Brottsligheten ökar. Sedan 1950 har antalet polisanmälda brott mer än sexdubblats. Brottsligheten bland ungdomar l5--20 år är relativt sett högre än bland andra åldersgrupper. Ungdomsbrottsligheten är dock större än dessa siffror visar eftersom antalet brott begångna av barn och ungdomar under 15 år är okänt. De registreras ej.
Denna utveckling måste vändas.
De flesta ungdomar fortsätter inte med brottslig verksamhet. För dem räcker det med obehaget att bli upptäckt för att de ska sluta. För andra däremot är samhällets signaler inte nog tydliga. När man gång på gång kan ertappas med brott utan påföljd får man lätt uppfattningen att brott inte är särskilt allvarligt. Här krävs kraftfullare åtgärder från samhällets sida. Det måste finnas ett omedelbart samband mellan straff och påföljd. Den unge måste ställa till rätta efter sig och även konfronteras med brottsoffret om denne själv vill.
Polisen måste samarbeta med föräldrarna när det gäller utredning av ungdomsbrott. Idag finns ingen lagstadgad skyldighet för polisen att informera föräldrarna när deras barn begått ett brott. Detta sker oftast via de sociala myndigheterna vilket kan ta tid. De allra flesta föräldrar vill delta i arbetet för att förhindra att deras barn begår nya brott.
Enligt vår uppfattning är det inte rimligt att föräldrarna i många fall är de som sist får veta att deras barn begått ett brott. Endast när en underrättelse till föräldrarna skulle vålla barnet uppenbar skada ska underrättelse kunna underlåtas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om en sådan lagändring att polisen blir skyldig att underrätta föräldrarna när deras barn begått ett brott.
Stockholm den 23 januari 1991 Marianne Andersson (c) i Vårgårda Birger Andersson (c)