Ingen annan region i landet har så omfattande och avancerad brottslighet som Stockholms län. Brottsligheten har totalt sett i stor utsträckning ökat under den senaste tioårsperioden. Detta gäller bl.a. den ekonomiska och organiserade brottsligheten, miljöbrottsligheten, våldsbrottsligheten samt trafikbrottsligheten. Arbetssituationen för polis, åklagare och tingsrätter har därför under senare år varit utomordentligt krävande i Stockholms län. Vi anser det angeläget att detta måste få styra resursfördelningen inom polis- och åklagarväsendet samt tingsrätterna. En helt avgörande förutsättning för att poliser, åklagare och personal vid tingsrätterna skall kunna fylla sina viktiga rättsvårdande uppgifter är att de dels är tillräckligt många, dels kan få arbeta under rimliga villkor bl.a. i fråga om lokaliteter.
Polislokaler
Sedan polisen förstatligades 1965 har det byggts 105 nya polishus i landet och det finns totalt 118 polismyndigheter. Staten har dock kraftigt försummat Stockholms län i det sammanhanget. Det gäller i synnerhet den södra delen av länet där samtliga polismyndigheter saknar ändamålsenliga polislokaler, bl.a. Handen, Huddinge, Nacka, Solna, Stockholm och Södertälje.
Handen
Handenpolisen saknar ett ändamålsenligt polishus och de centrala polisfunktionerna är inrymda i två olika byggnader inom Handens Centrum. Detta innebär problem för verksamheten och för personalen ur arbetsmiljösynpunkt. Det råder också stor brist på arrestlokaler och de arrester som finns är oacceptabelt placerade ur skyddssynpunkt.
Vi anser att det är uppenbart att Handenpolisen har ett stort behov av ett nytt polishus.
Huddinge
Huddingepolisen har sedan många år av såväl verksamhetsskäl som arbetsmiljöskäl mycket stort behov av ett nytt polishus. I budgetpropositionen 1989 förslogs att ett polishus i Huddinge förs upp i treårsplanen för investeringar. Det har nu visat sig att nya krav gör det nödvändigt att huset ritas om. Det beräknas därmed bli cirka 50 milj.kr. dyrare än vad som tidigare beräknats. Därför kommer att krävas ett nytt riksdagsbeslut.
Vi anser att frågan om ett nytt polishus i Huddinge är utomordentligt angelägen och bör påskyndas.
Nacka
För närvarande har polismyndigheten i Nacka föga ändamålsenliga lokaler. Polislokalerna är uppdelade på flera olika platser inom samma kvarter, vilket allvarligt försvårar de interna kommunikationerna inom myndigheten samt servicen till allmänheten. Allmänheten har t.ex. sju ingångar att välja bland när de skall besöka polisen. Dessutom har Nackapolisen knapphet vad gäller arrestlokaler och behöver därför ganska ofta låna platser hos andra polismyndigheter.
För närvarande pågår planering och utbyggnad av nya Nacka Centrum. Inom ramen för det arbetet förs nu förhandlingar mellan staten och det konsortium som bebygger Nacka Centrum om bl.a. en tomt som skall användas både för ett nytt polishus och en byggnad för tingsrätten så att Nacka tingsrätt skall kunna flyttas från Högbergsgatan i Stockholm till Nacka.
Vi finner att även Nackapolisen har stort behov av ett nytt polishus.
Solna
I budgetpropositionen 1989 anfördes att arbetsmiljö- och säkerhetskrav accentuerat behovet av en om- och tillbyggnad för polisen i Solna. Kostnaderna beräknades till 28 milj.kr. Departementschefen anförde i propositionen att han hade för avsikt att återkomma om genomförande av om- och tillbyggnad av förvaltningsbyggnad i Solna under den kommande treårsperioden.
Under utredningsarbetet har det nu visat sig att det inte går att få acceptabla lösningar med endast en om- och tillbyggnad, bl.a. klaras inte problem med arrestlokalerna och personalutrymmen. Därför talar övervägande skäl för att omoch tillbyggnadsalternativet bör överges och ett helt nytt polishus bör byggas även i Solna. Även kostnadsskäl talar för alternativet helt nytt polishus.
Vi anser att det med skyndsamhet bör projekteras för ett nytt polishus också i Solna.
Stockholm
Södermalmspolisen
Södermalmspolisen, dvs. polisområde 3 inom polismyndigheten i Stockholm, har för närvarande mycket bristfälliga lokaler. Lokalerna är uppsplittrade på flera platser. Såväl verksamhetsskäl som arbetsmiljöskäl talar starkt för att Södermalmspolisen snarast bör få nya ändamålsenliga lokaler. Även för det pågående förändringsarbetet inom Stockholmspolisen är det angeläget att Södermalmspolisen snarast bör få nya och ändamålsenliga lokaler.
Det finns redan en tomt reserverad på Södermalm i Stockholm för ett nytt polishus och tomtutredning har påbörjats. Vidare pågår arbete med en programskiss för det nya polishuset.
Vi anser att det pågående arbetet för ett nytt lokalt polishus på Södermalm i Stockholm bör fullföljas skyndsamt.
Teknikhus
Ett s.k. teknikhus planeras f.n. inom polismyndigheten i Stockholm i kvarteret Kronoberg på Kungsholmen. Teknikhuset avses ligga mitt i kvarteret, på platsen där den nuvarande personalrestaurangen ligger. I teknikhuset är det tänkt att bl.a. en ny sambandscentral skall inrymmas. Den nya sambandscentralen skall självfallet i den dagliga verksamheten betjäna polismyndigheten i Stockholm men också vid allvarliga händelser de övriga polismyndigheterna i länet. Den nuvarande sambandscentralen har mycket stora brister ur såväl arbetsmiljö- som verksamhetssynpunkt. Personalen ömsom fryser och svettas då de nuvarande lokalerna inte klarar av att hålla en acceptabel inomhustemperatur. Det nuvarande tekniska ledningssystemet är dessutom så föråldrat att det inte är funktionsdugligt på ett acceptabelt sätt. Detta är allvarligt med tanke på angelägenheten av att ha en väl fungerande ledningsfunktion när särskilda händelser inträffar i något av de 13 polisdistrikten i länet, som t.ex. vid mordet på statsminister Olof Palme.
Vi anser att det är angeläget att Stockholmspolisen så snart som möjligt får ett nytt s.k. teknikhus, innefattande bl.a. en ny väl fungerande sambandscentral.
Södertälje
Södertäljepolisen har sedan lång tid tillbaka en mycket besvärande lokalsituation. Lokalytorna är otillräckliga och den centrala verksamheten är lokaliserad i olika byggnader i skilda kvarter. Dessutom är hyreskostnaderna för lokalerna i den ena av byggnaderna så extraordinärt höga att man inte i längden kan acceptera den nuvarande situationen av kostnadsskäl. Vidare är arrestlokalerna så otidsenliga och arrestintaget så beläget att det inte är möjligt att på ett tillfredsställande sätt skydda den personliga integriteten.
Markfrågan är löst genom en överenskommelse med kommunen. Rikspolisstyrelsen och byggnadsstyrelsen har tidigare planerat för ett nytt polishus i Södertälje. Projektering pågår dock inte för närvarande.
Vi finner att det inte råder någon tvekan om att även Södertäljepolisen har ett mycket stort behov av ett nytt polishus. Byggnadsstyrelsen bör omgående erhålla uppdrag att påbörja projektering.
Åklagarlokaler
Handen
Åklagarmyndigheten i Handen är inrymd i Handenterminalen vid Handens Centrum. Lokalerna är bra men ytmässigt helt otillräckliga. Lokalerna dimensionerades när myndigheten endast hade fyra åklagartjänster. På grund av en kraftigt ökad måltillströmning har myndigheten utökats med ytterligare tre åklagartjänster. Dessutom brukar myndigheten normalt ha ytterligare två assistentåklagare tjänstgörande vid myndigheten.
Diskussioner har hittills utan resultat förts med byggnadsstyrelsen och Haninge kommun om en utökning av myndighetens lokaler i samma byggnad.
Vi anser att det är mycket angeläget att åklagarmyndigheten i Handen så snart som möjligt ges erforderliga lokalutrymmen i den byggnad där myndigheten nu är inrymd, dvs. i Handenterminalen.
Nacka
Åklagarmyndigheten i Nacka har för närvarande sina lokaler i Ektorps Centrum. Det innebär långa och tidsödande resor till och från polismyndigheten och tingsrätten. I s.k. spilltid, dvs. restid och väntetid, beräknas åtgå årligen för åklagarna cirka 1 200 arbetstimmar. Det är en avsevärd tidsåtgång med hänsyn till att myndigheten har fem ordinarie åklagartjänster.
Vi har i avsnitten om polislokaler och tingsrättslokaler sagt att det pågår förhandlingar mellan staten och den byggherre som bebygger Nacka Centrum om en utpekad tomt i Nacka Centrum skall kunna användas för polishus och tingsrätt. Det finns ett mycket starkt önskemål från åklagarmyndigheten i Nacka att också åklagarmyndigheten skall kunna få nya lokaler i en sådan rättsbyggnad. Genomförs samlokaliseringen av de tre myndigheterna uppnås, enligt åklagarmyndigheten, betydande ekonomiska fördelar i bl.a. insparad restid.
Vi anser att det är angeläget att byggnadsstyrelsens planering fortsättningsvis inriktas på att också åklagarmyndigheten i Nacka erbjuds nya lokaler i en rättsbyggnad på den angivna tomten vid Nacka Centrum.
Regionåklagarmyndigheten i Stockholm
Regionåklagarmyndigheten har sina lokaler vid Kungsholms Hamnplan i Stockholm. Myndigheten har för närvarande mycket stora problem med den inre säkerheten i lokalerna. Detta är allvarligt med hänsyn till att myndigheten är förundersökningsledare och handlägger mål som är mycket känsliga ur sekretess- och säkerhetssynpunkt. Händelser har t.ex. inträffat där icke behörig person gått direkt från gatan och anträffats i åklagares rum bläddrande i papper på dennes skrivbord. Enligt överåklagaren är den nuvarande situationen oacceptabel. Därför krävs erforderliga ombyggnader för att förbättra den inre säkerheten i lokalerna.
Frågan har aktualiserats med byggnadsstyrelsen.
Vi anser att det krävs mycket skyndsamma åtgärder för att förbättra den inre säkerheten i regionåklagarmyndighetens lokaler.
Tingsrättslokaler m m
Jakobsbergs tingsrätt
Tingsrättens nuvarande lokaler har stora brister. Lokalerna är uppsplittrade på alltför många våningsplan vilket är till nackdel för såväl arbetsmiljön som verksamheten. Dessutom är domstolens byggnad så konstruerad att häktade och anhållna måste gå genom huvudingången för att komma till och från domstolsförhandlingar. Detta är inte acceptabelt ur integritetssynpunkt.
Byggnadsstyrelsen utreder för närvarande om man kan flytta tingsrätten till en annan fastighet på Ynglingavägen vid Jakobsbergs Centrum, omedelbart norr om posthuset. Enligt tingsrättens lagman synes en flyttning av tingsrätten till den nämnda fastigheten vara en bra lösning på tingsrättens lokalproblem.
Vi anser att det är angeläget att Jakobsbergs tingsrätts lokalproblem löses så snart som möjligt.
Nacka tingsrätt
Tingsrätten är inrymd i föråldrade och delvis bristfälliga lokaler vid Högbergsgatan inne i Stockholm. Denna lokalisering innebär långa resor för de nackabor som av olika anledningar måste besöka tingsrätten.
Som vi tidigare redovisat rörande behovet av nya polislokaler i Nacka förs för närvarande förhandlingar mellan staten och det byggkonsortium som exploaterar Nacka Centrum. Förhandlingarna gäller bl.a. huruvida en utpekad tomt i Nacka Centrum också skulle kunna rymma nya lokaler för tingsrätten.
Vi anser att det är viktigt att Nacka tingsrätt flyttas från Stockholm till Nacka, eftersom tingsrätten därmed får en bättre lokalisering i jurisdiktionsområdet.
Säkerhetssal i Stockholm
För närvarande pågår planering med inriktning att bygga en ny säkerhetssal vid tingsrätten i Stockholm. Enligt uppgift skall den inrymmas i kvarteret Kronoberg i nuvarande åklagarmyndighetens entré och vestibulhall, Bergsgatan 48. Ett äldre regeringsbeslut uppges ligga till grund för lokaliseringen av säkerhetssalen till denna plats. Överåklagaren i Stockholm anser att en sådan placering är oacceptabel ur säkerhetssynpunkt. Överåklagarens uppfattning delas av chefen för ordningsavdelningen vid polismyndigheten i Stockholm. En placering av säkerhetssalen på markplanet i direkt anslutning till Bergsgatan ökar nämligen riskerna för angrepp och attentat från närliggande fastigheter och från gatan.
Vi anser att det är angeläget att en ny säkerhetssal snarast kommer till stånd, men att den bör placeras på en ur säkerhetssynpunkt lämpligare plats än vad som nu är aktuellt, dvs. i åklagarmyndighetens byggnad i kvarteret Kronoberg.
Finansieringsfrågan m.m.
Det saknas nu så många ändamålsenliga rättslokaler i Stockholms län och bristerna är så stora att det, enligt vår mening, finns anledning för regeringen att snabbutreda alternativa sätt att finansiera byggandet av nya lokaler. Det bör göras också med hänsyn till det statsfinansiella läget. Även utökade möjligheter att förhyra rättslokaler bör ingå i en sådan utredning. Vi vill peka på att det på olika sätt kommer att innebära högre effektivitet och direkta besparingar om de rättsvårdande myndigheterna får arbeta i ändamålsenliga lokaler. Inte minst kommer personalen att göra bättre arbetsinsatser om de erbjuds bra lokaler. Vidare har t.ex. de flesta i motionen angivna polismyndigheterna orimligt höga transportkostnader för anhållna och häktade. Här kan mycket stora besparingar göras genom nybyggnad av aktuella polishus.
Situationen är nu så allvarlig att det krävs snara åtgärder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att vidta åtgärder för att skapa ändamålsenliga lokaler för polismyndigheterna i Stockholms län,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att vidta åtgärder för att skapa ändamålsenliga lokaler för åklagarmyndigheterna i Stockholms län,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att vidta åtgärder för att skapa ändamålsenliga lokaler för tingsrätterna i Stockholms län.
Stockholm den 17 januari 1991 Anita Johansson (s) Hans Göran Franck (s) Lennart Andersson (s) Barbro Evermo Palmerlund (s) Lars Gustafsson (s) Sören Lekberg (s) Oskar Lindkvist (s)