Handläggningstiderna av ungdomsmål är oacceptabelt långa. Trots att alla delar av rättsväsendet gjort insatser för att prioritera utredning och lagföring av ungdomsmål är det fortfarande inte ovanligt att tiden för förundersökning omfattar flera månader. Den tid som åtgår från brottsupptäckt till dess att rättsprocessen avslutas blir därmed så utdragen att den menligt inverkar på möjligheterna att tillrättaföra den unge.
Ungdomar är beroende av klara och entydiga regler. Samhället måste därför tydligt ange de normer som ska upprätthållas och ange de sanktioner som följer i de fall normerna överträds. Reaktionerna måste komma i nära anslutning till överträdelsen.
Rättsväsendets handläggning av ärenden där unga människor misstänks för brott måste därför vara snabb och utföras i omedelbar anslutning till brottet.
När det gäller handläggningstiden i domstol skall väntetiden numera normalt inte överstiga två veckor. Inom domstolsväsendet prioriteras således ungdomsmålen före andra mål.
Även inom polis- och åklagarväsendet ska ärenden där ungdomar är inblandade handläggas skyndsamt. Utredningstiderna avseende dessa mål varierar dock avsevärt och månadslånga väntetider är inte ovanliga.
Mot bakgrund av de positiva erfarenheter som handläggningstiderna i domstol givit, finns det enligt min mening nu anledning att gå vidare. Den tid som kan accepteras från brottsupptäckt och till det att förundersökningen i normalfallet är avslutad och beslut om åtal fattas bör därför anges av riksdagen.
Riksdagen bör därför av regeringen begära förslag innebärande att handläggningstiden avseende förundersökning i normalfallet begränsas till en månad när det gäller ungdomsmål.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om att förundersökningstiderna av ungdomsmål i normalfallet begränsas till en månad.
Stockholm den 24 januari 1991 Gunilla André (c) Marianne Andersson (c)i Vårgårda