Bakgrund
Den ekonomiska och organiserade (EKO) brottsligheten hotar ytterst samhällssolidariteten och den välfärd som byggts upp med denna som grund. Det är enligt vår mening en mycket väsentlig förutsättning för ett fortsatt solidariskt samhällsbyggande att vi effektivt kan motverka och beivra denna typ av brottslighet.
Den socialdemokratiska regeringen startade efter regeringsskiftet 1982 ett viktigt arbete med att bekämpa den omfattande ekobrottsligheten i vårt land. En lång rad förslag till åtgärder genomfördes. Det gällde lagstiftning och reformer inom områden som rör polis, åklagare, domstolar, skattemyndigheter, tull m.m. Bl.a. inrättades för bekämpandet av denna typ av brottslighet 150 nya polistjänster, 23 nya administrativa tjänster, 23 nya åklagartjänster, fem nya kontrollgrupper inom tullen och särskilda revisorstjänster.
Sedan den s.k. eko-kommissionen avgett sitt slutbetänkande 1984 anfördes från regeringen: ''Kampen mot den ekonomiska brottsligheten kommer att kräva ett långsiktigt och tålmodigt reformarbete. Regeringens propositioner (avlämnade 1984--85) är avsedda som en plattform för detta arbete.''
Därefter har statsmakterna årligen redovisat att bekämpandet av ekobrottsligheten skall vara en särskilt prioriterad uppgift för bl.a. polisen. Det är anmärkningsvärt att rikspolisstyrelsen utan riksdagsbeslut bestämt sig för en delvis annan prioritering. Styrelsen prioriterade fyra områden, nämligen ungdomsbrott, narkotikabrott, yrkesbrott och brottsförebyggande verksamhet i allmänhet. Dock prioriterar man inte ekobrott. Även i budgetpropositionen 1991 anförs att det bör vara en prioriterad uppgift för polisen att särskilt inrikta insatser på bl.a. ekonomisk brottslighet. Oaktat regeringens och riksdagens upprepade prioriteringsbeslut har utvecklingen under en följd av år gått åt motsatt håll.
Polisväsendet
Samtidigt som antalet ekoärenden i balans har ökat på ett katastrofalt sätt har många polismyndigheter kraftigt begränsat antalet poliser som skall utreda dessa ärenden. I t.ex. Stockholm har antalet ärenden i balans ökat från att i mitten av 1980-talet ha varit ca 200 till att i dag vara ca 1 000. Många av ärendena är mycket kvalificerade och kräver upp till två års utredningstid. Samtidigt har länspolismästaren minskat antalet ekopoliser med en tredjedel. Situationen är likartad i vissa andra polismyndigheter. Antalet ekopoliser i hela landet är ca 270. Minskningen av antalet ekopoliser har varit stor under de senaste fyra åren.
De ekorotlar som finns används närmast som en personalreserv. Tjänster har funnits avdelade, men sedan några år betraktas de som en resurs som kan användas generellt inom polisorganisationen. Detta har lett till att polismästarna omfördelar de oftast duktiga polismännen från ekorotlarna till annan verksamhet. Vakanser tillsätts ej. Löneanslagen används på annat håll. Som exempel kan här tjäna Stockholmspolisen vars skatterotlar slagits samman med ekoroteln. 25 handläggartjänster på skatteroteln och 43 på ekoroteln har därefter minskats till ca 30 i tjänst varande ekopoliser. Så fort det behövs vikarier på kommissarienivå tas dessa i stor utsträckning från ekorotlarna. Förundersökningsledarna -- åklagarna -- kan därmed aldrig räkna med att viss personal disponeras i en utredning. Vidare byts personalen ständigt ut.
Detta har lett till vad som i massmedia av representanter för konkursförvaltare och ackordscentralen har beskrivits som kaos.
Däremot har en ökning skett av antalet poliser som arbetar med narkotikabrott och våldsbrott. Nedprioriteringen av ekobrotten har uppenbarligen varit en medveten åtgärd.
Vi har förståelse för att polisbristen är ett stort problem för polismyndigheterna. Men vi anser att det är helt felaktigt att en av statsmakterna särskilt prioriterad uppgift skall drabbas på det sätt som har skett i vissa polismyndigheter.
Vi anser att regeringen bör följa upp polismyndigheternas prioritering av insatserna mot ekobrottsligheten och sedan vidta erforderliga åtgärder för att åstadkomma nödvändig förändring.
Åklagarväsendet
Även på åklagarsidan är situationen mycket bekymmersam. I slutet på 1970-talet och de första åren på 1980-talet erhöll 75 åklagare en mycket bra ekoutbildning, nämligen nio veckors internat kombinerat med två månader på skattemyndighet. Därefter upphörde utbildningen och för närvarande torde inte fler än högst 20 av de utbildade syssla med ekoverksamhet. Därför har vi i dag en situation där det i huvudsak är outbildade åklagare som tvingas handlägga ekobrott. Statsmakterna har under senare år inte avsatt medel till särskild ekoutbildning för åklagare.
Vi anser att det behövs särskilda ekonomiska medel till ekoutbildning för åklagare i minst samma omfattning som i början av 1980-talet.
Skattemyndigheterna
För att de pengar och resurser som anvisats till bekämpande av ekonomisk brottslighet och skattebrott skall komma till avsedd användning föreslås att lagstiftningen ändras på sådant sätt att regionåklagarna blir huvudmän för en egen brottsutredande organisation eller att den organisation som finns -- ekorotlarna -- förs över till en ny huvudman -- rikspolisstyrelsen -- som får i uppdrag att tillsammans med riksåklagaren organisera en slagkraftig organisation. Det bör utredas vilket alternativ som är mest ändamålsenligt.
Också skattemyndigheterna har mycket stora brister på personalsidan. Behovet av utbildning är stort. Vakanserna är alltför många och måste täckas med nyrekrytering. I Stockholm är avgångarna så stora att under lång tid hälften av handläggarna haft kortare anställningstid än ett år. Ca 250 revisorer skall i princip utöva kontroll på 75 000 företag och 100 000-tals enskilda skattskyldiga. Resurserna är så knappa att revision av företag bara kan ske vart 40:e år i medeltal. Som jämförelse kan nämnas att motsvarande i f.d. Västtyskland är vart 8:e år.
Vi anser att det behövs särskilda medel till en upprustning av skattemyndigheternas förutsättningar att delta i kampen mot ekobrottsligheten.
Utvärdering
Ingenting tyder på att ekobrottsligheten minskat under senare år. Den är minst lika omfattande i dag som när intresset var som störst i början på 1980-talet. Det finns indikationer på att den har ökat under de senaste åren. Det innebär att den sannolikt årligen omfattar tiotals miljarder kronor.
Antalet konkurser har stigit brant de sista åren och uppgick föregående år till nära 11 000 fall. Av forskning i BRÅs regi framgår att det i 75 % av dessa förekommer brott av olika kvaliteter. Det är inte omöjligt att förvaltare kommer att anmäla över 5 000 fall vari brott förekommit. Av den del som faller inom Stockholmsregionen kan inte fler än 10 % av anmälda brott bli föremål för utredning. Liknande situation gäller även andra regioner, där exempelvis tillfällig handel samt stor turistaktivitet bedrivs.
Ett annat oroande område är byggnadssektorn inom vilken utnyttjas s.k. ''svart'' arbetskraft i allt större utsträckning. Således synes Globenprojektet i inte obetydlig omfattning ha genomförts med hjälp av svart arbetskraft. Detsamma har gällt ombyggnaden av Berns Salonger och utbyggnaden av Södra Stations-området. Det finns belägg för och misstankar att förhållandena är likartade på andra större byggarbetsplatser inom Stockholmsregionen.
Inom en rad andra områden -- restauranger, transport osv. -- föreligger likartade problem.
Staten förlorar på grund härav stora skatteintäkter. I bakgrunden föreligger omfattande grova skattebedrägerier.
En aktiv bekämpning av ekobrottsligheten kommer på sikt att leda till ökade skatteintäkter och andra ekonomiska vinster för samhället.
BRÅ har haft regeringens uppdrag att utvärdera ekobrottsligheten i sju olika branscher, nämligen restaurang-, taxi-, åkeri-, städ-, bilreparations- samt måleribranschen och ROT-sektorn inom byggbranschen. Resultatet är mycket nedslående. I t.ex. en av de undersökta branscherna förekom misstanke om ekobrott i 50 % av de undersökta företagen. BRÅ-utredaren Dan Magnusson har konstaterat att det inte finns någonting som talar för att ekobrottsligheten skulle vara mer utbredd i de sju undersökta branscherna än i andra. Situationen bör därför betraktas med största allvar.
Ekobrottsligheten snedvrider en sund konkurrens i vårt samhälle. Den leder dessutom till en kraftig omfördelning i vår ekonomi och den är också av en sådan omfattning ekonomiskt att den får långt större negativa verkningar i vårt samhälle än någon annan typ av kriminalitet. Omfördelnings- och jämlikhetspolitiken sätts ur spel och ekobrottslingarna blir ett skattefrälse som kan hålla en helt annan konsumtionsnivå än hederliga skattebetalare.
Vi anser att det är angeläget med en genomlysning och utvärdering av samtliga näringsbranscher och områden inom rättsväsendet, som ännu inte varit föremål för en genomgripande utvärdering.
Beträffande de branscher som varit föremål för BRÅs utvärdering bör snarast övervägas behovet av utökad lämplighets- och kompetenskontroll.
Lagstiftning
För närvarande bedrivs även i övrigt ett otillräckligt lagstiftningsarbete på ekobrottsområdet. Behovet av lagstiftningsåtgärder kan i dag närmast beskrivas som ett uppdämt behov. Som framgår av uppsatser i BRÅ-skriften ''90-talets kriminalpolitik'' har effekterna av hittillsvarande lagstiftning på området varit mycket begränsade.
Ekoutredare anser att utvecklingen inneburit att det nu finns behov av att göra en översyn i sin helhet av brottsbalkens 11 kapitel om brott mot borgenärer m.m.
Skalbolagsaffärer är en företeelse som ökat kraftigt under senare år och erfarenheterna därav bör beaktas. RSV bör utvärdera myndigheternas, dvs. skattemyndigheternas, kronofogdemyndigheternas, åklagarnas och polisens, insatser mot skalbolagen. Exempelvis borde övervägas tillskapande av ansvarsbestämmelser också för långivare och rådgivare i skalbolagsaffärer. Ett annat exempel vi vill nämna gäller underentreprenörer som förmedlar svart arbetskraft. Dessa företag borde vara lagligen skyldiga att till det företag man arbetar åt redovisa namn och personnummer på all personal som deltar i arbetet. Det bör sedan vara en skyldighet för företaget som anlitar entreprenören att sända uppgifterna vidare till skattemyndigheten. Andra viktiga områden där betydande effektivitetsvinster kan åstadkommas genom en skärpning av lagstiftningen är miljöbrott, skattebrott och skattetillägg samt näringsförbud. Detta är endast några exempel på lagstiftningsåtgärder som skulle förbättra rättsväsendets möjligheter i kampen mot ekobrottsligheten.
En särskild motion väcks om översyn av aktiebolagslagen.
Vi anser därför att regeringen bör ta initiativ till erforderliga lagstiftningsåtgärder för att göra ekobrottsbekämpningen effektivare.
Ekobrottsligheten har i dag tagit sig så allvarliga uttryck att även banker och andra kreditinstitutioner känner sig drabbade. Det märks nu ett ökat intresse hos företag och näringslivsorganisationer för de problem ekobrottsligheten innebär. Det gäller omfattningen av brottsligheten, vad stat och myndigheter gör samt vad man själv kan göra för att skydda sig mot denna brottslighet.
Också inom LO pågår för närvarande aktiviteter för att aktualisera kampen mot ekobrottsligheten. Exempelvis kan nämnas att LO-distriktet i Stockholms län, Svenska målarförbundet och Målarettan, Fastighetsanställdas förbund och Hotell- och restauranganställdas förbund nyligen utarbetat ett förslag till s.k. ''företagarintyg''. Med företagarintyg avses ett slags körkort för företagare. Arbete med att ta fram konkreta förslag för fler branscher och inom flera regioner, exempelvis LO-distriktet i sydöstra Sverige, pågår.
Information och utbildning
Även förebyggande åtgärder är mycket viktiga i kampen mot ekobrottsligheten. En viktig brottsförebyggande åtgärd är att med olika informations- och utbildningsinsatser påverka attityder och värderingar. Det går nämligen inte att med bara kontrollåtgärder vinna denna kamp. Det är av stor betydelse att informationen genomförs på så bred front som möjligt i samhället. Det bör vara informationsinsatser vars syfte är opinionsbildande mot ekobrottsligheten. Sådana informationsinsatser bör genomföras inte bara av stat och kommuner utan även i ökad utsträckning av organisationer som har de goda förutsättningarna för uppgiften, exempelvis fackliga organisationer och branschorganisationer, vars medlemmar är drabbade av ekobrottens skadeverkningar. Där finns såväl kunskap om problemen som den rätta motivationen för uppgiften. I syfte att främja denna typ av informationsinsatser bör staten stödja dessa ekonomiskt. Det anslag, som förra året gavs till LO-distriktet i Stockholms län och som var 100 000 kronor, är helt otillräckligt men kan ses som en början.
Vi anser därför att det behövs ökat stöd till organisationer som ansöker om bidrag för att kunna genomföra informationsinsatser mot ekobrottsligheten. Det är därvid viktigt att upplysningen om möjligheter till informationsinsatser och informationsprojekt förbättras.
Kampen mot den ekonomiska och organiserade brottsligheten är fortfarande en av de angelägnaste uppgifterna. Regeringen måste, nu liksom tidigare, stå i spetsen för denna kamp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att hos regeringen begära en uppföljning och förstärkning av polismyndigheternas prioritering av insatserna mot den ekonomiska brottsligheten,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet att organisationen för ekorotlarna överförs till ny huvudman,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åklagarnas behov av utbildning,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att upprusta skattemyndigheterna,1]
4. att riksdagen hos regeringen begär en genomlysning och utvärdering av samtliga näringsbranscher och områden inom rättsväsendet som ännu inte varit föremål för en utvärdering,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lagstiftningsåtgärder på ekobrottsområdet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att stödja organisationer som vill göra informationsinsatser.
Stockholm den 23 januari 1991 Hans Göran Franck (s) Lennart Andersson (s) Bengt Kronblad (s) Barbro Evermo Palmerlund (s) Oskar Lindkvist (s) 1 1990/91:Sk816