Skiljeförfarande har gamla anor i Sverige. Bestämmelser om skiljemän fanns redan på landskapslagarnas tid och har alltsedan dess haft en plats i svensk lagstiftning. Den nuvarande skiljemannalagen är från 1929 och har endast i mycket begränsad utsträckning ändrats sedan den tillkom.
I dag är skiljeförfarande den vanligaste metoden för lösande av tvister inom affärslivet såväl i Sverige som internationellt.
Sverige är på detta område ett föregångsland. Det torde vara få länder där kommersiella tvister i så hög grad avgörs genom skiljeförfarande. Såväl antalet tvister som de omtvistade värdena är betydande.
Särskilt under de senaste decennierna har Sverige också tilldragit sig ett stort och växande intresse i internationella sammanhang. Tillsammans med London, New York, Genève och Paris intar Sverige och Stockholm en förgrundsställning som plats för internationella skiljeförfaranden. För Sveriges del är ställningen särskilt framträdande när det gäller tvister inom öst--väst-handeln och inom handeln mellan Folkrepubliken Kina och företag i Västeuropa och USA.
Att tvister kan lösas på ett snabbt och säkert sätt har stor betydelse för det svenska näringslivet och därmed för hela samhällsekonomin. Den privata rättskipning som skiljeförfarandet utgör sparar också betydande summor åt statskassan. Med hänsyn till det stora antalet skiljemål torde tiotals miljoner sparas åt samhället varje år.
Skiljemannalagen, som i huvudsak bygger på den gamla, före 1984 gällande rättegångsbalken, är idag föråldrad och ofullständig. Erfarna skiljemän och rättsvetenskapsmän liksom den ledande organisationen på detta område, Stockholms Handelskammares skiljedomsinstitut, har i olika sammanhang påpekat brister i den nuvarande svenska lagstiftningen.
Vid en internationell jämförelse framstår Sverige på detta område som outvecklat. Många länder i Europa såsom Belgien, England, Finland, Frankrike, Holland, Schweiz och Spanien har på senare år infört ny lagstiftning på skiljedomsområdet eller framlagt förslag härom. FN antog i mitten av 1980-talet en modellag för internationella skiljeförfaranden.
Det är angeläget att den svenska lagstiftningen på detta område är modern och uppfyller berättigade krav på användbarhet. Sverige har också ett särskilt ansvar härvidlag med anledning av sin internationella ställning inom området för skiljeförfarande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att lagen (1929:145) om skiljemän bör bli föremål för en översyn.
Stockholm den 23 januari 1991 Hadar Cars (fp) Nic Grönvall (m) Per-Ola Eriksson (c)