Med anledning av justitieombudsmännens ämbetsberättelse vill vi göra några påpekanden om problem som enligt oss har uppdagats.
Problemen är av den arten att de enligt vårt synsätt bör åtgärdas snarast.
De förändringar som vi anser högst berättigade kommer bl a från JOs yttrande Dnr 409-1989 som handlar om att länsstyrelsen i Hallands län inte gick till åklagare med ett överskridande av ett satt gränsvärde för Värö Bruks AB. Gränsvärdet ifråga är satt av koncessionsnämnden för miljöskydd och det överskreds kraftigt vid inkörning av nya industrikomponenter. I JOs yttrande på sid 262 går JO Ragnemalm igenom lagen som reglerar frågan om åtalsväckande vid sådana överskridanden.
Lagen som reglerar detta är § 45 i miljöskyddslagen samt förarbeten till denna, och JO konstaterar att uttryck som: ringa fall, bagatellartade förseelser, bagatellartade överträdelser, m fl uttryck tycks uppfattas som synonyma av dem som skall handlägga frågorna.
Det är enligt vår mening mycket olyckligt med den typen av subjektiva formuleringar för ett åtalsväckande. Vi i miljöpartiet de gröna har varit pådrivande för att hela miljölagstiftningen skall ses över och en parlamentarisk kommitté arbetar med frågan, men det kommer att ta ganska lång tid för dem att bli färdiga om arbetet skall bli bra.
Vår förhoppning är att vi skall kunna medverka aktivt för att få en majoritet för en samlad och radikal ''miljöbalk'' i denna kommitté. Vi förutsätter också att så svårtolkade formuleringar som det finns i § 45 i miljöskyddslagen inte återfinns i den ''miljöbalk'' som vi hoppas att kommittéarbetet resulterar i.
Vi anser dock att man med anledning av JOs påpekande i årets ämbetsberättelse skall göra förändringen i ovan nämnda paragraf redan nu.
Men problemet med att subjektivt tolka paragraf 45 kommer att bestå för tjänstemän och åklagare tills miljölagskommittén blir färdig med sitt arbete och riksdagen fattar beslut om förändringar. Vi anser att den relativt ringa förändring som krävs av lagen är av sådan art att den skall göras nu, både för tydlighetens och rättssäkerhetens skull.
Det andra problemet, som rent generellt kommer upp i JOs ämbetsberättelse, är frågan om tjänstemännens kompetens i miljöjuridik både vad det gäller länsstyrelsenivå och tjänstemän på de lokala miljö- och hälsoskyddskontoren. Utan att trampa någon enskild förvaltning eller tjänsteman på tårna så läser vi tydligt fram att det finns ett stort behov av ett utbildningsprogram för de nämnda yrkesgrupperna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om förtydligande text i miljöskyddslagens 45
§, så att de tolkningsproblem som JO har påpekat i sin ämbetsberättelse undanröjs och syftet med motionens ändringsförslag uppfylls,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av extra utbildningsinsatser i miljöjuridik för de tjänstemän som arbetar med miljöfrågor på länsstyrelser och kommuner.
Stockholm den 20 november 1990 Hans Leghammar (mp) Åsa Domeij (mp) Eva Goe s (mp)