I anslagsframställningen för budgetåret 1990/91 tog BRÅ upp den framtida personalförsörjningen och behovet av en förstärkning av den kriminologiska forskningen.
De då framförda behoven har inte blivit mindre angelägna utan snarare tvärtom. Behovet av kvalificerade forskare inom det kriminologiska/kriminalpolitiska området bedöms öka betydligt under den närmaste tioårsperioden. Tillströmningen av studenter till den kriminologiska grundutbildningen vid Stockholms universitet tycks visserligen öka, men ett mycket litet antal studenter påbörjar -- och en än mindre andel fullföljer -- forskarutbildningen. Av dem som fullföljer forskarutbildningen är ett fåtal kvinnor. Det är därför av stor vikt för den framtida utvecklingen att den kriminologiskt/kriminalpolitiskt inriktade universitetsutbildningen blir tillräckligt attraktiv. Utbildningen bör såväl breddas som utvecklas.
BRÅ lämnade förslag och synpunkter i föregående anslagsframställning avseende bl.a. en breddning av den kriminologiska/kriminalpolitiska forskningen vid universiteten/högskolorna, inrättande av fler professurer inom det brottspreventiva området, utveckling av en universitets- och högskoleutbildning avseende brottsprevention för personer som arbetar praktiskt med brottsförebyggande åtgärder samt resursbehovet beträffande utveckling och utvärdering av behandlingsinsatser bl.a. inom kriminalvården.
Med anledning av ovanstående har riksdagen vid sin behandling av anslagen till BRÅ (jämför 1989/90:JuU 29 Forskning -- Brottsförebyggande rådet m.m.) erinrat om det värde som inrättande av professurer vid rådet skulle kunna ha på forskningen och rekryteringen av forskare samt uttalat att detta bör beaktas i det fortsatta utvecklings- och budgetarbetet.
Vid BRÅ finns flera forskare som är kvalificerade för en professur inom det kriminologiska/kriminalpolitiska området. För den som vill fortsätta sin forskarkarriär inom detta område är möjligheterna härtill i det närmaste obefintliga i Sverige. Motsvarande möjligheter är däremot mycket goda i t.ex. USA. För en utveckling av kriminologin (inte minst brottspreventionen) och den kriminalpolitiska forskningen i Sverige samt för att trygga en återväxt av forskare inom området är det ytterst angeläget att professurer inrättas vid BRÅ. Härigenom skulle BRÅ få möjligheter till utbildning och handledning av doktorander, vilket i sin tur väsentligt skulle förbättra förutsättningarna att rekrytera forskare. Den kvalificerade forskning som bedrivs vid BRÅ torde vara motiv nog för inrättande av professurer.
Vi anser att tre professurer bör inrättas vid rådet senast fr.o.m. budgetåret 1992/93.
BRÅ har svarat för större delen av den grundläggande kriminologiska forskningen här i landet sedan sin tillkomst år 1974. Det är mycket anmärkningsvärt att BRÅ, som är den största kriminologiska forskningsinstitutionen i Skandinavien, saknar professurer.
Det är nödvändigt att professurer inrättas inom det kriminologiska/kriminalpolitiska området. Skälen är uppenbara. De behövs för att kunna upprätthålla en hög forskningskvalitet och för att kunna erbjuda en attraktiv forskningmiljö.
Forskningen inom BRÅ har stor betydelse som grund för dess utredningsverksamhet liksom för utvecklingen av den.
BRÅ har förhållandevis omfattande internationella kontakter. Internationellt samarbete förekommer också om vissa projekt. Forskningens status är mycket viktig i detta internationella samarbete. Dessutom finns det en ambition att BRÅ i större utsträckning än hittills helt eller delvis externfinansierar projekt, vilket också är ett uppenbart statligt intresse. En sådan finansiering skulle säkerligen underlättas om BRÅ hade egna professurer.
BRÅ skulle med egna professurer kunna handleda egna doktorander och därigenom på sikt trygga återväxten. I dag är forskarnas enda karriärmöjlighet inom BRÅ chefstjänst. Professurer möjliggör ett väsentligt större utnyttjande av forskarna för forskning än nu är fallet när de blir enhetschefer. Olika administrativa arbetsuppgifter kan bli alltför dominerande.
Det finns inte någon anledning att behandla BRÅ annorlunda än exempelvis arbetsmiljöinstitutet när det gäller professurer. Verksamheterna är likartade. Arbetsmiljöinstitutets uppgifter innefattar forskning, information, utbildning samt biblioteks- och dokumentationsverksamhet. Det övergripande målet är att öka kunskaperna om risker i arbetsmiljön för att därigenom bidra till att förebygga och om möjligt eliminera dessa risker. Det sammanlagda antalet enhetschefer och personal med forskarutbildning uppgår till ca 70. Institutet förfogar över 32 professorstjänster. Antalet doktorander var den 1 mars 1990 62, varav 35 anställda vid institutet. Totalt har institutet ca 382 anställda (=330 årsarbetskrafter).
BRÅ bör jämställas med övriga sektorsforskningsorgan. Det finns sammanlagt drygt 100 professurer inrättade vid dessa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tre professurer skall inrättas vid BRÅ senast fr.o.m. budgetåret 1992/93.
Stockholm den 23 januari 1991 Hans Göran Franck (s) Stig Gustafsson (s)