Både allmänna domstolar och allmänna förvaltningsdomstolar inhämtar sakkunnigutlåtanden från hälso- och sjukvården. Det är t.ex. vanligt att domstolarna anlitar barn- och ungdomspsykiatrisk expertis i mål om vårdnad, umgänge och vård av unga.
Enligt allmänna läkarinstruktionen är i allmän tjänst anställd läkare skyldig att tillhandagå domare med av dem begärda undersökningar och utlåtanden över dessa. Enligt 40 kap 17 § rättegångsbalken och 24 § förvaltningsprocesslagen skall ersättning för sådana undersökningar och utlåtanden utgå endast om detta särskilt föreskrivits. Någon föreskrift härom har inte meddelats.
Avsaknaden av en bestämmelse om rätt till ersättning innebär att sjukvårdshuvudmannen får stå för domstolarnas kostnad för sakkunnigutlåtanden.
Behovet av barnpsykiatrisk vård är stort och ökar årligen speciellt i en storstad som Göteborg. Domstolarna begär också i allt större utsträckning undersökningar och utlåtanden från barnpsykiatrisk expertis. Bakom utlåtandena ligger ett omfattande och för huvudmannen kostnadskrävande arbete.
I dagens trängda kommunalekonomiska läge innebär detta att hälso- och sjukvårdens fria service till domstolarna går ut över vården. Det innebär också att en statlig uppgift bekostas av landstingsmedel i strid med den i dag vedertagna principen att varje verksamhet skall bära sin kostnad. Sjukvårdshuvudmannen bör därför få ersättning av statliga medel för undersökningar och utlåtanden som görs på begäran av allmänna domstolar och allmänna förvaltningsdomstolar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sådan ändring i gällande regler att hälso- och sjukvården får ersättning för sina kostnader vid avgivande av utlåtanden på begäran av domstol.
Stockholm den 23 januari 1991 Sonja Rembo (m)