Enligt 6 § rättshjälpslagen beviljas fysisk person allmän rättshjälp i rättslig angelägenhet om han/hon behöver sådant bistånd.
I praxis tillämpas denna regel så att allmän rättshjälp i allmänhet inte beviljas i ärenden hos förvaltningsmyndigheter och förvaltningsdomstolar. Det anses att dessa myndigheter skall vägleda de rättssökande och att behov av biträde, som tillvaratar sökandens rätt, saknas.
Enligt miljöpartiet de grönas uppfattning är en stor del av Sveriges befolkning mycket osäker i umgänget med myndigheter och vet inte hur de skall bete sig för att få ändring eller rättelse, om de inte är nöjda med myndigheternas beslut. Många förstår inte ens ett beslut och dess konsekvenser.
Om man vänder sig till myndigheten, så får man veta vart man skall vända sig med ett överklagande, men inte hur man skall skriva eller argumentera och än mindre hur man hittar förarbetena till lagstiftning eller praxis eller kommentarer om dess tillämpning. Dessa rättssökande har inte heller råd till advokat.
I prop 1987/88:73 har departementschefen gjort vissa uttalanden för att förbättra möjligheterna till allmän rättshjälp. Vi anser dock att detta inte räcker, särskilt som uttalandena inte ledde till någon lagändring. I många olika slags ärenden, som nu inte omfattas av allmän rättshjälp, finns behov av advokathjälp. Som exempel kan nämnas skatteärenden, arbetsskadeärenden, sociala ärenden, byggnadslovs- och planärenden samt vid felbehandling som gjorts av läkare.
I skattemål har visserligen införts möjligheter att i vissa fall få ersättning för ombudskostnader. I prop 1988/89:126 anfördes dock att de nya reglerna har karaktären av undantagsregler.
Det är samhällets sak att se till att varje svensk medborgare alltid skall ha rätt och råd att få sin sak prövad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till förbättring av rättshjälpen i ärenden hos förvaltningsmyndigheter och förvaltningsdomstolar.
Stockholm den 25 januari 1991 Krister Skånberg (mp)