En tingsrätt dömde en person för bl.a. rån till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, s.k. kontraktsvård. Enligt särskild föreskrift skulle personen underkasta sig vård på behandlingshem enligt en av skyddskonsulenten ombesörjd behandlingsplan. I domen förordnade tingsrätten att vederbörande skulle kvarbli i häkte till dess han överlämnades för föreskriven kontraktsvård.
Enligt justitieombudsmannen -- som i annat sammanhang tog del av vederbörandes behandlingsjournal -- hade det inte varit möjligt för tingsrätten att förordna om fortsatt häktning i det förevarande fallet. Emellertid uttalade JO förståelse för motivet för häktningsbeslutet nämligen att tingsrätten velat säkerställa att personen i fråga verkligen infann sig på behandlingshemmet. (JO:s ämbetsberättelse 1990-1991.)
Enligt min mening bör tingsrättens förfarande ''legaliseras''. Även om kontraktsvård förutsätter frivillighet och samtycke, är det ändå från rättsordningens synpunkt angeläget att säkerställa att vården kan taga sin början på avsett sätt. Utan sådant förordnande om häktning kommer den dömde att 'släppas ut på gatan'' med de olika risker som kan vara förenade härmed.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om sådan ändring av rättegångsbalken att häktning får ske i avbidan på att i skyddstillsynens form beslutad kontraktsvård kan påbörjas.
Stockholm den 14 januari l991 Allan Ekström (m)