Nuvarande rättstillämpning i rättshjälpslagen är ibland alltför restriktiv. Så upplevs den i praktisk tillämpning. En enmansföretagare t.ex. kan mycket väl råka minst lika illa ut ekonomiskt som någon löntagare, inbäddad i trygghetslagar.
I det avseendet diskrimineras emellertid näringsidkaren relativt sett. Rättshjälpslagen föreskriver nämligen, att näringsidkare inte får beviljas rättshjälp, om det inte med hänsyn till verksamhetens art och begränsade omfattning skulle kunna finnas skäl för rättshjälp. Ett annat villkor, som prövas samtidigt, är givetvis näringsidkarens ekonomiska och personliga förhållanden.
Självklart skall allmän rättshjälp ingalunda utgå till företag och företagare, där rättegångskostnaderna naturligt integreras i verksamheten.
Men bedömningen bör vara en annan, då lagen prövas gentemot en småföretagare, som i sak inte skiljer sig mycket ifrån löntagaren och dennes förutsättningar för att erhålla rättshjälp. De privata förhållandena vävs i sådana fall nära samman med det lilla företaget.
Möjligheterna för småföretagare att erhålla ekonomiskt bistånd i rättsliga angelägenheter bör därför kunna ske i samma mån som de kommer löntagare till del.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vidgade möjligheter för småföretagare att erhålla rättshjälp.
Stockholm den 21 januari 1991 Ewy Möller (m) Mona Saint Cyr (m)