Vid ett av Rättsfonden år 1989 anordnat seminarium rörande ''Domstolarna och rättsutvecklingen'' uttryckte sålunda en känd lagman i Svea hovrätt sin inställning på följande sätt (s 61):
Vi har i vår tid fått mycket lättillgängligt, nästan revymässigt, illustrerat hur pass självständigt den svenska statsförvaltningen förhåller sig när den kommer i farlig närhet av politiska maktutövare som inte ser någon gräns för sin maktutövning. Vi har sett höga statstjänstemän ur hovrättsmiljö som lägger sig, om ni ursäktar mig, platt på magen för politisk makt. Det är förskräckande saker vi har sett. Talet om den svenska statsförvaltningens historiskt betingade speciella självständighet i förhållande till den politiska makten finner jag inte vara riktigt.
I uttalande av Svenska avdelningen av internationella juristkommissionen (juni 1989) -- för att nämna ytterligare ett exempel -- hävdas att utredningen av mordet på Olof Palme och den s.k. Ebbe Carlsson-affären visat att respekten för lagarna sjunkit. Enligt juristkommissionen -- som bland sina 300 medlemmar räknar domare, advokater, åklagare och rättsvetenskapsmän -- anses vikten av att lagarna alltid noggrant efterlevs inte längre vara så betydelsefull. En smidig hantering där ändamålen får helga medlen tycks vara viktigare. Det har enligt juristkommissionen också visat sig att existerande kontrollorgan fungerar dåligt.
Efter denna svidande kritik granskar juristkommissionen därefter närmare bl.a. hur kontrollen av normgivningsmakten är beskaffad. Här må följande återges:
I demokratier av västerländsk typ är det vanligt att domstolarna har en roll att spela som kontrollorgan över normgivningsmakten genom att de tilldelats möjligheten att ogiltigförklara eller att vägra tillämpa normer som är oförenliga med lagar av högre dignitet eller som tillkommit på ett med gällande procedurregler oförenligt sätt. I vissa länder har denna uppgift anförtrotts en särskild författningsdomstol, i andra hand utövas funktionen av de allmänna domstolarna, i sista hand HD.
En lagprövningsrätt av denna typ har ansetts föreligga även i Sverige och den har i nu gällande regeringsform grundlagsfästs i 11 kap. 14 §. Denna paragraf innehåller emellertid en väsentlig begränsning av lagprövningsrätten såvitt gäller av riksdagen beslutade lagar. Tillämpningen av sådana lagar skall nämligen underlåtas endast om felet är uppenbart. Detsamma gäller föreskrifter som beslutats av regeringen. I praktiken har domstolarna i Sverige inte utövat denna kontrollfunktion i nämnvärd utsträckning, såsom sker i andra länder.
En reell lagprövningsrätt är inte minst viktig med hänsyn till den ökade betydelse som de medborgerliga fri- och rättigheterna fått genom tillkomsten av dels 2 kap. regeringsformen (RF), dels olika internationella konventioner som Sverige biträtt. De rättigheter som tillförsäkras den enskilde medborgaren i 2 kap. RF blir illusoriska om domstolar och myndigheter närmast ovillkorligt måste tillämpa också normer som åsidosätter dessa rättigheter.
Juristkommissionens slutsats är att den begränsning av lagprövningsrätten i 11 kap. 14 § regeringsformen som ligger i begreppet ''uppenbart'' bör slopas.
I ståndpunkten att begreppet ''uppenbart'' bör slopas har även Svea hovrätt instämt. Enligt hovrätten utgör lagprövningen vid konflikt mellan vanlig lag och grundlag skydd för den i 1 kap. 1 § första stycket regeringsformen fastslagna folksuveräniteten; remissvar rörande SOU 1987:6 (Folkstyrelsens villkor). Det är därför enligt hovrättens mening principiellt felaktigt att inskränka normprövningsrätten till att avse endast uppenbara fel.
Att lagprövningsrätten i dess nuvarande form saknar reellt innehåll bekräftas med all önskvärd tydlighet av en artikel i Förvaltningsrättslig tidskrift 1988 s. 121 utav professor Håkan Strömberg. Artikeln upptar en översikt över rättspraxis rörande normgivning under tiden efter nya regeringsformens ikraftträdande 1975.
Några iakttagelser ur artikeln förtjänar att uppmärksammas. Enligt Strömberg finns det en markant skillnad mellan regeringsrätten och högsta domstolen (HD) i fråga om den allmänna attityden till normprövningsrätten. Regeringsrätten har, i varje fall när det gällt föreskrifter beslutade av förvaltningsmyndigheter och kommuner, utövat sin normprövningsrätt med ganska stor frimodighet. Enligt Strömberg gäller detta omdöme även om man bortser från den nyligen bortgångne Gustaf Petréns insatser. Något motsvarande kan enligt Strömberg inte sägas om HD. Hos HD finner man -- slår professor Strömberg fast -- i stället en strävan att snart sagt till varje pris släta över brister i normgivningen. Artikeln slutar med den retoriska frågan: Ser HD som sin främsta uppgift att vara ett värn för medborgarnas rättssäkerhet eller att fungera som maktens förlängda arm?
Den bakomliggande förklaringen till den sålunda framkomna lojaliteten till den politiska makten är -- enligt Gustaf Petrén (Rättsfonden, Myndigheternas normgivning, 1988) -- att domarkåren aldrig sett sig som värnare av rätten i egentlig mening utan i stället uppfattat sig som organ för den offentliga maktens utövning i landet. I anslutning till Gustaf Petréns redovisade uppfattning kan det ha sitt intresse att ta del av den indelning av domarna i två grupper som professor Kjell Modéer gjort i SvJT 1987 s. 264 ff. Den ena gruppen kallar Modéer för ''den dynamiske och humane domaren'', till vilken han räknar bland andra den välkände borgmästaren Carl Lindhagen. Den andra gruppen benämns ''den statiske och tekniske domaren'', vilken karakteriseras som den lydige juristsoldaten, tjänstemannatypen, positivisten och paragrafslaven. Ämnet skall inte beröras närmare här.
Sammanfattningsvis kan av det anförda -- såvitt nu är i fråga -- icke dragas annan slutsats än att begränsningen av normprövningen till begreppet ''uppenbart'' måste upphävas. De slutsatser i övrigt som det anförda berättigar till behandlas delvis i annan ordning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att slopa begreppet ''uppenbart'' i 11 kap. 14 § regeringsformen.
Stockholm den 11 januari 1991 Allan Ekström (m)