Brottsbekämpning är en central uppgift för rättsväsendet. Under senare år har en rad åtgärder vidtagits för att motverka våldsbrott och hindra deras verkningar. Insatserna har omfattat förebyggande åtgärder, straffskärpningar, förbättringar av det rättsliga förfarandet och ett bättre stöd till brottsoffren.
När ett våldsoffer tilldöms skadestånd är det vanligt att den dömde inte kan eller vill betala det. Offret kan då, om man vet eller orkar, söka det tilldömda skadeståndet hos Brottskadenämnden. Detta gäller ersättningar för kroppslig skada och fysiskt/psykiskt lidande och behövs för rehabilitering. Enligt brottskadelagen förskotterar staten i dessa fall i princip skadeståndet.
Denna möjlighet är emellertid okänd för många våldsoffer. Det framstår inte heller som rimligt att ett brottsoffer själv måste vidta åtgärder för att få ut en ersättning av staten. Staten borde automatiskt betala ut brottskadeersättningen i de fall att rätt till brottskadeersättning för personskada föreligger.
Det behövs en ändring i brottsskadelagen enligt ovan anförda. Vidare är en bred informationsinsats nödvändig t.ex. inom ramen för de insatser som görs för att motverka våld och stödja brottsoffer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skadestånd för våldsoffer.
Stockholm den 21 januari 1991 Sinikka Bohlin (s) Marianne Andersson (s)i Gislaved