Polisaspiranter
Antagningen av polisaspiranter föreslås i budgetprop 1990/91:100, bilaga 15, minskas från nuvarande 800 till 600 aspiranter. Det tidigare riksdagsbeslutet avsåg som bekant en rekrytering avseende 800 polisaspiranter/år tills vidare.
Den föreslagna minskningen tenderar att vidmakthålla ett fortsatt ansträngt personalläge och ryckighet i rekryteringen. Som en följd därav kommer polisväsendet under de närmaste åren inte att kunna överbrygga den nuvarande svackan.
Minskningen riskerar även att skapa stora olägenheter för Polishögskolan såvitt avser planering av och kontinuitet i undervisningen och lärarrekryteringen samt ett dåligt utnyttjande av befintlig undervisningskapacitet i form av lärare/instruktörer, materiel och lokaler, då skolan nyligen utbyggts just för att kunna ta emot 800 polisaspiranter samtidigt.
Samhällstjänst
Uppgiften att motverka ungdomskriminalitet är en av samhällets mest angelägna. Regeringen har därför angett ungdomsbrottslighet som ett av de områden som bör prioriteras och där det preventiva arbetet särskilt skall beaktas.
Påföljdsalternativet samhällstjänst är ett sätt att komma åt ungdomsbrottsligheten samt inte minst en adekvat samhällsreaktion på ett felaktigt beteende.
Samhällstjänst pågår f n som en försöksverksamhet i bl a Malmö och riktar sig framförallt till ungdomar i åldern 18--25 år.
Brottsligheten går emellertid allt lägre ner i åldrarna. I Rikspolisstyrelsens manifest ''Rakt på ungdomsbrotten'' konstateras bl a att 60 % av bilstölderna förövas av pojkar i åldern 15--19 år. Drygt 20 % av alla lagförda grövre brott förövas av ungdomar mellan 15--20 år.
Frågan är om inte ungdomarna i åldersgruppen 15--18 år, som inte sällan själva efterlyser en snabb och adekvat reaktion, borde ingå i den kategorin som kan ådömas påföljden samhällstjänst.
Mot bakgrund härav är det enligt min uppfattning angeläget att denna fråga blir föremål för utredning.
Med anledning av det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om antagning av polisaspiranter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om samhällstjänst för ungdomar i åldersgruppen 15--18 år.
Stockholm den 25 januari 1991 Ulla Tillander (c)