Välfärdssamhället skall fungera som en garanti för bl.a. medborgarnas rättstrygghet. Den centrala funktionen för brottsbekämpning bärs av rättsväsendet med polisen i spetsen.
Nya modeller
Trots omfattande resursinsatser av både personal och pengar är kriminaliteten oacceptabelt hög. Ytterligare motåtgärder måste därför vidtagas. Men det är då dags att tänka i nya banor och pröva nya modeller.
Rättssamhället är ju allas angelägenhet. Därför borde staten stimulera sina medborgare att engagera sig i kampen mot brottsligheten. Så sker också i många andra länder.
Grannsamverkan mot brott
I Sverige finns en organisation Våga Värna Varandra (VVV) som utgår bl.a. ifrån att ansvarstagandet mot brott varken kan eller bör begränsas till myndigheterna. Man vill hos allmänheten öka viljan, förbättra kunnandet och förstärka beredskapen då det gäller att komma till medmänniskors hjälp, dels observera våld och andra brott liksom tecken på att brott kommer att begås, dels varna personer som kan antas bli utsatta för brott samt handla på tidigast möjliga stadium för att förebygga, avvärja eller stoppa brott. Man arbetar genom information, opinionsbildning, utbildning och stöd genom att göra klart för människor vad de bör kunna angående rättigheter och skyldigheter, olika sätt att bedöma en kritisk sitution och lämpliga handlingsalternativ. Däremot tar VVV helt avstånd från tanken på medborgargarden. Organisationen, som är religiöst och politiskt obunden, är rikstäckande och lokala grupper är under bildande i landet.
VVV har nu initierat grannsamverkan mot brott på flera ställen i landet. Till hjälp för startandet och vid drivandet har VVV producerat ett omfattande material för handledning. Intresset för grannsamverkan är glädjande stort och dessutom i tilltagande.
Taxisamverkan mot brott
En annan samverkansmodell värd att pröva kan kallas taxisamverkan mot brott. Idén har väckts av Ängelholmspolisen Carl Erik Odd, som arbetar med brottsförebyggande verksamhet.
Utgångspunkten är att om risken ökar för att brottslingar upptäcks så verkar det brottsavhållande.
Taxi är igång dygnet runt och varje natt färdas åtminstone några taxibilar av och till i bygden. Taxichaufförerna skulle mot rimlig ersättning kunna svänga förbi skolor och andra platser med stor risk för inbrott och från sin bil skulle taxichauffören kunna utöva viss tillsyn.
Det har taxi inget emot. Chaufförerna känner staden och dess invånare. Även ur den aspekten är förslaget bra. Blotta vetskapen om detta samarbete skulle dämpa funderingar på brott.
Modellens fördelar kan sammanfattas sålunda: Upptäcktsrisken ökar markantKommunerna får en ökad men ändå billigare tillsynEn i alla mindre kommuner tillgänglig resurs tas i anspråk för ett värdefullt arbete Tröskeln mot medborgargarden blir högreKommunernas behov att köpa tjänster reducerasLokal taxi och lokal polis uppnår ännu bättre samarbeteDen lokala taxirörelsen får större förutsättningar att fortsätta sin verksamhet även i mindre bygder
Angeläget försök
En bred samverkan mot brott är ett synnerligen eftersträvansvärt mål i ett rättssamhälle. Samverkan mellan grannar i samarbete med polisen är under positiv utveckling.
Nu är det rätt tid att pröva vidgad samverkan mellan taxirörelsen och polisen. Därför bör en försöksverksamhet startas förslagsvis på lämplig ort inom Kristianstads län.
Vid behov får väl meddelas dispens från Bevakningskungörelsens regler om kommunens rätt att anlita extern hjälp för tillsynsuppdrag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att försöksverksamhet med taxisamverkan mot brott startas inom Kristianstads län.
Stockholm den 24 januari 1991 Bengt Harding Olson (fp)