Sammanfattning
I denna motion framförs konkreta krav på polisens, domstolsväsendets och åklagarväsendets förnyelse. För polisväsendet föreslår vi bl.a. en omorganisation med andra decentraliserade eller regionaliserade myndigheter som förebild och att antalet polisdistrikt minskas i syfte att skära ned på administrationen. Polisen bör koncentrera sig på de mest brottsaktiva och kvarterspolisverksamheten måste fortlöpande prioriteras. Vidare föreslås en överföring av verksamheter till andra myndigheter så att polisen kan koncentrera sig på brottsbekämpningen.
Förnyelsearbetet inom domstolsväsendet bör bl.a. inriktas på en enhetligare domstolsorganisation, renodling av domstolverksamheten, en moderniserad karriärgång och en satsning på tekniska hjälpmedel.
För åklagarna bör förändringsarbetet inriktas på generösare rekryteringsprinciper, större åklagardistrikt och ett belöningssystem för dem som tar tjänst i mindre attraktiva distrikt.
Inledning
Rättssäkerheten i ett utvecklat samhälle som vårt måste innebära att myndigheterna aktivt medverkar till att enskilda medborgare kan bevaka och skydda sina intressen. Detta kräver bl.a. att staten tar det grundläggande ansvaret för medborgarnas liv och egendom och -- om dessa blir utsatta för kränkning -- i efterhand riktar straff mot den skyldige. För att garantera detta måste staten ha ett effektivt rättsväsende; polisen, åklagarna och domstolarna måste fungera. På senare år har tecknen blivit allt tydligare på att rättsväsendets organ inte fungerar som de borde. Bristerna visar sig bl.a. i att personalen lämnar sina tjänster, ärendehögarna växer, sjukskrivningarna tilltar och allmänhetens missnöje ökar. Vi menar att problemen i hög grad är vållade av att regeringen inte prioriterat rättsväsendet och inte heller lyckats prioritera rätt saker inom rättsväsendets ram. Resultatet av dessa felprioriteringar börjar nu visa sig. I denna motion beskriver vi problemen och lämnar våra förslag till lösningar.
Polisen
Analys av läget
Polisen är underbemannad och saknar tillräckliga resurser.
Resursbristen har bl.a. lett till att andelen av uppklarade brott nu endast uppgår till 31,5 %. Vidare växer balanserna av icke avgjorda ärenden och den genomsnittliga tiden för utryckning efter ett larm ökar stadigt. Eftersom polisen alltid måste se till att ordnings- och utryckningsverksamheten fungerar innebär detta att annan verksamhet får stå tillbaka. Denna prioritering har drabbat kvarterspolisverksamheten som ofta får stryka på foten i konkurrensen om vad de lokala polisledningarna skall prioritera.
Trafikövervakningen får också fungera som regulator när resurserna är knappa. Trafikpoliserna används ofta till annan verksamhet som bedöms vara mer akut.
Därtill kommer att t.ex. kontorsarbetet inte kan bedrivas på ett rationellt sätt, eftersom man saknar adekvata administrativa hjälpmedel.
De nu nämnda bristerna gör att poliserna själva inte drar sig för att beteckna situationen som en kris. Vid en ytlig betraktelse förefaller det enbart vara en resursfråga. Det är dock inte sant. Inte minst rikspolisstyrelsen själv framhåller att problemen inom myndigheten är av mera grundläggande natur än brist på pengar. Detta slogs bl.a. fast i rapporten ''Polis 90'' som rikspolisstyrelsen lade fram i april 1989. Rapporten var slutresultatet av ett projekt som pågick under nära 3 år med syfte att skapa ett underlag för polisverksamhetens utveckling under 1990-talet.
Vi återkommer senare i denna motion till de slutsatser som rikspolisstyrelsen drog i utredningen. Åtskilliga brottsforskare pekar på att den svenska brottsligheten inte i första hand kan minskas genom fler poliser. Brottsnivån och det låga antalet uppklarade brott har väsentligt mer komplicerade orsaker än bara antalet poliser.
Polisens krissituation visar sig också tydligt i det faktum att polisen inte förmått utnyttja de resurser som faktiskt ställts till rikspolisstyrelsens förfogande. Trots de ständiga kraven på flera tjänster har t.ex. polismyndigheterna i storstäderna inte förmått tillsätta existerande tjänster. För närvarande är hundratals tjänster obesatta.
Under de senaste 25 åren har antalet polistjänster ökat från drygt 11 000 till drygt 17 000. Antalet anmälda brott har under samma period mer än fördubblats och andelen uppklarade brott sjunker stadigt.
De nuvarande problemen beror också på att samhället idag inte ser ut som för 25 år sedan. Tillfällena att begå brott har blivit många fler. Brottslighetens omfattning och karaktär beror till liten del på antalet poliser.
Trots den bitvis mycket skarpa kritiken mot polisen från allmänheten åtnjuter polisen alltjämt ett mycket högt förtroende. I de attitydundersökningar som då och då görs -- nu senast av rikspolisstyrelsen i projektarbetet ''Polis 90'' -- framgår att förtroendet för polisen är mycket högt. Det är därför viktigt att undanröja polisens nuvarande problem innan förtroendet rubbas -- inte minst eftersom ett stort förtroende för polisen är den bästa garanten för att förhindra att medborgargarden och andra ''privata lösningar'' på brottsbekämpande verksamhet uppstår.
Förändringsarbetet
Rikspolisstyrelsens egna förslag, i ''Polis 90'', var både av kortsiktig och långsiktig karaktär.
Kortsiktigt efterlyste rikspolisstyrelsen en gemensam övergripande grundsyn för polisväsendet. I den polisproposition som regeringen lade fram våren 1990 förekom vällovliga ansatser till analys och förnyelse. Vidare har man lyckats skapa tydligare målformuleringar för polisens verksamhet. Vi tror att polisen är i stort sett nöjd med resultatet. Men utöver dessa målformuleringar måste rikspolisstyrelsen ges möjlighet att rationalisera verksamheten och ges erforderliga resurser för att åstadkomma t.ex. administrativa och organisatoriska förändringar. Vi kommer nedan att utveckla våra synpunkter framför allt på områden där vi inte är överens med regeringen.
Rikspolisstyrelsen framhöll vidare det stora behovet av moraliskt stöd från uppdragsgivarna. Ett elementärt krav vid all företagsledning är att arbetstagarna känner att de har arbetsgivarens stöd. För företagsledningen gäller att de känner att de har uppdragsgivarnas förtroende. Det är sällan som aktiva politiker konstruktivt kritiserar eller uttalar att de är nöjda med polisverksamheten. En sådan återkoppling bör ske i utökad utsträckning.
Långsiktigt, framhöll rikspolisstyrelsen, måste utvecklingen inriktas på internationella frågor, på förändringar i vårt samhälle och på brottslighetens förändringar. Detta medför i sin tur att det bl.a. föreligger behov av ett särskilt framtids- och omvärldssekretariat inom rikspolisstyrelsen. Vidare måste rikspolisstyrelsen ges ökade befogenheter att själv fatta beslut om t.ex. aspirantutbildning och administrativa frågor.
Om riksdagen inte är beredd att låta polisen -- inom uppställda mål -- organisera sitt arbete på bästa möjliga sätt, kommer vi även fortsättningsvis att få dras med ett ineffektivt polisväsende. Konsultfirman Asbjörn Habberstad har i sin genomgång av rikspolisstyrelsen sammanfattat effektivitetsbristerna på följande sätt: ''Viljan att vara nyttig är större än systemet tillåter.''
Det är med andra ord inbyggda hinder i verksamheten som gör att de enskilda poliserna inte kan göra så mycket nytta som de skulle önska. Förändringsarbetet måste initieras av dem som skall arbeta i verksamheten, dvs. komma inifrån polisväsendet. Självklart kan inte riksdagen undandra sig ansvar men det är meningslöst att försöka forma en organisation som inte har stöd ifrån organisationen själv.
Många gånger är det säkert bara detaljer eller mycket små förändringar som behövs för att en enskild polismans arbetssituation skall förbättras. Sådana detaljer varken kan eller bör riksdagen lägga sig i. Riksdagens uppgift är att se till att polisväsendet ges de praktiska och formella möjligheterna att organisera arbetet på lämpligt sätt.
Det ankommer också på riksdagen att uttala sig om de mål och strategier som måste gälla för polisväsendet, vilket ju rikspolisstyrelsen vädjat om.
Riksdagen har under hösten slutbehandlat propositionen om förnyelse inom polisen. Det är viktigt att regeringen nu följer upp de beslut som fattats.
Övergripande mål
Folkpartiet liberalerna vill först slå fast att det övergripande målet för all polisverksamhet måste vara att människor skall känna sig trygga. Trygghet förutsätter att polisen är synlig i bostadsområdena, snabbt rycker ut efter ett larm, har förmåga att någorlunda snabbt klara upp ett anmält brott och i övrigt tillgodose allmänhetens krav på service. Att uppfylla befolkningens krav på ett tryggt och laglydigt samhälle är alltså polisens övergripande mål.
Medel att nå målet
Det är viktigt att inte blanda ihop mål och medel. Eftersom brottsforskare ifrågasätter sambandet mellan antalet anmälda brott och antalet poliser måste det därför till andra och mycket radikalare medel för att nå målet. Sådana konkreta åtgärder som vi vill föra fram kan exempelvis vara följande.Omorganisation av polisväsendet
Omorganisationerna av polisen 1965 och 1985 har medfört att beslutsgångarna inom polisväsendet nu är snåriga och delvis motstridiga. 1965 genomfördes en centralisering av verksamheten medan 1985 års beslut innebar en decentralisering av besluten. Detta innebär att rikspolisstyrelsens chef nu är förhindrad att påverka de regionala och lokala polisorganisationerna annat än rent ekonomiskt men han är samtidigt ansvarig för att verksamheten skall fungera. Vi menar att olika skisser till en förändrad regionindelning av polisväsendet måste diskuteras.Koncentration på de mest brottsaktiva
Kalmarmodellen bör införas i alla polisdistrikt. Denna modell innebär att polisen koncentrerar sin verksamhet på kända brottslingar som står för huvudparten av kriminaliteten på orten. Förebyggande spaningsarbete på redan kända brottslingar har visat sig vara mycket effektivt i brottsförhindrande verksamhet. Överhuvudtaget bör polisen, utan att rättssäkerheten sätts ur spel, ges möjlighet att prioritera ärenden som ger störst utdelning i den brottsförebyggande eller brottsutredande verksamheten. Skär ned på administrationen
Minimera de administrativa och organisatoriska överbyggnaderna genom att skära ner antalet polisdistrikt så att färre chefer behövs. Därigenom kan fler poliser placeras ute i den operativa verksamheten. En minskning av antalet polisdistrikt kräver emellertid att fler lokala polisstationer inrättas. En minskning av antalet distrikt betyder således inte att servicen till medborgarna minskar. Tvärtom kommer då fler poliser ut i operativt arbete.
Det pågående arbetet med att överföra verksamhet som inte fordrar polismans befogenhet till icke polisiär personal måste intensifieras. En sådan överföring bidrar sannolikt till att göra arbetet mer omväxlande för kanslipersonalen och avlastar polismännen en massa pappersarbete. Kvarterspolisverksamheten
Kvarterspolisverksamheten måste byggas ut. Genom lokala poliser som dagligen kan följa och lära känna invånarna i en stadsdel kan den lilla grupp som står för huvuddelen av brottsligheten övervakas och förhoppningsvis styras över till en normal livsföring. Kvarterspoliserna bidrar också, genom sin synliga närvaro, till att allmänheten kan känna sig trygg och att den har någon att vända sig till i nödsituationer.
Eftersom det visat sig vara svårt att rekrytera poliser till denna verksamhet anser vi att en särskild befordringsgång för kvarterspoliser bör övervägas för att göra dessa tjänster mer attraktiva. Den särskilda befordringsgången får dock inte leda till att kvarterspoliserna diskvalificeras från att söka tjänster inom andra verksamhetsområden.
Riksdagen har i arbetet med den ovan nämnda propositionen om förnyelse inom polisen givit regeringen till känna att kvarterspolisverksamheten är viktig. Folkpartiet liberalerna kommer att bevaka att detta följs upp.Överför verksamhet till andra
Flera av de verksamheter som polisen för närvarande sköter kan handhas av andra.Tidigare har parkeringsbrotten avkriminaliserats genom en överföring till kommunernas trafikövervakning. På samma sätt skulle andra lämpliga brott avkriminaliseras och omvandlas till förseelser som beivras av andra myndigheter än polisen. Vilka dessa brott är bör bli föremål för en noggrann utredning. Även efter en sådan avreglering skall naturligtvis polisen ha en skyldighet att ingripa mot farlig verksamhet. Ett exempel: trots avkriminaliseringen av trafikbrotten har ju polisen fortfarande skyldighet att ingripa mot trafikfarligt parkerade fordon.Flygplatsernas bevakning och säkerhetskontroller borde kunna skötas av andra än polisen, t.ex. av luftfartsverket och flygbolagen. Även efter en sådan avreglering skall naturligtvis polisen ha skyldighet att ingripa mot farlig och brottslig verksamhet som t.ex. hot om kapningar och andra fall av terrorism.Folkpartiet liberalerna i Stockholms stad har föreslagit att en kommunal gatupolis med trafikövervakande uppgifter skall inrättas. Det är ett exempel på en typ av verksamhet som inte nödvändigtvis måste skötas av den statliga polisen. Befogenheterna för dessa tjänstemän skall vara tydligt avgränsade.På samma sätt som staten tillhandahåller bevakning åt främmande beskickningar genom vaktbolag, och inte genom polisen, borde andra typer av säkerhetsverksamhet kunna lösas på motsvarande sätt. Exempelvis borde bevakningen av t.ex. artister, idrottsmän och politiker från andra länder där säkerhetspolitiska aspekter inte är aktuella, skötas av andra än polisen. Jourdomstolar
Inrätta jourdomstolar så att erkända, mindre allvarliga brott omedelbart kan avgöras. Införs sådana domstolar uppnås flera fördelar. Dels kommer samhällets reaktion omedelbart efter det att brottet ägt rum, dels undviks en mängd administrativa rutiner för att hantera målet i den sedvanliga rättsapparaten. Detta utvecklas mer utförligt i vår motion om unga lagöverträdare.Kartlägg konflikter med rättsväsendet
Regeringen bör systematiskt kartlägga vilken lagstiftning och vilka situationer som medför att polisen känner att de inte har rättsväsendets stöd. Om sådana konflikter kan elimineras uppnås en bättre helhetssyn på verksamheten och resurserna används effektivare. Balans mellan inre och yttre tjänst
För att inte polisens utåtriktade arbete alltid skall komma till korta i förhållande till polisens inre arbete, såsom t.ex. utredande eller administrativ verksamhet, måste polisen uppmärksammas på problemet med att upprätthålla en rimlig balans mellan poliser i inre tjänst och poliser i yttre tjänst.
Utbildning och personalpolitik
Utöver dessa långsiktiga och strategiska frågor kan man naturligtvis inte bortse från den kortsiktigt stora betydelse som exempelvis antagningen till polisutbildningen och de personalpolitiska förhållandena polisen har.
Under den borgerliga regeringsperioden antogs varje budgetår, med något undantag, mellan 600 och 800 polisaspiranter. När socialdemokraterna återkom i regeringen skars antagningen ner rejält. Under flera år var antagningen nere i 160 aspiranter och under flera år har denna endast uppgått till mellan 200 och 300 aspiranter. I viss mån har socialdemokraterna nu försökt rädda situationen genom att vid de två senaste antagningarna återgå till en rimlig antagning. Tyvärr kommer dessa åtgärder inte att ge resultat förrän om några år, då dessa nyantagna aspiranter är färdigutbildade och finns på plats, på gator och torg.
I årets budgetproposition vill regeringen åter minska antagningen med 25 %. Detta är i grunden inte acceptabelt, om det nämligen skulle visa sig att polisbristen inte kan täckas tillräckligt snabbt. Vi saknar emellertid beräkningsunderlag för en i allt korrekt bedömning av detta. Även regeringen tycks vara oklar över de exakta behoven av nyutbildade poliser och avser därför att ''avstämma sina prognoser under budgetåret''. Detta räcker inte. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att återkomma med sådant underlag snarast, och i vart fall i så god tid att nödvändiga korrigeringar kan vidtas inför antagningsomgången vårterminen 1992.
Vidare bör det övervägas huruvida utbildningen kan förläggas till fler platser än Stockholm.
Vi fäster alltså stor vikt vid rekrytering och nyantagning av polisaspiranter. Men det är minst lika viktigt att staten genom sin personalpolitik kan behålla sin personal. Inom vissa sektorer har det varit svårt under senare år. Här finns ett problem som polisväsendet delar med flera andra offentliga verksamheter. Personalen måste få uppskattning för det arbete som utförs. Ledarskap, befordringsgångar, vidareutbildning och lönesättning är viktiga områden såväl för polisen som för andra statliga verksamheter med personalflykt.
Domstolsväsendet
Analys av läget
Domstolsväsendet befinner sig i kris. Krisen visar sig bl.a. i att ärendebalanserna ökar. Omloppstiderna, dvs. den tid det tar från att ett mål kommit in till domstolen till dess det avgjorts, blir allt längre. Ett skattemål tar nu i genomsnitt 21 månader att avgöra. Krisen visar sig också i att det under lång tid varit svårt att behålla och rekrytera personal och då särskilt domarpersonal.
Men det krävs inte bara jurister av god kvalitet och med stor integritet för att rättssäkerheten skall upprätthållas. Det krävs också att målen blir avgjorda inom rimlig tid. Ett brott skall snabbt följas av ett straff och parterna i ett tvistemål skall inte behöva vänta flera år på att få sin sak avgjord. Det faktum att det kan ta 3--4 år att få ett tvistemålsärende avgjort gör att skiljedomsinstitutet kommit att bli allt vanligare.
Affärsavtal stadgar numera regelmässigt att eventuella tvister skall avgöras genom skiljeförfarande. Förfarandet är ett privat rättegångsförfarande där parterna mot höga arvoden anlitar jurister att snabbt och diskret avgöra uppkomna tvister. Skiljeförfarande lämpar sig emellertid inte när mindre belopp står på spel. Även om någon skulle vilja tillämpa detta förfarande för att snabbt klarlägga en uppkommen tvist anser många mindre företag ofta att de inte har råd. Domstolarnas underkapacitet drabbar därför i första hand småföretagen och privatpersoner, medan storföretagen klarar sig bättre. Ett alltför utbrett bruk av skiljeförfarande medför dessutom att rättsbildningen i högsta domstolen får minskad betydelse i tvistemål. Skiljedomar offentliggörs regelmässigt inte.
Domstolarnas kris är ännu ett exempel på att den socialdemokratiska regeringen tappat kontrollen över den offentliga verksamheten.
Problemen bottnar i en kombination av för hög arbetsbelastning, eftersatt teknik, dålig arbetsmiljö, föråldrade arbetsförhållanden och en lönesättning som under lång tid tillåtits släpa efter. Det är få unga människor som idag accepterar att arbeta i en miljö som inte påtagligt förändrats sedan 50-talet. Eftersom alternativen, t.ex. inom banker, försäkringbolag, advokatkontor etc, ofta har en mycket attraktiv kontorsmiljö och åtskilliga andra förmåner är det knappast överraskande att många slutar inom domstolsväsendet.
Domarpersonalen tillhör den långtidsutbildade medelklass som i många år fått ta stryk i den svenska lönesättnings- och skattepolitiken. Den pågående förändringen i synsätt i dessa avseenden kan bidra till att avhoppen avstannar.
Avhoppen från domarbanan är således en anledning till att ärendehögarna växer. En annan är naturligtvis att samhället och lagstiftningen blivit alltmer komplicerade vilket gör att målen och ärendena tenderar att bli allt svårare och mera resurskrävande.
Regeringen har, trots folkpartiet liberalernas och andras påpekanden, under flera år ihärdigt förnekat problembeskrivningen. Men när bevisen för att domstolsväsendet står inför en oacceptabel utveckling blev allt tydligare tvangs regeringen bekänna färg. Man vidtog i snabb takt flera åtgärder; en promemoria (den s.k. idéskissen) presenterades, en statlig utredning tillsattes och en rejäl satsning på domarlönerna släpptes fram som en medveten policyåtgärd från regeringens sida. Det återstår att se om dessa åtgärder var tillräckliga eller kom i tid.
Det förnyelsearbete som inleddes har på ett område tagit en märklig vändning. I budgetpropositionen 1990 uttalades klart att de tre försäkringsrätterna -- i Huskvarna, Haninge och Umeå -- skulle integreras med kammarrätterna. Detta blev också riksdagens beslut. Folkpartiet liberalerna bedömde då att detta beslut var förhastat. Det visade sig att vi fick rätt: under galgen vänder nu justitiedepartementet och kallar förra årets riksdagsbeslut för ett ''principbeslut'', varpå man genast föreslår en delvis annorlunda lösning; försäkringsrätterna skall nu integreras med båda underinstanserna av de allmänna domstolarna: länsrätt och kammarrätt. Detta beslut är mer realistiskt och genomtänkt.
Det fortsatta förnyelsearbetet
Vi vill med denna motion inte bara peka på problemen utan också ge vår uppfattning om med vilka metoder man snabbt kan åstadkomma förbättringar.
1. Enhetligare domstolsorganisation
Från rättssäkerhetssynpunkt är det viktigt att domstolsorganisationen inte ger den enskilde medborgaren ett intryck av splittring, svåröverskådlighet och inkonsekvens. Därtill kommer att en splittrad domstolsorganisation är samhällsekonomiskt dyrbar. I vår motion till detta riksmöte om stärkt rättssäkerhet föreslår vi hur en enhetligare domstolsorganisation skall kunna uppnås.
2. Moderniserad karriärgång
Domarutredningens förslag om moderniserad utbildning och ny meritvärdering för jurister är bra. Utredningsförslaget är dock alldeles otillräckligt för att modernisera den ålderdomliga struktur som fiskalsutbildningen har både inom förvaltningsdomstolarna och inom det allmänna domstolsväsendet.
En anledning till svårigheterna att rekrytera nya jurister till domarbanan är att det är få människor som idag accepterar att inte kunna få en fast tjänst förrän de uppnått 45--50-årsåldern. Därtill kommer att domstolsjuristerna under sin utbildningstid inom domstolsväsendet skickas runt inom ett stort geografiskt område. Ett ytterligare problem är att man så sent som vid adjunktionstjänstgöringen har ett moment av prövning för fortsatt tjänstgöring. De personer som adjungerar i överrätt har på vägen dit blivit antagna, prövade, godkända och betygssatta i flera omgångar. Ett ytterligare moment av ''godkännande'' riskerar att få negativa effekter på den integritet, självständighet och oräddhet som man förväntar sig av en domare -- även tidigt i karriären.
På 40- och 50-talet gick det att rekrytera domstolsjurister på sådana villkor. Idag går det inte längre. En jurist i domarkarriären har i allmänhet en förvärvsarbetande make och i många fall små barn. Det är få familjer som vill eller kan flytta runt mellan tingsrättsstäderna med 1 eller 2 års mellanrum. Inte heller de ensamstående accepterar idag ett sådant turnerande liv.
Vi föreslår därför att fiskalsutbildningen reformeras på så sätt att hela utbildningen förläggs till en hovrätt eller en större tingsrätt. Justitiedepartementets idéskiss innehöll ett liknande förslag på ändrad karriärgång i förvaltningsdomstolarna. Idéskissens förslag utgick emellertid ifrån att länsrätterna skulle avvecklas. Då skulle ett led i domarutbildningen på allmänna förvaltningsdomstolar också försvinna. Ett sätt att lösa detta, enligt idéskissen, skulle vara att låta den grundläggande domarutbildningen äga rum enbart i kammarrätt. En sådan ordning borde, enligt vår uppfattning, också kunna tillämpas i de allmänna domstolarna. Vidare bör det ifrågasättas om det behövs ett särskilt moment av godkännande för fortsatt tjänstgöring efter adjunktionstjänstgöringen i överrätt.
Den nyligen tillsatta domstolsutredningen bör ges tilläggsdirektiv att utreda förutsättningarna för en sådan moderniserad karriärgång.
3. Renodling av domstolsverksamheten
Riksdagen beslöt för några år sedan att vissa närmare angivna ärenden av enkel beskaffenhet skulle kunna få handläggas av icke lagfarna tjänstemän vid domstolarna. Idéskissens renodlingsresonemang är ytterligare ett steg på vägen. Regeringen har påbörjat denna utveckling genom en mängd delförslag, men arbetet borde bedrivas mer samlat. Vi anser vidare att de förslag som läggs fram bättre borde belysa de konsekvenser delegationen får, dels för ansvarsfördelningen inom domstolarna, dels för notarietjänstgöringens innehåll och attraktivitet.
4. Meritvärdering
Det är utmärkt att domarutredningens förslag om ändrade regler för utbildning och meritvärdering nu kommer att läggas fram av regeringen. Det är självklart att en förutsättning för att rekrytera och behålla de mest kompetenta juristerna inom domstolsväsendet är att domartjänster tillsätts efter en skicklighetsbedömning. Urvalskriteriet förtjänst, dvs. antalet tjänsteår i verksamheten, bör endast vara en utslagsfaktor vid i övrigt lika skicklighetsmeriter.
Det är också angeläget att domarutbildningen sker snabbare än nu för att inte riskera att de attraktiva juristerna lämnar banan.
5. Lönefrågor
Regeringen synes nu ha insett att lönen är en viktig konkurrensfaktor för att rekrytera och behålla skickliga domstolsjurister. Löneutvecklingen för domstolsjuristerna har onekligen blivit väsentligt bättre under de senaste budgetåren. Lönen är inte bara viktig från försörjningssynpunkt utan är också en värdering av hur arbetsgivaren placerar den anställde i förhållande till andra yrkesgrupper i samhället.
6. Tekniska hjälpmedel
Domstolsväsendet har ännu inte givits möjlighet att tillgodogöra sig de stora rationaliseringsvinster som kan uppnås genom ny teknik. Mycket av domstolarnas verksamhet går ut på att om och om igen producera samma typ av domar, t.ex. rattfylleridomar, äktenskapsskillnader, underhållsmål etc. Mot den bakgrunden är det utomordentligt anmärkningsvärt att merparten av domtolspersonalen inte givits tillgång till datorteknik. Det repetitionsarbete som nu görs vid utskriften av domar och beslut med manuell maskinskrift måste också vara synnerligen frustrerande för kanslipersonalen.
I de mål som inte är av standardtyp, dvs. mer komplicerade brottmål och tvistemål, innebär avsaknaden av datorteknik att domarna inte gärna ändrar eller lägger till i en redan skriven dom även om detta skulle vara aldrig så motiverat av t.ex. pedagogiska eller andra skäl. Av rättssäkerhetsskäl är detta betänkligt.
För de unga människor som nu kommer ut på domstolarna och som från sin skoltid är vana att arbeta med datorer, framstår arbetsredskapen inom domstolsväsendet som urmodiga.
Åklagarna
Analys av läget
Åklagarväsendets rekryteringsproblem har varit kända under många år. Justitieutskottet konstaterade i förra årets betänkande om anslag till åklagarväsendet att rekryteringssvårigheterna ingav oro. Rekryteringsproblemen har främst drabbat de norra regionerna i Sverige. Norrlandslänens akuta personalförsörjningsproblem föranledde riksåklagaren att under våren 1988 tillsätta en utredning för att föreslå lösningar.
Förutom de akuta rekryteringsproblemen är personalläget bekymmersamt eftersom avhoppen från åklagarbanan också är påfallande många. Några siffror visar situationen.
Under tiden 1 juli 1983 till 31 december 1988 antogs totalt 205 aspiranter till åklagarbanan. Av dessa slutade 32 personer redan under aspiranttiden. Nyrekryteringen blev alltså brutto 173 personer. Emellertid slutade 132 personer under samma period. Nettorekryteringen slutade alltså vid 55 personer. Färre än hälften av dem som slutade avgick med pension. Tydligare kan det inte sägas att åklagarbanan uppenbarligen saknar attraktionskraft.
Även om krisen är värst i norrlandslänen löses inte problemen enbart genom punktinsatser där.
Förändringsarbetet
Vi vill framhålla följande konkreta förslag som tänkbara hjälpmedel att snabbt förbättra situationen inom åklagarväsendet.
1. Precis som inom domstolsväsendet är åklagardistrikten i och i närheten av storstäderna de mest attraktiva. De unga jurister som i och för sig skulle kunna tänka sig en åklagarkarriär väljer kanske att avstå från en sådan eftersom de inte kan få en aspiranttjänst i ett attraktivt distrikt. För att inte gå miste om dessa potentiella aspiranter bör nya rekryteringsprinciper införas. Aspiranter bör anställas på den ort de önskar, även om det aktuella åklagardistriktet just då är fullt besatt. Målbalanserna torde alltid vara så stora att det inte föreligger någon risk för att en aspirant skall gå sysslolös. Genom att visa denna generositet kan man locka flera till åklagarbanan.
2. Den tidigare möjligheten att under ett år notariemeritera sig vid åklagarmyndighet har återinförts. Vi menar att denna möjlighet bör utvidgas så att hela notariemeriteringen skulle kunna fullgöras vid åklagarmyndighet. Härigenom skulle rekryteringen till åklagarväsendet kunna underlättas.
3. För närvarande finns det ett antal åklagardistrikt som enbart besätts med två personer. Sådana distrikt är mycket känsliga för frånvaro av den ena eller båda åklagarna. Vi föreslår att åklagardistrikten görs större så att illa fungerande två-åklagardistrikt avskaffas. Överhuvudtaget borde en annorlunda distriktsindelning jämfört med dagens kunna ge ekonomiska och andra rationaliseringsfördelar.
4. Lönens betydelse för rekryteringssituationen kan inte överskattas. I riksåklagarens norrlandsrapport citeras vad dåvarande departementschefen uttalade i kompletteringspropositionen för 1987:
Lönespridningen har under lång tid minskat på hela arbetsmarknaden. I den offentliga sektorn har löneutjämningen gått längre än inom övriga sektorer. Härigenom har obalans uppstått, med betydande personalförsörjningsproblem som följd. På vissa områden har det varit svårt att rekrytera erfaren och kvalificerad personal. Det är nödvändigt att anpassa lönerelationerna så att de medger en effektiv personalförsörjning i den offentliga verksamheten.
5. Vi anser att någon form av belöningssystem eller differentierad lön bör införas för den åklagare som tar tjänst i ett mindre attraktivt distrikt. Precis som landstingen lockar med högre löner för läkare som är beredda att flytta till Norrland bör motsvarande lösning prövas för åklagardistrikt med stora svårigheter att rekrytera personal.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av den fortsatta översynen av polisväsendet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en omorganisation och regionalisering av polisväsendet,
3. att riksdagen hos regeringen begär att möjligheterna till att överföra verksamhet från polisen till andra myndigheter utreds i enlighet med vad som i motionen anförts,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagstiftning om jourdomstolar i enlighet med vad som i motionen anförts,
5. att riksdagen hos regeringen begär att de konflikter som finns mellan rättsväsendet och polisen utreds i enlighet med vad som i motionen anförts,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till beslutsunderlag för en realistisk bedömning av behovet av nyantagning av polisaspiranter i enlighet med vad som i motionen anförts,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vidtagande av sådana korrigeringar rörande antalet polisaspiranter till antagningsomgången vårterminen 1992 som visar sig nödvändiga,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokaliseringen av polisutbildningen,
9. att riksdagen hos regeringen begär att domstolsutredningen får tilläggsdirektiv att utreda möjligheterna till en ändrad karriärgång i enlighet med vad som i motionen anförts,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt delegering av arbetsuppgifter inom domstolsväsendet,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om meritvärdering och snabbhet i domarutbildningen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av hjälpmedel inom domstolsväsendet,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändringsarbete inom åklagarväsendet.
Stockholm den 25 januari 1991 Britta Bjelle (fp) Lars Sundin (fp) Bengt Harding Olson (fp) Kjell-Arne Welin (fp)